Skip to Content

Adventskalender knutselen van hout – een idee voor de kerst

Een paar jaar terug, toen ik nog actief aan het scrapbooken was, maakte ik deze houten adventskalender.  Het leuke van een adventskalender knutselen is dat je zelf kunt bepalen wat er in komt. Van snoepgoed, tot een mini bouwdoosje lego waar je in elk vakje 1 blokje doet, sokken, ondergoed. Noem het maar op alles wat klein is past er in!

Adventskalender knutselen

Wist je dat de adventstraditie uit de 19e eeuw stamt? De aanloopperiode naar Kerst heet advent. Het is afgeleid van het Lantijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden Christenen zich voor op de Kerstdagen, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht.

Mocht je het leuk vinden om zelf ook een houten adventskalender te knutselen lees dan vooral verder.

houten adventskalender

Adventskalender knutselen

Het is natuurlijk een aantal jaren geleden dat ik zelf deze adventskalender knutselde, dus ik kon dezelfde niet in een keer vinden op google. Maar tegenwoordig zijn er zo veel verschillende houten adventskalenders. Kies er een* met zo min mogelijk toevoegingen want die ga je zelf aanbrengen!

Benodigdheden

Werkwijze

Laten we aan de slag gaan met een houten adventskalender knutselen. Eerst verf je de hele adventskalender met (vond ik het mooist) witte verf. De binnenkanten heb ik niet wit geverfd, omdat je dit op het eerste gezicht niet ziet. Doe wat je zelf het mooist vindt.

houten adventkalender

Als je een adventskalender gaat knutselen heb ik een belangrijke tip voor je. Meet nauwkeurig elk vakje. Is het vakje 5 bij 10 bijvoorbeeld. Dan snij je het cardstock/karton op 4,5 bij 9,5 cm en het designpapier op 4 bij 9 cm. Let op dat niet elk vakje precies even groot hoeft te zijn, dus controleer dit goed. Een paar millimeter valt niet direct op maar iedereen is anders qua perfectionisme. Voordat je gaat plakken meet altijd nog een keer extra of het nog goed is.

houten adventskalender

Laat het goed drogen voordat je een gat maakt voor de lintjes. Ik heb verschillende lintjes gebruikt omdat ik dat gezellig vond staan. Net wat jezelf wilt dus! De lintjes heb ik met stevige lijm vastgezet.

Helemaal rondom de adventskalender heb ik een rood lint gespannen met bovenop een strik.

Aan de beide zijkanten heb ik hier wat knopen opgeplakt voor het effect.

Ik hoop dat je veel hebt aan deze tips om een adventskalender te knutselen.

houten adventkalender

Veel plezier met deze adventskalender knutselen! Zoek je meer inspiratie voor de kerstdagen? Wat dacht je van kerstdorp zelf maken, super leuk!

Nog wat tips om zelf een adventskalender te maken

Een adventskalender knutselen is een leuke manier om in de feestelijke stemming te komen voor Kerstmis! Hier zijn een paar ideeën om zelf een adventskalender te maken:

Materialen:

 • Stevig papier of karton
 • Kleine zakjes of enveloppen (voor het verbergen van traktaties of berichten)
 • Decoratieve materialen zoals stickers, lint, glitter, verf, enz.
 • Schaar, lijm, plakband
 • Traktaties, berichten, kleine cadeautjes voor elke dag van de adventsperiode

Ideeën voor een DIY adventskalender knutselen:

 1. Enveloppen aan een touw: Bevestig een touw of lint aan een muur of aan een plank en hang er enveloppen aan met de datum van elke dag erop geschreven. Versier de enveloppen met glitter, stickers of tekeningen.
 2. Kartonnen dozen: Maak kleine kartonnen dozen (24 stuks) en nummer ze van 1 tot 24. Versier elke doos met kerstversieringen. Plaats traktaties of berichten in elke doos en stapel ze op in een piramide of in rijen op een tafel.
 3. Zakjes aan takken: Bevestig kleine zakjes aan takken van een decoratieve takkenboom. Nummer de zakjes en vul ze met traktaties of kleine geschenken.
 4. Papieren zakken op een bord: Hang een bord aan de muur en bevestig kleine papieren zakken met daarin traktaties of berichten. Nummer de zakken en versier het bord met kerstversieringen.
 5. Kerstboom adventskalender: Maak een kerstboomvorm van karton en snijd vakjes uit om kleine traktaties in te stoppen. Versier de boom en hang hem aan de muur.
 6. Stoffen adventskalender: Naai of knutsel een stoffen kalender met 24 vakjes. Versier de vakjes en plaats traktaties of berichten erin. Hang het aan de muur als decoratie.
 7. Herbruikbare adventskalender: Maak een adventskalender die elk jaar opnieuw gebruikt kan worden door pockets te maken van stof of vilt en daar kleine geschenken of berichten in te stoppen.

Wees creatief en laat je eigen persoonlijke stijl en smaak zien bij het knutselen van je eigen adventskalender. Het is een leuke manier om naar Kerstmis toe te leven én het kan een prachtige decoratie voor je huis zijn!

Lees ook deze blogs met kerstknutsels en activiteiten

Ga jij een adventskalender knutselen?

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.