Prinsessenfeestje – een kinderfeestje thuis met spelletjes

Heb jij thuis een 4, 5 of 6 jarig meisje dan is een prinsessenfeestje organiseren thuis een super leuk idee. Een kinderfeestje met prinsessen in de hoofdrol. Natuurlijk de gasten zelf, maar ook de jarige zelf staat als ereprinses centraal. Een perfect feestje om thuis te organiseren met spelletjes, creatieve knutsels en natuurlijk een prinsessendisco. In deze blog lees je er alles over.

Goede planning voor een prinsessen kinderfeestje thuis

Van te voren is het belangrijk om een goede planning te maken. Bedenk wat je wilt doen en welke tijden daarmee handig zijn. Bij dochterlief op school zijn de meeste feestjes op vrijdagmiddag omdat de kinderen om 12 uur al uit zijn. Een woensdagmiddag of in het weekend kan natuurlijk ook. Het voordeel is wel dat wij heel dichtbij school wonen en makkelijk de kinderen mee naar huis kunnen nemen. Dat scheelt weer onhandig gedoe om de kinderen later die middag alsnog te brengen en het is ook wel gezellig hoor al die prinsessen aan de lunchtafel. Nu scheelt het ook wel of je een prinsessenfeest geeft zoals wij deden of dat je bijvoorbeeld naar een binnenspeeltuin gaat of een kinderfeestjes aanbieder als een dansschool of sieradenwinkel.

Hoe lang duurt een kinderfeestje thuis?

De meeste kinderfeestjes duren ongeveer 3 uur. Omdat ik mijn handen niet omdraai voor een paar kinderen meer of minder en het stiekem zelf ook wel heel gezellig vind duurde bij ons het feestje van 12.00 tot 16.30 met aansluitend een borrel voor ouders die nog even willen blijven plakken gezellig. Dat is dan inclusief lunch wat natuurlijk ook even tijd nodig heeft. En alle prinsessen moeten van te voren natuurlijk ook even netjes plassen en handen wassen en met maar 1 wc in huis zijn we daar ook zo 15 minuten mee verder.

Kinderfeestjes winkel

Wat wil je allemaal doen tijdens het prinsessenfeestje?

prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Bedenk ook van te voren goed wat je allemaal wilt gaan doen. Wat ga je lunchen? Pannenkoeken, broodjes knakworst, tosti’s of patatjes bijvoorbeeld. Mogen de kinderen die pannenkoeken helemaal zelf versieren of staat er gewoon poedersuiker en stroop op tafel. Dat scheelt ook weer in tijd.

Worden de cadeautjes achter elkaar uitgepakt of worden ze verstopt en moet de jarige ze zoeken.

Ga je oud hollandse spelletjes doen als koek-snoep happen, ezeltje prikje, touwtrekken etc. Of ga je iets knutselen of is het een combinatie van allerlei dingen. Of ga je buiten een speurtocht wandelen? Tijdens het DIY prinsessenfeest deden wij een mix van alles eigenlijk. De kinderen hebben zich geen moment verveeld.

Zet van te voren alles klaar

Wat heel veel tijd scheelt is dat je alles van te voren klaar zet. Tijdens het prinsessenfeest kon ik niet alles al klaarzetten omdat aan de tafel gegeten en geknutseld ging worden. Maar het meeste stond al wel klaar in handige bakjes in het raamkozijn om snel alles om te toveren. Zorg dat de vaatwasser leeg is zodat je alle ruimte hebt om deze snel in te ruimen en zorg dat de prullenbakken leeg zijn om al het cadeaupapier en restanten van de lunch snel op te ruimen. De cadeautasjes, als je die hebt, zet je alvast klaar bij de voordeur zodat die ook niet vergeten kunnen worden. Maak een spotify playlist met gezellige muziekjes die bij het feestje passen ( in mijn geval heel veel Prinsessia* en K3 liedjes). Tosti’s en Pannenkoeken kun je van te voren al klaar maken en de broodjes voor broodjes knakworst kun je al open snijden.

