Edelstenen en aromatherapie – een ondersteuning voor balans

Het is al weer even geleden dat ik mij niet lekker begon te voelen. Ik was huilerig, ontzettend moe en sloot mezelf het liefst op in huis met de gordijnen dicht, zittend, met een beschermend dekentje om mij heen, op de bank. Mijn laptop was niet meer mijn grootste vriend, Netflix wel. Ik kon niet meer. 4 dagen niks doen om 3 dagen te kunnen werken het ging niet. Een ziekmelding met de diagnose Burn-out volgde. Gelukkig schijnt er weer licht in mijn tunnel. Mede door de kracht van edelstenen en aromatherapie.

Edelstenen en aromatherapie

Wat is een Burn-out

Ik schreef al meerdere blogs over mijn Burn-out in 2021 en de hulp van wandelcoaching en verbonden ademhaling. Met de kracht van edelstenen en aromatherapie op mijn huid en voelde ik me goed. Maar ik zal niet liegen het was een lange weg!

Een burn-out is een aandoening die wordt veroorzaakt door langdurige en overmatige stress op het werk of in het dagelijks leven. Het kan leiden tot een gevoel van uitputting, cynisme en verminderde prestaties op het werk. Het is belangrijk om op te merken dat een burn-out niet hetzelfde is als stress. Stress kan worden veroorzaakt door een tijdelijke situatie, terwijl een burn-out meestal het gevolg is van langdurige stress.

Een burn-out kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Uitputting: vermoeidheid die niet verdwijnt, zelfs niet na een goede nachtrust.
 • Emotionele uitputting: gevoelens van leegheid, hulpeloosheid of hopeloosheid.
 • Verminderde prestaties: moeite hebben met concentreren en het afmaken van taken.
 • Cynisme: een negatieve, afstandelijke houding ten opzichte van werk, collega’s en het leven in het algemeen.
 • Verhoogde prikkelbaarheid: sneller boos worden of geïrriteerd raken.

Burn-outs kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder werkdruk, deadlines, een slechte werk-privébalans, een slechte werksfeer, gebrek aan controle over het werk, of een gebrek aan steun van collega’s of leidinggevenden. Het kan ook worden veroorzaakt door externe factoren, zoals ziekte, relatieproblemen of financiële zorgen.

Burn-out voorkomen

Om een burn-out te voorkomen, is het belangrijk om stress te verminderen en gezonde coping-mechanismen te ontwikkelen. Dit kan onder meer het beoefenen van meditatie of mindfulness, regelmatig sporten, gezond eten, genoeg slaap krijgen en voldoende ontspanningstijd inplannen.

Als u vermoedt dat u een burn-out heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld door het bespreken van uw symptomen met uw huisarts of door contact op te nemen met een geestelijke gezondheidsprofessional. Zij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan dat is afgestemd op uw specifieke behoeften. Het kan onder meer bestaan uit het nemen van rust, het volgen van therapie, of het maken van aanpassingen in uw werk of levensstijl om stress te verminderen en uw welzijn te verbeteren.

Luisteren naar je lichaam en het gebruik van edelstenen en aromatherapie hebben mij er bovenop geholpen!

Afgelopen dinsdag begon ik na 4,5 uur werk te gapen en wat te zuchten. Mijn lichaam was er klaar mee. Ik rekte dit nog een beetje, met rust, om toch 5 uur aanwezig te zijn op het werk. Ik deed dan wel niet veel meer, maar was wel aanwezig. Ook dit hoort erbij, je lichaam en geest moeten ook weer wennen aan alle prikkels. Dus ik zei tegen mijn lichaam ( in mijn hoofd) Ik hoor je, we blijven nog 15 minuten zitten en dan gaan we lekker naar huis. Positief denken en praten, gevoelens benoemen is een belangrijk leerproces geweest voor mij.

etherische oliën en edelstenen bij burn-out

Aromatherapie voor hoogsensitieve personen

Iets waar ik veel aan heb is het gebruik van edelstenen en aromatherapie. Thuis in mijn diffuser gebruik ik graag Relax olie van Chi* of Zen & Silence van Happy Home* Twee heerlijke blends waar ik rustig van word. Ook in mijn hoofd is het niet een warboel van gedachtes maar kan ik mij steeds beter concentreren.
In de tas van mijn werk heb ik een speciale roller zitten. Grounding heet deze, speciaal voor hoog sensitieve personen.

Wat is hoogsensitiviteit?

Ja ook dat heb ik geleerd de afgelopen maanden, ik heb niet alleen ADHD maar ben ook een HSP.

Hoogsensitiviteit is een term die wordt gebruikt om een eigenschap te beschrijven waarbij mensen meer gevoelig zijn voor externe prikkels zoals geluid, geuren, emoties van anderen en andere omgevingsfactoren dan anderen. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben vaak diepgaande emoties en gedachten en kunnen een sterke intuïtie hebben.

