Vogelhuisje knutselen met kinderen – een thema vogels in de kou

Ja ik beken als je naar buiten kijkt is het niet echt winter, maar voor de vogels is het wel degelijk winter. Om de kinderen bewust te maken van de vogels in de kou begon ik thema winter niet met sneeuwpoppen, maar met vogels! In deze blog gaan we een vogelhuisje knutselen met kinderen!

Vogels in de kou

De grond is hard bevroren waardoor het voor de vogels niet meer makkelijk is om kleine insecten of wormen te vinden. Ook de slakken zijn ver te zoeken en er hangen bijna geen besjes meer aan de struiken. De vogels in de kou hebben al een goed besef dat het winter is, ook al is dat voor de kinderen nog niet heel zichtbaar. Zij hoeven alleen nog maar hun sjaal en muts en handschoenen aan op ijskoude dagen. Veel mensen hebben in de tuin een vogelhuisje, en deze knutsel een vogelhuisje knutselen, sluit dan ook mooi aan bij de belevingswereld van kinderen.

vogelhuisje knutselen

Vogelhuisje knutselen

Een vogelhuisje knutselen is een leuke activiteit om met peuters en kleuters te doen. Het bestaat uit meerdere projecten zodat je steeds de spanningsbogen hoog kan houden en het project in stukjes kunt aanbieden.

Benodigdheden totale project:

vogelhuisje knutselen

Stap 1 vogelhuisje knutselen

Leg de ijslollystokjes zo neer dat ze een vogelhuisje met een dakje vormen en teken een beetje met potlood de lijnen zodat je weet waar de lijm moet komen.

Voor de jongere kinderen smeer ik de lijm erop en is de uitdaging voor hun om de stokjes precies op de lijm te leggen.

Vanaf ongeveer 2 – 2,5 jaar kun je de stokjes juist lijmen en de kinderen uitdagen om het stokje op de vorm van het huisje te leggen

Vanaf 3,5 jaar zet je geen potloodstreepje maar laat je alleen het voorbeeld zien hoe ze een vogelhuisje knutselen kunnen.

Geef of smeer (afhankelijk van de leeftijd) nu de lijm op de stokjes en laat de kinderen deze mooi versieren met allerlei knutseldingen. Ik heb een hele bak met van alles en nog wat aan papiertjes, strijkkralen, knopen, blingetjes, bloemetjes noem maar op. Laat ze lekker hun eigen creativiteit bepalen hierin. Hebben ze geen zin om te versieren? Ook goed! Wie weet willen ze op een ander moment wel hun vogelhuisje knutselen en/of versieren.

vogelhuisje knutselen

Dit leg je nu weg om te drogen. Tijd om te spelen en een andere keer weer verder te gaan met de volgende stap.

Stap 2 Een vogel maken

Bij een een vogelhuisje knutselen horen natuurlijk ook geknutselde vogels! Tijd om met de handen aan de slag te gaan.

roodborstje handafdruk

Verf de handen zwart of bruin voor merels, rood voor roodborstjes,  geel/blauw voor pimpelmeesjes, bruin voor de mus, of geel/blauw/met een zwarte duim voor een koolmeesje. Laat een klein streepje in de palm vrij van verf, zo lijkt het net een vleugel.

Je kunt natuurlijk ook alle twee de handen een andere vogel laten worden!

Plak een wiebeloogje op de bovenkant van de hand ( de duimstrook) en teken met oranje stift een snavel. Eventueel kun je met zwarte stift nog de pootjes tekenen.

Stap 3 eten voor in het vogelhuisje

De vogels in de kou hebben natuurlijk ook eten nodig in hun geknutselde vogelhuisje!

Knip rondjes uit papier ( ik koos geel, maar maakt natuurlijk niet uit). De grotere kinderen kun je deze rondjes laten uitprikken.

Vogels in de kou, vogelhuisje

Doe wat lijm erop en laat de kinderen het vogelzaad erop doen. De kleine kinderen zullen de zaadjes allemaal stuk voor stuk doen, waar de wat oudere kinderen waarschijnlijk het rondje gewoon omdraaien in de vogelvoer stapel en hup klaar zijn. Leuk altijd om die verschillen te zien. Sowieso een goede oefening voor de fijne motoriek!

vogelhuisje knutselen
vogelhuisje knutselen

Pindaketting aan het vogelhuisje knutselen

Nu mochten deze geknutselde vogelhuisjes natuurlijk niet naar buiten dus als extra activiteit maakten wij nog een pindaketting om in de tuin te hangen. Deze mogen de vogels in de kou wel eten!

Ik prikte de pinda’s voor met een naald met een scherpe punt zodat de kinderen met de naald met wat minder scherpe punt vervolgens voorzichtig konden rijgen.

Eet smakelijk lieve vogels in de kou! Volgende week maken wij weer wat lekkers voor jullie! Ga jij ook een vogelhuisje knutselen deze week?

Heb jij al wat zelfgemaakts in de tuin/balkon hangen voor de vogels in de kou?

Houten vogelhuisje knutselen

Wil je liever een echt vogelhuisje maken van hout en leuk versieren? Kijk dan voor leuke items hieronder.
Let wel op dat je het aflakt met jachtlak zodat het beschermd is tegen water in al zijn substanties.

Lees ook deze blogs:

Ga jij ook een vogelhuisje knutselen?

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.