Schakel hulp in voor een prinsessenfeestje

Weet je van jezelf dat je gillend gek wordt van 5-10 kinderen om je heen schakel dan hulp in. Een extra paar handen is super handig. Wil je zelf de controle houden dan kan die persoon een kind helpen op het toilet, tafel afruimen, foto’s maken en ga zo maar door. Ik had zelfs 2 hulpen tijdens het prinsessenfeest waardoor alles heel soepel en snel verliep.

Welke activiteiten kun je doen tijdens een prinsessenfeestje?

 1. Kostuumwedstrijd: Laat de gasten zich verkleden in hun favoriete prinsessenkostuum en houd een wedstrijd om de beste outfit te kiezen.
 2. Kasteeldecoratie: Laat de gasten het kasteel versieren met ballonnen, slingers en andere feestartikelen.
 3. Kroontjes knutselen: Laat de gasten hun eigen kroontjes maken met behulp van glitter, verf, kralen, linten en andere decoraties.
 4. Sieradendoosje knutselen.
 5. High Tea: Organiseer een high tea met verschillende soorten thee, sandwiches, petit fours en andere lekkernijen.
 6. Verhaaltijd: Lees klassieke prinsessenverhalen voor of laat de gasten hun favoriete prinsessenverhalen vertellen.
 7. Make-up en manicure: Laat de gasten zichzelf opmaken en hun nagels lakken met prinsessenkleuren.
 8. Dansfeest: Organiseer een dansfeest met prinsessenmuziek en laat de gasten dansen als prinsessen.
 9. Fotoshoot: Maak foto’s van de gasten in hun prinsessenoutfits en maak een leuke collage om als aandenken te geven.
 10. Piñata: Vul een piñata met prinsessensnoepjes en laat de gasten hem kapotslaan om de snoepjes te bemachtigen.
 11. Kikker snoephappen – ouderwets uit een bak met water!
 12. Speurtocht of verstopspelletjes tijdens het prinsessenfeest.
 13. Spelletjes spelen zoals prinsessen memorie, lopen met een boek, raad de prinsessenfilm.

Hopelijk helpen deze ideeën bij het plannen van een onvergetelijk prinsessen kinderfeestje!

Prinsessenfeestje

party time met k3

Tijd om eindelijk te vertellen hoe dochterlief haar prinsessenfeestje er vorig jaar uitzag.

Prinsessen pannenkoeken!

tafel gedekt kinderfeestje

Die ochtend stond ik een uur in de keuken om een enorme stapel pannenkoeken te bakken. De tafel stond vrolijk gedekt en alle prinsessen kregen een bakje met fruithagelslag, chocostrooi en mini marshmallows. De kinderen vonden het prachtig maar sommige waren wel een kwartier bezig met hun pannenkoek mooi te versieren waar anderen het er gewoon opgooiden en snel opaten om nog een pannenkoek naar binnen te werken. –> volgende keer gewoon stroop en poedersuiker. Dat gaat sneller en minder troep op de grond en tafel.

Voor echte prinsessen pannenkoeken doe je wat roze voedselkleurstof in het beslag en zorg je voor sprinkles die je ook op cupcakes kunt doen.

Verkleden en cadeautjes tijdens het kinderfeestje met prinsessen

prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Na het (fr)eetfestijn mochten de meiden zich omkleden in hun meegebrachte prinsessenkleding. Dochterlief pakte al haar cadeautjes uit, wat super snel ging en waar ik nog net een foto van kon maken. Ik had mij voorgesteld dat dat minstens 15 minuten zou duren maar vergeet het maar. 5 minuten later was ze al klaar. Ach de uitlooptijd van de pannenkoeken was weer ingehaald.

Paaseieren zoeken in de tuin een speurtocht prinsessenfeestje

paaseieren zoeken prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Omdat de tafel nog niet helemaal klaar was gingen de prinsessen eerst op paaseieren zoektocht in de tuin. Niet zomaar paaseieren natuurlijk. Het waren de grote verstopeieren van de Hema. Daar had ik een ringetje in gedaan voor de prinsessen. Want Prinsessen dragen immers juwelen!

