Buitenspelen remt de ontwikkeling van bijziendheid af! Buiten de Pixels

Buitenspelen remt de ontwikkeling van bijziendheid af. Ik wist dit niet, jij wel? Het gebrek aan natuurlijk daglicht stimuleert de ontwikkeling van bijziendheid. Ik wist wel dat schermgebruik bij kinderen bijziendheid als gevolg kan hebben. Maar dat buitenspelen de ontwikkeling van bijziendheid afremt? Dat is nieuw voor mij! Om hier aandacht aan te besteden heeft Pearle een boek gelanceerd: Buiten de Pixels. Op de eerste dag van de Kinderboekenweek ging ik met dochterlief naar het Amsterdamse Bos om naar de speciale boekpresentatie te gaan van het gratis kinderboek Buiten de Pixels van Pearle. 

Buitenspelen remt de ontwikkeling van bijziendheid af!

Dat buitenspelen gezond is dat wisten we allemaal wel! En dat de generatie basisschoolkinderen van nu het liefst binnen achter hun tablets en smartphones zit, is ook bekend. Al dat schermgebruik van kinderen heeft voor een flinke toename van bijziendheid bij kinderen gezorgd. Was je vroeger nog een uitzondering als je een bril op had op de middelbare school, dan is het nu bijna een uitzondering als je geen bril of lenzen hebt.

Al dat turen naar een schermpje is dus op de lange termijn erg slecht voor de ogen van je kind. Kijk je naar iets dichtbij, dan doen je ogen moeite om scherp te stellen. Bij kinderen zijn de ogen nog niet volgroeid, en als ze vaak naar voorwerpen dichtbij kijken, passen de ogen zich daaraan aan. De oogbol wordt dan ovaler. Dichtbij zien gaat nog goed, maar de verte wordt waziger. Denk aan het lezen op een schoolbord of verkeersborden. Belangrijke dingen dus voor kinderen om te zien.

Natuurlijk is een bril hebben harstikke stoer tegenwoordig. Kinderen zoeken graag een bril uit bij opticiens zoals Pearle. Maar voorkomen van bijziendheid is beter.

Verziendheid – bijziendheid

Heb je geen idee wat ik nu bedoel met verziendheid en bijziendheid dan leg ik hieronder even de termen voor je uit.

De medische term voor verziendheid is hypermetropie. Ben je verziend dan is de oogbol te kort om het beeld scherp op het netvlies te krijgen. Het punt valt dus eigenlijk achter het oog in plaats van precies op het netvlies.

De medische term voor bijziendheid is myopie. Ben je bijziend dan is de ooglengte te lang om het beeld scherp op het netvlies te krijgen. De lens laat het beeld te dicht voor het netvlies vallen.

Lui oog

Naast verziendheid en bijziendheid horen ouders ook nog wel eens de term Lui oog. De medische term voor een lui oog is amblyopie. Het is een oog dat niet goed heeft leren kijken. Je kind kijkt eigenlijk maar met één oog. Het andere oog, het luie oog, werkt in principe prima, maar wordt door de hersenen ‘uitgeschakeld’. Hierdoor wordt het luie oog te weinig of zelfs niet gebruikt. Deze oogafwijking komt voor bij ongeveer vier op de honderd mensen, waarbij erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt.

Allebei een bril voor wat anders

allebei een bril

Dochterlief en ik dragen allebei een bril. Ik draag de bril voor bijziendheid. Ik heb al jaren -1, nog wat met in 1 oog een cilinder. Daarnaast is mijn linkeroog het luie oog. Dochterlief draagt ook een bril maar dan voor verziendheid. Bij haar kwamen wij via het consultatiebureau erachter dat ze niet goed zag. Daarnaast is bij haar het rechteroog lui en daarvoor heeft ze oogstickers die ze elke dag een paar uur op haar linkeroog moet plakken.

2 uur buitenspelen per dag

2 uur buitenspelen

Het beste advies is om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen. Kinderen die veel buiten zijn, worden namelijk minder vaak bijziend dan leeftijdsgenoten die dat niet doen. Belangrijk is wel dat ze in het daglicht buiten spelen en niet in het donker! Blootstelling aan licht is juist goed voor de ogen: het verhoogt het dopamine-niveau in de ogen, wat het oog beschermt tegen te lang worden.

Lukt dit buitenspelen nu niet, zorg dan dat je voldoende afwisselt in activiteiten door elke 20 minuten wat anders te doen. Dus maximaal 20 minuten een boekje lezen of achter een scherm zitten. Bij knutselen tuur je ook wel naar iets dichtbij maar wissel je wel steeds af van afstand om bijvoorbeeld iets nieuws te pakken. De afstand van het oog naar het punt waar je op scherp stelt, is steeds anders. Zo moet dochterlief het liefste iets knutselen of tekenen als ze haar linkeroog heeft afgeplakt. De conclusie is in elk geval dat er voldoende moet worden afgewisseld en lekker buitenspelen is dan het beste voor de gezondheid en de ogen van je kind!

