Wandelcoach bij een Burn-out – een belangrijke stap voor genezing

Toen de huisarts met de mededeling kwam dat ik helemaal niet depressief was, maar gewoon erg overspannen en wellicht zelfs al in een Burn-out zat, kwam dat als een verrassing. Ik had er wel eens over gehoord, maar nog nooit iemand dicht in mijn omgeving over gehoord. Ik moest met de bedrijfsarts gaan praten en het advies was om een goede wandelcoach bij een Burn-out te gaan zoeken voor hulp.

Drempel op zoek naar een wandelcoach

Waar ik normaal impulsief ben en (te) snel beslissingen neem, leek het wel alsof ik nu een enorme drempel overheen moest. Een die ik niet snel nam. Bijna 2 weken lang stelde ik het uit. Het was meivakantie, ik stond in overleefmodus, was constant huilerig en had geen idee waar ik moest beginnen. Het idee dat ik energie moest steken in een zoektocht op internet, mijn laptop aanraken die ik al een paar dagen in de kast had liggen, prikkels en informatie hielden me tegen. Tot het punt kwam dat ik er zelf ook klaar voor was. Via mijn telefoon had ik al een beetje gegoogled en een wandelcoach bij een Burn-out leek me inderdaad een goed idee.

Kennismakingsgesprekken coaches voor Burn-out

Omdat door gesprekken met mensen om mij heen en mijn werkgever mij duidelijk werd dat dit een lang en pittig proces zou worden vond ik het belangrijk om een goede klik te hebben met de coach. Een wandelcoach bij een Burn-out heeft dan wel als voordeel dat je elkaar niet de hele tijd aanstaart omdat je tegenover elkaar in een praktijkruimte te woord staat. Een klik om jezelf te kunnen zijn, om alles te kunnen zeggen wat je wil zeggen, hoe stom het ook kan zijn is erg belangrijk. Ook als je in de natuur loopt en diepe gesprekken voert.

Ook hier koos ik ervoor om verschillende personen te benaderen en niet direct een keuze te maken. Impulsiviteit was nu echt onbelangrijk en goed luisteren naar mijn gevoel des te belangrijker.

Keuzes maken voor een wandelcoach

Het eerste gesprek wat ik voerde was met Marissa van Puur Bieslandcoaching. Een prachtige omgeving in Delfgauw, een goed open kennismakingsgesprek en haar praktijkruimte voelde goed aan. Het voelde goed, maar een minpuntje was dat ze een paar weken afwezig zou zijn in verband met een training voor Breathwork coach.

Het tweede gesprek dat ik voerde was met een coach hier in Delft die gespecialiseerd was in Burn-out en overspannenheid. Zijn website zag er goed uit, maar hij wilde voornamelijk 2 hoog in zijn praktijkruimte zitten omdat hij ook veel gebruik wilde maken van een white board om dingen uit te leggen. Tijdens dit kennismakingsgesprek gingen we zelfs al een stukje de diepte in waarbij ik leerde dat mijn cirkel van invloed veel te groot was geworden door mijn verantwoordelijkheidsgevoel.

Aan beiden zaten voordelen en nadelen en waar ik eigenlijk beloofde om een paar dagen later de knoop door te hakken, lukte mij dat niet. Ik twijfelde en besloot uiteindelijk Marissa toch een bericht te sturen wat de mogelijkheden zouden zijn.

Unieke samenwerking

Wederom was het contact warm en zij had een goed idee. Haar partner Michiel, is een goede personal trainer die vooral veel doet met beweging, mindset en gedragsverandering met betrekking tot eten en bewegen. Maar hij had al een paar mensen als wandelcoach bij een Burn-out begeleidt en ze wist zeker dat ik ook met hem een goede klik zou hebben. Eigenlijk kun je hem ook als lifestyle coach neerzetten. Wat dat betreft heb ik in mijn zoektocht op internet naar coaches wel gemerkt dat er zoveel overlap is tussen al die specifieke benamingen voor coaches. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Patroonverandering, gedachtenverandering en aanpassing.

Daarnaast zou ik met Marissa 10 sessies breathwork gaan doen. Via verbonden ademhalen, een specifiek adempatroon, komen weggedrukte trauma’s omhoog. De fysieke spanning komt los en energie kan weer gaan stromen. Daarover volgt over een paar weken dan ook zeker weer een blog, want inmiddels heb ik er 6 sessies opzitten. En ik kan 1 ding verklappen, het is heftig maar super mooi!

wandelcoach bij een Burn-out Michiel Fit

Michiel Fit

De volgende dag al had ik een leuke kennismaking met Michiel en weer een dag later had ik al mijn eerste wandelsessie. Waar ik eerst last had van uitstelgedrag, kwam alles op zijn plek terecht en kon ik aan de slag. Een wandelcoach bij een Burn-out terwijl de natuur van lente langzaam overgaat in zomer is prachtig. Al vind ik eigenlijk alle seizoenen in de natuur wel mooi. Maar dit seizoen heeft toch wel mijn voorkeur. De natuur die groeit en gaat bloeien, de insecten die tot leven komen en om je heen zoemen. De vogels die vrolijk tjilpen en rondvliegen druk bezig met een nest maken of hun pasgeboren kroost voorzien van de nodige wormen en insecten.