Juwelendoosje versieren als activiteit prinsessen kinderfeestje

Op zolder had ik nog een grote voorraad harten doosjes gevonden die versierd konden worden. Samen met een goede lading lijm en minikraaltjes* en bling bling* konden de meiden deze doosjes versieren. Dan hadden ze gelijk een juwelendoosje voor hun ring. Dit was toch het leukste tijdens het DIY prinsessenfeestje. De prinsessen zijn er goed zoet mee geweest en ik vind nu nog, ja een jaar later, af en toe een mini kraaltje.. Die rotdingen ahum.. gingen alle kanten op..

Kus de kikker, dat hoort zeker bij een prinsessenfeestje

Op Pinterest vond ik een gaaf voorbeeld van een Kikkerprins die gezoend mocht worden. Bij Oriflame bestelde ik daarom een voorraad mini lipsticks zodat de prinsessen hun eigen kleur uit konden kiezen. Daar ging gelijk een naamsticker op. Na het stiften van de lippen kregen ze een blinddoek op, wat rondjes draaien en op naar de kikker om hem op zijn mond een kusje te geven. Wie weet stond daar wel dan opeens een stoere prins!

Nagels lakken als activiteit prinsessen kinderfeestje

kindvriendelijke nagellak prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Natuurlijk werden ook de nagels even mooi gelakt. Prinsessen hebben immers goed verzorgde handen met mooie kindvriendelijke nagellak!

Kijk hier voor meer kindvriendelijke nagellak van snails*

Lopen met een boek als een prinses

prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Prinsessen lopen keurig netjes rechtop met een rechte rug en hun kin naar voren. Op deze manier kunnen zij ook prima een boek op hun hoofd hebben en een stukje wandelen. Natuurlijk moesten onze prinsessen wel bewijzen dat ze dit ook konden. Deden ze dit goed dan hadden ze een toverstaf verdient.

toverstaffen

Kikker snoephappen – prinsessen spelletjes kinderfeestje

kikker happen

Op een prinsessenfeest moet ook gesnoept worden dus de prinsessen mochten een kikker snoephappen. Dat was voor sommige prinsesjes nog best lastig want met je gezicht onder water was voor sommige 4 en 5 jarigen nog eng! Dat had ik mij van te voren niet gerealiseerd. Sommige meiden waren natuurlijk nog 4 jaar en zaten nog niet op zwemles. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal ( al dan niet met wat hulp 😉 ) een kikker op!

Pauze, daar zijn we aan toe bij het prinsessenfeestje!

Tijdens het prinsessenfeestje werd er natuurlijk ook even pauze gehouden. Even lekker buitenspelen en daarna binnen limonade drinken en een cupcake eten.

Prinsessenglas en kroon versieren – activiteit prinsessenfeestje

prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!

Goed de lipstick was er, de toverstaf was er, de ring en een juwelendoos. Maar de prinsessen misten nog een kroon en een mooi glas om uit te drinken. Bij de op=op vond ik doosjes om zelf een kroon mee te versieren en zag ik ook deze gouden plastic glazen staan. Met een flinke lading stickers konden de prinsessen hier nog een fijn half uur mee aan de slag tijdens het creatieve prinsessenfeestje.

Prinsessendisco op een prinsessenfeestje

prinsessen disco

Als laatste was het dan weer tijd voor wat beweging tijdens de prinsessendisco. Zorg voor een gave discolamp in huis en dansen maar! Nog een glas limonade en een zakje chips en tijd voor ouders om langzaam binnen te druppelen. Snel wat rauwkost op tafel voor de hongerige prinsessen.

Reken maar dat de prinsessen een gaaf creatief prinsessenfeestje hebben gehad en moe maar voldaan vol met kunstwerken en cadeautjes naar huis gingen.

In de tas mee naar huis deed ik een disney potlood, klein notitieboekje, een tekening met “dank je wel dat je op mijn prinsessenfeestje was”.

Nog wat handige klikbare plaatjes met accessoires voor het prinsessenfeestje

Hier vind je nog wat inspiratie voor het prinsessenfeest voor decoratie*!

zet je ad-blocker uit?

Lees ook deze blogs

prinsessen spelletjes kinderfeestje tijdens het prinsessenfeestje. Een feestje thuis organiseren voor 5 of 6 jarige meisjes!
Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.