Buiten de pixels: Lekker naar buiten

Aangezien buitenspelen de ontwikkeling van bijziendheid afremt door het daglicht, heeft Pearle een boekje gelanceerd om het naar buiten gaan te stimuleren. Buiten de Pixels heet dit speciale boekje en wij waren uitgenodigd tijdens de lancering in het Amsterdamse Bos. De dag erna ging ik met de kinderen op pad voor een vroege ochtendwandeling. En wat zij toen zagen..

Buiten de Pixels

buiten de pixels

Pearle schreef voor het eerst een boek! Het verhaal van Buiten de Pixels gaat over een jongen genaamd Finn. Hij speelt een videogame maar opeens crasht zijn tablet. Er komt in beeld te staan dat zijn leven gehackt is. Op zijn telefoon staat precies hetzelfde. Hij krijgt de opdracht om een oog te volgen. In eerste instantie is hij bang, maar langzaamaan begint hij het te snappen en te zien!

buiten de pixels

Finn krijgt van het oog verschillende opdrachten zoals:

  • Doe een reuzensprong en draai je om. Wat zie je? Maak hier een tekening.
  • Hoeveel kleuren kan je zien vanaf waar je nu staat? Schrijf ze op.

Uiteindelijk na heel goed te hebben rondgekeken weet Finn wat de hackers bedoelen. Buiten is oneindig veel moois te zien!

Stimuleren om naar buiten te gaan

“Buiten de Pixels” stimuleert kinderen om vaker en langer naar buiten te gaan. Buiten is namelijk van alles te zien en te beleven. Ga eens naar het park, naar het bos, naar de markt, naar het strand,  naar de speeltuin of maak een wandeling door de wijk waar je woont. Met de leuke opdrachten uit dit boekje halen je kinderen en jij ook, een frisse neus en worden ze meer blootgesteld aan daglicht.

Buiten de Pixels kun je gratis kunt ophalen bij een Pearle vestiging bij jouw in de buurt!

Amsterdamse Bos

buiten de pixels

Om te laten ervaren hoe het voelt om goed uit je ogen te kijken als je buiten loopt, was ik uitgenodigd om naar het Amsterdamse Bos te komen. Hier had Pearle een speurtocht neergezet voor ons. En het was echt heel erg leuk neergezet voor jong en oud!

Er liep ook echt een oog rond, wat dochterlief een beetje spannend vond. Maar eenmaal in het bos kwam ze helemaal los! Er waren namelijk superleuke opdrachten tijdens de speurtocht.

Opdrachten met woorden

buiten de pixels

Bij het woord OGEN moesten we ogen tellen! Hoeveel ogen tel jij op deze foto?

We moesten in een boom het woord HOOG vinden. Zie jij het?

buiten de pixels

Het woord KLEUR moest zo mooi mogelijk versierd worden.

buiten de pixels

Bij het woord GRAS mochten de kinderen een bloemetje plukken.

ontwikkeling van bijziendheid

In het woord WIND moesten we gezichten zoeken. Zie je ze?

En dan was er ook nog een woord GAME dat beplakt was met allemaal technische spullen als toetsenborden, game consols, muizen en afstandsbedieningen.

Lange ochtendwandeling in het park

Ontwikkeling van bijziendheid

De dag erna besloot ik dan ook om met de gastkinderen en Buiten de Pixels op pad te gaan! We gingen voor een lange ochtendwandeling in het park. Ik gebruik wel vaker opdrachten als wat hoor je en wat zie je met de kinderen. Nu gebruikte ik een paar opdrachten uit het boekje. En zelf deed ik ook goed mee natuurlijk.

Je kijkt je ogen uit, maar wie kijkt er naar je ogen?

2 uur buiten spelen

Prachtig om goed naar de reacties van de kinderen te kijken! Omdat het herfst is, had ik ze de opdracht gegeven om te gaan zoeken naar een kale boom! En die vonden ze na ruim een half uur wandelen! Die ogen straalden van trots! Mooi om te zien.

Natuurlijk namen we ook weer wat herfstschatten mee en thuis maakten we daar weer een mooie knutsel van. Zo was er weer een mooie afwisseling tussen dichtbij kijken en veraf kijken!

Vragen aan eenieder die dit leest:

Hoe lang mogen jouw kinderen achter een scherm zitten? Hoe lang spelen jouw kinderen per dag buiten? Ga je nu je dit blogbericht hebt gelezen hier verandering in brengen?

Ik ben erg benieuwd, laat je het me weten in een reactie hieronder?

Specificaties:

Uitgeverij:    Pearle

Auteur:          Marco Kunst

Illustraties:   Anne Roos Kleiss

Pagina’s:        15 pagina’s

Datum:          Verschenen in oktober 2018

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.