Hoogsensitiviteit is een eigenschap die voorkomt bij ongeveer 20% van de bevolking, en het is niet iets dat als een aandoening moet worden beschouwd. Mensen die hoogsensitief zijn, hebben vaak de neiging om zich meer bewust te zijn van de subtiele signalen die andere mensen misschien niet opmerken. Dit kan leiden tot een groter begrip van anderen en een verhoogd vermogen om empathie te tonen.

Lees bijvoorbeeld deze blogs over hoogsensitieve kinderen en de opvoeding van hoogsensitieve kinderen

Aromatherapie

Speciaal op dagen dat ik veel prikkels mee kan krijgen gebruik ik de grounding roller. Het helpt mij om weer met beide voeten op de grond te staan, terug naar de energie van de aarde. Ik doe de roller op mijn kruin, achter mijn oren en op mijn polsen.

Je kunt hem ook ’s nachts gebruiken en dan is het fijn om hem onder je voeten te rollen. Voor als je last hebt van malende gedachten bijvoorbeeld. Ik combineerde het gebruik van edelstenen en aromatherapie.

Gouden driehoek met edelstenen

Ik noemde het al ik gebruik edelstenen en aromatherapie op mijn huid. Vanwege mijn burn-out en het helpen beschermen en verwerken van prikkels. Ik heb verschillende armbanden en kettingen met edelstenen. Zoals maansteen, oranje calciet en hematiet. Daarnaast heb ik edelstenen in huis liggen. Naast mijn bed rozenkwarts en in de woonkamer ook een heel aantal.

De gouden driehoek van edelstenen is een combinatie van drie verschillende stenen: amethist, rozenkwarts en bergkristal. Deze drie edelstenen worden vaak samen gebruikt in de kristaltherapie en esoterische praktijken vanwege hun vermeende genezende eigenschappen.

Edelstenen met een krachtige werking

De amethist is een paarse kwartssteen die bekend staat om zijn kalmerende werking en het bevorderen van innerlijke rust. Het wordt vaak geassocieerd met het derde oogchakra en kan worden gebruikt om de geest te openen voor hogere niveaus van bewustzijn.

Rozenkwarts is een roze kwartssteen die bekend staat om zijn helende werking en het bevorderen van liefde en compassie. Het wordt vaak geassocieerd met het hartchakra en kan worden gebruikt om de emotionele genezing te bevorderen en om de energie van liefde en vriendelijkheid te verspreiden.

Bergkristal is een heldere kwartssteen die bekend staat om zijn versterkende werking en het bevorderen van helderheid en concentratie. Het wordt vaak geassocieerd met het kroonchakra en kan worden gebruikt om de energie van het universum binnen te halen en te helpen bij het ontvangen van inzichten en inspiratie.

De gouden driehoek van edelstenen wordt vaak gebruikt om een gebalanceerde en harmonieuze energie in een ruimte te creëren en om de chakra’s in balans te brengen. De drie stenen worden vaak samen geplaatst in een ruimte of gedragen als sieraden om de genezende werking van de edelstenen te maximaliseren. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om de genezende eigenschappen van edelstenen te ondersteunen, genieten ze nog steeds populariteit vanwege hun schoonheid en symbolische betekenis.

De combinatie van het gebruik van edelstenen en aromatherapie heeft mij enorm geholpen. En nog steeds pak ik soms de roller erbij en heb ik edelstenen in de buurt liggen.

Edelstenen en aromatherapie een succes!

Door het gebruik van edelstenen en aromatherapie ben ik bezig met mindfulness. Als ik ga mediteren zet ik altijd een rozenkwarts naast mij neer en de diffuser staat aan met een mooie olie om mij te helpen ontspannen.

Gebruik jij thuis ook edelstenen en aromatherapie ?

Lees ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

53 reacties

 1. Ik heb zelf eens een hele goede ervaring gehad met de maansteen. Na het bovenstaande gelezen te hebben doe ik graag mee voor onze dochter daar ze nogal hoog sensitief is.

 2. Wow even schrikken maar ik zie veel overeenkomsten en ben dus enorm geïnteresseerd in het effect hiervan op mijn gezondheid. Ik doe dus graag mee! Ik volg Ingrid al en ga jou zeker ook volgen!

 3. Wat een mooie set ik doe graag mee, mijn man heeft veel stress door zijn werk,
  wat innerlijke rust kan hij wel gebruiken.

 4. Deze hooggevoelig persoontje raakt geregeld overprikkeld .
  Kan wel wat hulp om te ontstressen goed gebruiken

 5. Wat een super leuke winactie ! Ik doe heel graag mee voor mezelf . Ik ben 2 jaar verlaafd geweest en nu ben ik 1 jaar clean en heb een hele mooie dochter van 3 maanden . Ik heb in de kliniek waar ik gezeten heb ook ontspannings therapie gehad wat heel erg helpt . Maar deze set wil ik natuurlijk ook heel graag proberen dus ik wil heel graag winnen.

