Skip to Content

Waarom het toch echt patat is – een blog met uitleg

In het algemeen hebben we een warme en begripvolle band onderling in het Mamascrapelle team. Maar komen daar de twee magische woorden…dan is opeens het kamp verdeeld en wordt er met mayonaise gegooid. De discussie of het nou patat of friet is, is ongezouten, vurig en altijd actueel. In deze blog ga ik jullie uitleggen waarom het toch echt patat is.

Waarom het toch echt patat is

Waarom het toch echt patat is

Laten we eens naar de 2 woorden en de oorsprong gaan kijken. Beide worden komen uit de Franse taal en zijn een afkorting voor hetzelfde gerecht. Al wordt in Frankrijk ‘pomme frites’ gebruikt. Ergens is de afgeleide “patates frites” gebruikt. Waarschijnlijk in België. En dat betekend gefrituurde aardappel. Patates staat voor aardappel en frites voor gefrituurd. Dus wat willen we in Nederland zeggen met patat of friet? Dat we gefrituurde aardappel eten! En dan is aardappel de overheersende factor, want gefrituurd slaat op de bereiding. Als je het dan gaat afkorten is patat de meest logische keuze. Een mooi begin waarom het toch echt patat is.

Geschiedenis

Zoals gezegd komt de oorsprong vanuit Frankrijk en is het woord Noordelijker gaan reizen. We hebben natuurlijk meer woorden geleend, of gepikt (is dat ook een discussie waard?) uit andere talen. En zoals het gaat wordt het dan afgekort en komt er een afgeleide van. Inmiddels zijn we zo ver dat ons land in twee kampen is gedeeld. Team patat en team friet. In het algemeen zijn de kampen die zuidelijk gelegen zijn meer team friet. Dat komt omdat ‘patat’ nog een betekenis heeft daar. Je kunt patat krijgen! En dan niet een bord vol, nee als dat gezegd wordt, moet je maken dat je weg komt. Patat betekend namelijk een dreun krijgen. Een kleine reden waarom het misschien niet toch echt patat is.

traktatie met friet chips
https://www.mamascrapelle.nl/tips-voor-kindertraktaties-met-14-ideeen-om-te-trakteren/

Dus wat de dubbele betekenis betreft snap ik wel dat het beter is om verwarring te voorkomen. Wat dat betreft krijgt team friet een punt. Ik heb een grote pacifistische kant en ontwijk geweld liever. Maar tegelijk was het woord pataat, wat aardappel betekend al te vinden in een eerste editie in de Van Dale in 1864. En van het woord friet was geen aardappelkruimel te vinden in het boek. Dat is inmiddels een tussenstand van 2-1 en waarom het toch echt patat is.

De Knock-outs waarom het toch echt patat is

Fritessaus kennen we allemaal… maar patatsaus dan weer niet. En als we weer gaan bladeren in de Van Dale vinden we wel termen terug zoals ‘patatje Joppie’, patatje met’ en patatje oorlog. Dezelfde gerechten vinden we niet terug hierin met friet in de naam. De score is inmiddels 3-2 en waarom het toch echt patat is nog steeds de koploper in deze discussie.

Waarom het toch echt patat is

Waarom het toch echt patat is? We kunnen denk ik 2 dingen concluderen over onze geliefde gefrituurde aardappelstaafjes. De discussie zal altijd aanwezig zijn, en het liefste houden we de discussie onder het genot van een bord vol patat! Ik denk dat we vooral alert moeten zijn dat de discussie niet dusdanig uit de hand gaat lopen, er consequenties komen en er geen friet of patat meer te krijgen is straks. En het tweede ding is dat het simpele gerecht zo onwijs lekker is en dat de discussie voornamelijk hongerig maakt.

Waarom het toch echt patat is

Waarom het toch echt patat is, is voor mij glashelder. Maar tegen een lekker frietje zeg ik ook geen nee. Wel ben ik benieuwd. Een patatje, vooruit of frietje, speciaal; Is dat met mayonaise, uitjes en… ketchup of curry?

Lekker zelf maken?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lynn Mahieu

Saturday 19th of September 2020

Toch gek zo... Ik kom uit het gestreepte deel en hier zeggen we eigenlijk allemaal frieten of frietjes... Friet of patat wordt hier nooit gezegd ?

Selena

Wednesday 9th of December 2020

Nou dat klopt niet hoor Lynn... hahaha. Als het maar smaakt ;) Groetjes, Selena

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.