Een drukke feestmaand – decemberstress van kinderen

Veel ouders komen begin december op het punt dat ze verzuchtend roepen: blij als Sinterklaas het land weer uit is. Want hij is er natuurlijk al sinds half november. En dat is voor veel kinderen best een spannende tijd. Maar de drukke feestmaand is nog lang niet ten einde. Met heel veel mooie momenten waarop we van elkaar kunnen genieten hoor, laat dat voorop staan. Maar toch is het ook een maand waarin er veel op ons afkomt. En ook kinderen kunnen daardoor decemberstress ervaren.

Er moeten misschien surprises gemaakt worden. Al snel wordt de kerstversiering weer opgehangen. Het is niet gek als de spanning bij kinderen en ouders soms even te veel wordt. Waar kun je op letten in deze drukke feestmaand, en wat kun je doen om decemberstress te beperken voor kinderen? We verzamelden een aantal tips en handvatten.

decemberstress kinderen pexels-cottonbro-6141241
Afbeelding Cottonbro via Pexels

Decemberstress

Eigenlijk is het dus in de eerste plaats heel belangrijk dat we met elkaar beseffen dat de impact van deze situatie heel groot is op kinderen. En dat ook nog eens in combinatie nog met de decemberstress van kinderen door die gezellige Sinterklaas en Kerstman. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze feestelijkheden vooral ontspanning en plezier opleveren? En niet bijdragen aan nog meer prikkels en spanning?

Tips voor kinderen met decemberstress

  • Doseren: direct op 6 december de kerstboom optuigen is wellicht een wat snelle overgang. Zorg voor wat rust tussen alle feestelijkheden door. Alhoewel veel mensen heel begrijpelijk ook niet kunnen wachten om gezellige versiering en lichtjes op te hangen in deze sombere tijd. Maar even een paar normale dagen kunnen helpen om decemberstress en onrust te beperken voor kinderen.
  • Naar buiten: ook in deze wintermaanden is er veel te doen buiten. Want het is enorm belangrijk dat we genoeg vitamine D aanmaken, zeker als bescherming tegen griepvirussen. Lees onze tips voor activiteiten buiten met kinderen. En kijk ook eens bij de website Oerrr van Natuurmonumenten voor leuke tips.
  • Rustige spellen spelen: een heerlijke vorm van ontspanning die bij uitstek geschikt is voor de decembermaand. Van een simpele memory tot een uitgebreide monopoly, je kunt alle kanten op. Kinderen hebben hun fijnste jeugdherinneringen aan spelletjes doen met elkaar. Of alleen met bijvoorbeeld de Osmo Coding Kit. Je vindt hier bij MamaScrapelle veel leuke speltips! Weg met die decemberstress van kinderen met een hoop gelach.
  • Schermen weg: de neiging is groot om lekker te gamen en scrollen op allerlei schermen. Maar dit draagt niet echt bij aan ontspanning. Zeker ook omdat nieuwsberichten in deze coronatijd vaak een negatief gevoel geven. December is een mooie maand voor een digitale detox!
  • Op tijd naar bed: de kortste dag van het jaar valt in december. Het gebrek aan daglicht kan best wel wat vermoeidheid veroorzaken. Zeker in combinatie met de drukte van de feestdagen. Het is niet voor niks dat je lichaam het signaal geeft van vermoeidheid. Belangrijk om daar naar te luisteren. Ga regelmatig wat eerder naar bed om een beetje op te laden. Geschikte tip voor ouder én kinderen om beter met decemberstress van kinderen om te gaan.

Boze buien als ontlading

Je ontkomt er eigenlijk niet aan in deze maand dat er meer boze buien zijn. Spanning moet zich nu eenmaal soms ontladen. En dat mag er eigenlijk ook gewoon zijn. Als je signalen ziet dat de spanning oploopt, kun je er rekening mee houden door wat meer vrije middagen in te plannen. Niet op zulke momenten een uitje naar een binnenspeeltuin plannen in ieder geval. Kies dan liever voor het bos of het strand.

Een ander signaal dat kinderen niet helemaal lekker in hun vel zitten, is dat er slechter geluisterd wordt. Ze moeten al zoveel in deze drukke maand en als ze dan even thuis zijn, lijkt het wel alsof ze even in hun eigen wereldje willen zitten. Voor veel ouders is dat ook wel herkenbaar wellicht. Kijk eens bij onze tips om kinderen beter te laten luisteren. En vergeet ook niet dat onze eigen decemberstress ook effect heeft op kinderen.

Hooggevoeligheid, autisme of ADHD? Een extra uitdaging

Voor alle kinderen kan de decemberstress soms behoorlijk oplopen. Maar voor bijvoorbeeld hooggevoelige kinderen is dat nog wat extra. In deze coronatijd zijn het aantal sociale verplichtingen waarschijnlijk wat minder vergeleken met andere jaren. Voor hooggevoelige personen is dat ook wel een beetje een zegen misschien. Maar over het algemeen blijft de decembermaand voor hen behoorlijk veeleisend. Dan zijn de tips van hierboven des te belangrijker. In ieder geval wat betreft het beperken van uitjes.

En dan zijn er ook kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD, die zich in deze drukke maand een stuk moeilijker staande kunnen houden. Voor hen kan een duidelijke maandplanning helpen om wat structuur te geven. Kijk ook eens bij de tips van Mentaal Beter. Een extra uitdaging is het in ieder geval voor hen én ouders om overprikkeling te voorkomen.

De mooiste tijd van het jaar?

Laten we hopen dat het toch lukt om er een mooie maand van te maken zonder decemberstress van kinderen. Met leuke herinneringen, cadeautjes en versieringen. Want dat is ook waar je het voor doet tenslotte. In een (kleine) familiekring of fijn met je eigen gezin. En wat is altijd goed voor de kerststemming? Kerstfilms , kerstknutsels en kerstmuziek natuurlijk! Veel kijk- en luisterplezier.

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.