Skip to Content

Coronaproof activiteiten met kinderen in de kerstvakantie – 25 leuke tips!

Het was even wat wikken en wegen, maar de kogel is door de kerk: de kerstvakantie wordt een week vervroegd. Wat een lastige beslissing, en iets waar we de beleidsmakers niet om benijden. Helaas voor de scholen vallen de geplande kerstactiviteiten hierdoor in duigen. En voor de kinderen is het natuurlijk ook een flinke omschakeling. Maar vanaf volgende week hebben ze een periode van drie weken wel even de rust en ontspanning die ze misschien hard nodig hebben. De vakantie is welverdiend in ieder geval. We gingen dus gauw op zoek naar leuke coronaproof activiteiten met kinderen in de kerstvakantie die nog wel kunnen, rekening houdend met alle maatregelen!

Activiteiten met kinderen in de kerstvakantie
Afbeelding van Cottonbro via Pexels

Vakantie in coronatijd

Het blijft toch een lastige afweging. Je wilt natuurlijk niet allerlei dagjes uitgaan waardoor kinderen elkaar alsnog onderling kunnen besmetten. Juist is de rust volgende week bedoeld zodat een onverhoopte besmetting met corona niet tijdens de kerstdagen wordt verspreid. Maar je wilt ook als ouder de komende drie weken een beetje gezellig doorkomen met elkaar. Alhoewel het voor veel ouders natuurlijk ook behoorlijk passen en meten wordt met hun werk. Wie zorgt wanneer voor de kinderen? Is er noodopvang mogelijk? De druk staat er flink op door deze last minute ingreep. En dat ook nog in een drukke decembermaand die al wat stress en onrust oplevert. Bekijk vooral alvast onze tips met 100 dingen die je kunt doen als de kinderen weer naar school gaan!

Voor de komende weken willen we dus een aantal tips meegeven die je coronaproof kunt doen tijdens de kerstvakantie. Thuis, online of op pad.

A christmas carol van lego
Harry Potter lego

Activiteiten met kinderen in de kerstvakantie binnenshuis

 • Escaperoom voor thuis. Inspector puzzels heeft een leuke escaperoom voor thuis voor kinderen tussen 9 en 14 jaar.
 • Huur een legopakket bijvoorbeeld bij Bricksaholic. Zij hebben een uitgebreid assortiment met lego pakketten om voor bepaalde tijd te huren. Of zoek je eigen lego uit en maak er een mooi dorp van!
 • Kerstfilms bekijken. Natuurlijk een must in de kerstvakantie! Onze Selena maakte een leuke selectie.
 • Kerst knutselen. Kerstbomen, sneeuwvlokken en kerstkaarten. Er is allerlei leuks te maken met kerst!
 • Verkleden met de feestdagen. Maak er een hilarisch en origineel feestje van!
 • Rijksmuseum online. Bekijk het museum vanuit huis. Volg bijvoorbeeld een workshop of kleur de nachtwacht!
 • School TV video’s. Toch nog een beetje iets educatiefs. Voor verschillende leeftijden bieden ze interessante filmpjes.
 • Proefjes doen. Ontdek van alles over natuurkunde, scheikunde en biologie.
 • Ga gamen/tiktokken samen met je kind. Verdiep je in hun belevingswereld. De beste manier om strijd rondom gamen of social media te verminderen!
Afbeelding van Tima via Pexels

Activiteiten met kinderen in de kerstvakantie buitenshuis

 • Geocaching. Een avontuurlijk en populair spel, waarbij je met een app of GPS op zoek gaat naar een schat.
 • Op pad met een kickbike of step. Zie de website voor een overzicht van verhuuradressen bij jou in de regio.
 • Fort family rally. Pak voor dit corona-proof-gezinsuitje de auto en ga op ontdekkingstocht langs de stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!
 • Boerderij het Geertje. Rondom de geitenboerderij in Zoeterwoude worden verschillende activiteiten geboden zoals een wildplukpad, roeien met picknick en boerenkaasroute.
 • Wandelroutes voor kinderen. Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het Waterloopbos in Flevoland.
 • Huur een bootje. Op verschillende plekken in ons land kun je genieten van de natuur vanaf een boot. Bezoek bijvoorbeeld de Biesbosch of de Sallandsche heuvelrug. Of ga varen door de grachten van Amsterdam met een privéboot.
 • Kerst speurtocht. Loop samen met je gezin eens door de buurt met de Bingo kaarten in de hand en ervaar je omgeving op een andere manier!
 • Slapen in een boomhut: Neem de spellen mee, maak het gezellig en ga even back to basic.

Gezellig op pad: activiteiten met kinderen in de kerstvakantie

het klauterwoud
Klauterwoud

Ontspanning en plezier

Even tijd en aandacht besteden aan je kind, zonder verplichtingen. Dat is met name heel belangrijk. En het hoeft niet altijd origineel. Samen lezen, koken, knutselen en een spelletje doen is voor kinderen ook al heel leuk. En kinderen mogen zich natuurlijk heus nog wel eens vervelen. Dat is pas goed voor de creativiteit. Je hoeft dus ook weer net een heel programma voor ze samen te stellen!

Voor meer leuke activiteiten in eigen huis met kinderen tijdens de kerstvakantie kun je terecht op de website van het Nederlands Jeugdinstituut. Bijvoorbeeld vetbollen maken, mag-dag en samen bewegen. Leuke en originele tips!

Op MamaScrapelle vind je nog meer handige lijstjes, zoals:

Sleutelwoorden zijn ontspanning en plezier. En vergeet vooral niet om veel naar buiten te gaan, ook al is het koud of nat. Want dat is voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid heel belangrijk. Voor iedereen is het een uitdagende tijd. De vakanties zijn anders dan normaal, en het is ook prima om zoveel mogelijk in je eigen omgeving te blijven.

Voor meer tips om vol te houden in deze coronatijd, zie ook onze eerdere blog. Een voordeel van deze tijd: iedereen kijkt naar wat nog wel kan binnen de mogelijkheden. We worden wat creatiever. En zodra het weer kan, laten we vooral de bedrijven en ondernemers steunen die het nu moeilijk hebben. Bijvoorbeeld de musea, theaters en niet te vergeten cafés en restaurants. Hopelijk kunnen we de schade volgend jaar inhalen!

Activiteiten met kinderen in de kerstvakantie
Afbeelding van Koolshooters via Pexels

Weet jij nog leuke activiteiten met kinderen in de kerstvakantie?

En kijk vooral op de site van Voordeeluitjes voor leuke aanbiedingen!

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.