Kerstknutsel activiteiten met kinderen voor thuis en op de opvang

Na de sinterklaasperiode is het tijd voor die andere mooiste tijd van het jaar. Kerstmis! Het feest van lichtjes en glitters en donkere dagen. Een tijd waarin er nog meer geknutseld gaat worden overal. Met deze kerstknutsel activiteiten met kinderen voor thuis en de opvang of school kom jij een heel eind!

Kerstknutstel activiteiten met kinderen

kerstknutsel activiteiten met kinderen

De afgelopen weken heb ik veel leuke kerstknutsel activiteiten met kinderen gemaakt om thuis aan papa en mama cadeau te doen. En nu is dochterlief nog heel druk met een piepschuim bal te versieren die ik bij de Action had gekocht.

Traditie

Elk jaar geef ik de gastkinderen iets zelfgemaakts mee om thuis in de boom te hangen. Dat begon toen ik met dochterlief toen ze een half jaar oud was een kerstbal met een handafdruk cadeau gaf aan de naaste familie. Dat vonden ze zo gaaf dat haar tot en met haar vierde jaar iedereen zo’n kerstbal kreeg. Vorig jaar versierde ze een houten ster die in de boom terecht kwam, en nu is ze dus druk met piepschuimballen met bling bling te voorzien met naalden. Maar dat is nog een iets te lastige klus dus we gaan nog snel wat anders verzinnen voor in de kerstbomen. Ik denk dat we gewoon nog even snel 5 sterren of kerstbomen van ijslollystokjes gaan maken.

Dat brengt mij dan ook gelijk op een van de kerstknutsel activiteiten met kinderen die ik afgelopen weken heb gemaakt met de kinderen.

Kerstster en Kerstboom

kerstknutsel activiteiten met kinderen
Kerstknutsel activiteiten met kinderen

Veel lol hadden we met bling bling en nog veel meer glitters. De kerstster van de ijslollystokjes spreekt voor zich. Even goed vastlijmen en dan laten versieren als het droog is.

kerstknutsel activiteiten met kinderen

De kerstboom is even een handigheidsklusje die iedereen zo snapt. Knip twee kerstbomen van hetzelfde formaat uit op groen karton. Knip nu bij de ene kant de bovenkant in tot het midden en bij de andere de onderkant inknippen tot het midden.

dennenboom versieren

En daarna versieren maar!! Goed voor de fijne motoriek en daarbij ook nog eens gezellig op tafel tijdens het kerstdiner! Een absolute aanrader dus als last minute kerstknutsel activiteit met kinderen.

kerstboom dennenappel

Op school deden ze natuurlijk ook kerstknutselen! Dochterlief maakte een kerstboom maar dan van een mega dennenappel! De leraar timmerde of lijmde deze op een houten plankje zodat je hem goed neer kan zetten. Eerst helemaal groen verven en versieren, en dochterlief besloot dat het had gesneeuwd en deed er nog witte verf boven op. Zo leuk om te zien hoe ze haar eigen creativiteit durft te laten zien! En het staat erg gezellig op de tafel tijdens het kerstdiner zoals je ziet 🙂 Kerstknutsel activiteiten met kinderen voor school en de opvang en thuis dus!

Tafeldecoratie

kerstknutsel activiteiten met kinderen
Kerstknutsel activiteiten met kinderen

Nog meer tafeldecoratie komt van een andere traditie die ik al een aantal jaren hanteer. Bij elk thema probeer ik iets te maken van een hand of voetafdruk van de kinderen. Leuk om te bewaren voor later, maar ook leuk om weg te geven als cadeau bijvoorbeeld.  Ik heb nog heel veel van deze papieren zakken waar je kaarsjes in kunt zetten en hier gingen we dan ook mee aan de slag. Samen met de kinderen overlegde ik wat voor kerst dingen er op moesten komen te staan. Er werd besloten dat er een kerstman, rendier, sneeuwpop en kerstboom op moest komen te staan.

lampionnen voor op tafel

Suffe ik heeft geen betere foto’s van deze leuke kerstknutsel activiteit met kinderen, maar je snapt met deze foto het idee wel en kunt daarna je eigen fantasie gebruiken. Van de voeten maakten we de sneeuwpop en kerstboom. Van de handen het rendier en de kerstman. Glitters erop strooien als de verf nog nat is. Kietelen maar!!

Sneeuwpop de leukste Kerstknutsel activiteit met kinderen

kerstknutsel activiteiten met kinderen

De kinderen maakte dit jaar een aparte kerstkaart voor hun ouders. Eentje die licht geeft!

We maakten deze sneeuwpoppen van witte rondjes met watten en een waxinelichtje op batterijen. Ze hadden veel plezier met het vastzetten van allemaal losse onderdelen tot een sneeuwpop! Een van de leukste Kerstknutsel activiteiten met kinderen!

Peperkoekhuisje een mislukte Kerstknutsel activiteit met kinderen

peperkoekhuisje

Ik heb gefaald met een van de Kerstknutsel activiteiten met kinderen ja echt! Ik had bij de Flying Tiger een pakketje gekocht om een peperkoekhuisje te maken met dochterlief. Misschien ligt het aan al het suiker waar ik al de kriebels van krijg, maar ik ‘bakte’ er niks van. Letterlijk en Figuurlijk dus haha. Nadat de zijkanten eindelijk stonden, dankzij het geduld van oma, probeerden we het dak erop te zetten. Maar dit gleed steeds naar beneden. Daar ging mijn engelengeduld en zelfs het geduld van mijn moeder was weg. Dochterlief heeft de dakdelen wel versierd met snoepjes die we sinds Halloween en Sint Maarten in overvloed hebben in huis. Maar vervolgens vergat ik het dak een paar dagen later er weer op te plakken en nu is het huis ingestort want die stond boven de verwarming.

Afijn.. volgend jaar nieuwe ronde nieuwe kansen. En dan niet net na Sinterklaas maar vlak voor Kerst het peperkoek huisje maken. Het is in elk geval leuk om tijdens de kerstdagen nog te maken met de kinderen. Een absolute aanrader als kerstknutsel activiteit met kinderen als je ook een kast vol met snoepjes hebt van Halloween en Sint Maarten!

Rudolph het rendier

kerstknutsel activiteiten met kinderen

De laatste dag voor de kerstvakantie vroeg ik mijn 3 jarig gastkindje of hij nog wat wilde knutselen. Ja Rudolph het rendier was zijn antwoord. Hij klom snel bij me op schoot om samen op Pinterest naar voorbeelden te kijken en hij koos de rendier hoed. Even de handen van de kinderen omtrekken en uitknippen en op een strook bruin papier plaatsen. Twee wiebelogen en van de duim een rode neus stempelen en klaar is kees. Het ziet er zo schattig uit!

Meer inspiratie nodig?

Ga jij nog lastminute kerstknutsel activiteiten met de kinderen doen? Veel plezier! 

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.