 6. Wat mooi dat je dit met ons hebt gedeeld. Het is voor mij heel herkenbaar. Ik kan er inmiddels ook beter mee omgaan en kan zeker wel wat steun en gronding gebruiken.

 7. Ik pik veel energieen van anderen op en kan daarom wel een beetje extra steun en gronding gebruiken .

 8. Ik doe heel graag mee. Als HSP-er ben ik op zoek naar natuurlijke middelen om beter in mijn vel te zitten. Onze dochter is op het gymnasium begonnen dit jaar. Doordat ze een jonge leerling is, is ze pas 11 jaar. Ik merk dat ze het zwaar heeft, wil niet falen. Ik hoop haar met zo’n roller wat meer rust in haar hoofd te geven

 9. Ik loot graag mee. Kan het zelf goed gebruiken. Ik loop ook met klachten. Wie weet kan dit mij verzachten

 10. Ik doe heel erg graag mee. Dit jaar non stop ziek geweest. Van het ene ging ik naar het andere. Slaap hierdoor al maanden slecht.
  Ik doe ontzettend graag mee. Ook op insta!

 11. Oh, wat een gave prijs. Ik wil super graag winnen. Ik wil het super graag uitproberen. Komt goed van pas!

 12. Wat een super leuke winactie.
  Ben me aan het oriënteren met oliën, merk dat het me rust geeft en ook me dochter die hoog gevoelig is. Dus super leuk om te gaan gebruiken

 13. hallo, ik zou het setje heeeeeeeeeeel graag willen en dan voor mijn dochter soms gaat ze naar guasha therapie want heeft geregeld migraine dus voor haar misschien dit te proberen??!!

 14. Ik doe graag mee voor mezelf. Sinds Corona en thuiswerken krijg ik geen rust meer. Ik loop ondertussen op mijn tandvlees en kan wel wat hulp gebruiken.

 15. Mooi! Ik hou hier echt van en ik weet zeker dat met het drukke leven van/met mijn 3 pubers deze stenen en olie heel goed van pas zullen komen 😉

 16. Wow, ik zou dit heel graag willen winnen! Altijd tijdens mijn schoolwerk kan ik mij slecht concentreren en ben ik te chaotisch. Dit zou mij daar echt bij kunnen helpen, zeker om het laatste jaar te halen!

 17. Heel egocentrisch, maar eigenlijk ook weer niet kies ik voor mijzelf om dit fantastische pakket te winnen! Selfcare… ik ga er steeds meer aan wennen!😘 Fingers crossed 🍀

 18. Ik loot ook graag mee voor deze mooie set, ik kan wel wat balans gebruiken.

  Ik volg jou en Ingrid via Instagram (Truusje26, jouw bericht geliked) en jou via Twitter (@Glambertgirl77, bericht geliked en geretweet).

 19. Sinds juni zit ik helaas ook thuis met een burnout. Ik herken de klachten die je omschrijft en worstel heel erg met het ‘niet meer kunnen’ van bepaalde dingen die ik voorheen zo deed. Zou graag eens dit willen proberen om te kijken of dit mij verder kan helpen als steuntje.

 20. Mijn dochter is hoog sensitief en autistisch. Ik denk dat dit haar wel zal helpen. Het is haar soms echt allemaal teveel en we zoeken al hulp in de alternatieve hoek zoals mindfullness en homeopathie en osteopathie.

 21. Dit zal mij en mijn zoon goed doen; beiden hoogsensitieve personen. We pikken veel (te veel) van onze omgeving op… Mooi om hiermee de scherpe randjes weg te kunnen nemen!

 22. Ik maak graag kans. Ik ben hier erg nieuwsgierig naar, en of het iets voor mij kan doen. Mijn stressniveau is de laatste tijd behoorlijk hoog…

 23. Hoi Ellen, ook ik heb een burn-out gehad en ben daarvan nog steeds wel aan het herstellen maar heel erg aan de beterende hand. Zeker nu ik ook een traject met een HSP coach heb om te leren omgaan met mijn HSP en mijn grenzen te leren kennen. Ik weet nu sinds ongeveer 5 maanden dat ik een HSP-er ben en daarom lijkt dit pakket mij heel fijn. Wat extra ondersteuning hebben kan nooit kwaad.

 24. Wat een fijn en zeer toepasbaar zou dit zijn voor mijn dochter. Die kan zeker weten wel rust en balans gebruiken, helemaal nu haar zoontje al meer dan 3 weken in het ziekenhuis ligt, brengt dit heel veel stress met haar mee!!!

 25. Dit zou ik heel graag willen winnen. Tijdens deze pandemie ben ik ook tot de conclusie gekomen dat ik HSP ben, alle rust en verminderde prikkels hebben me zoveel goed gedaan dat er eindelijk ruimte was om mijn dieper liggende problemen aan te pakken. Ik ben het afgelopen jaar ontzettend gegroeid, maar heb nu wel moeite om mee te komen in de maatschappij die beetje bij beetje opengaat. Ik heb een mooie diffuser staan en ben heel erg benieuwd naar de producten die jou zo goed doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.