Waarom wandelcoach bij een Burn-out?

Wandelcoaching is een vorm van coachen waarbij je wandelt in de natuur. De natuur werkt rustgevend. Je zintuigen worden meer geprikkeld en je gedachten zakken af naar je gevoel. Omdat je niet in een stoel in een kamertje zit, maar loopt door de natuur komt het gesprek beter tot gang en heb je niet steeds het idee dat iemand naar je kijkt als er een stilte valt. Het praat echt veel makkelijker als je naast elkaar loopt in plaats van steeds iemand in zijn ogen moet kijken. Immers zijn de ogen de toegang tot je ziel, en tijdens een sessie geef je jezelf figuurlijk gezien bloot. Tijdens het wandelen komen Dopamine en Endorfine vrij. Ook wel de gelukshormonen, en dat is zeker mooi meegenomen!

Daarnaast heb je een actievere houding maar tegelijk ben je ook veel meer ontspannen. Je kunt beter naar je lichaam luisteren. Zo ontdekte ik tijdens het wandelen dat ik totaal verkeerd ademhaalde. Mijn ademhaling is steeds heel hoog, ook wel de stressademhaling. TIjdens het wandelen leerde ik mijn ademhaling aan te passen, wat best lastig was hoor! Door te mediteren thuis ben ik daar beter in geworden.

Wandelen is dus heel belangrijk om te herstellen van een Burn-out.

Kijk hier dit filmpje van de initiatiefnemer van wandelcoach Nederland: Corrie Reijngoud

De rust van de natuur

De eerste paar keren kwam ik met de auto naar de Bieslandse Heerlijkheid. Het terrein waar Michiel en Marissa hun sessies aanbieden. Maar algauw ging ik er naartoe op de fiets. En daar deed ik tot mijn verbazing net zo lang over als met de auto! Fietsend door de Delftse Hout naar de natuur van Regiopark Buytenhout. Het perfecte gebied voor de wandelingen met de wandelcoach bij een Burn-out.

Regiopark Buytenhout: een prachtig groot aaneengesloten natuur- en recreatiegebied tussen Delft, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp. Hier lopen verschillende groengebieden naadloos in elkaar over: Buytenpark, Westerpark, Nieuwe Driemanspolder, De Balij, Bieslandse Bos, Dobbeplas en Delftse Hout. Het is een oase van rust in de dichtbevolkte Randstad waar je urenlang kunt fietsen, wandelen en genieten.

De koeien die grazen in de wei, de schaapjes die mekkeren het maakte het allemaal compleet, dat en de vrolijkheid van Michiel natuurlijk!

wandelcoach bij een Burn-out Bieslandse Heerlijkheid

Wandelcoach bij een Burn-out met een brede glimlach

Met een brede glimlach stond Michiel mij altijd op te wachten. Een high five direct gevolgd door een hoe gaat het? Had ik een goede dag dan had hij direct door, je straalt vandaag! Zijn flinke dosis positieve energie zorgde er wel voor dat ik de eerste wandelsessie volledig over mijn grenzen ging. Eigen schuld hoor want hij vroeg regelmatig of het goed ging, en dat ik aan moest geven als ik wilde rusten of even op een bankje wilde zitten.

Ik had net nieuwe wandelschoenen en ik dacht dat ik ze wel goed had ingelopen. Niet dus! Al na een kwartier voelde ik een kloppende huid op mijn hielen. Maar ik verbeet me en zette door. Ik mocht van mijzelf niet opgeven. Herhaalde mijn mantra, pijn is fijn, bloed is goed, jeuk is leuk. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden is ook zo’n slechte. Wat een bullshit eigenlijk allemaal leren we in de loop der jaren. Ik ben die dag op sokken naar huis gereden en met sokken naar huis gelopen. Ik was kapot! Kon 3 dagen niet wandelen van de pijn haha

De volgende keer biechtte ik dat natuurlijk eerlijk op. Ik leerde over overtuigingen die ik in de loop der jaren had ontwikkeld. Uiteraard niet handige overtuigingen, anders zat ik niet in deze situatie. Doorzettingsvermogen is op zich natuurlijk een mooi gegeven, maar als het ten koste gaat van je lichaam, of van anderen is het dan nog wel mooi?

En waarom moest ik eigenlijk zoveel van mezelf? Weken ben ik met die vraag aan de slag geweest, en nog steeds heb ik niet alle antwoorden maar wel veel.

Op naar een nieuwe ik

Waar Michiel zijn positieve energie aanstekelijk werkte en een lach op mijn gezicht bracht, was hij ook heel serieus. Soms stelde hij lastige vragen, confronterende vragen. Die uiteraard nodig zijn om goed te kunnen genezen van een Burn-out. We hebben niet elke keer gewandeld. Een wandelcoach bij een Burn-out is fijn heb ik gemerkt, maar bij warm weer gewoon lekker in de schaduw aan de waterkant zitten met een lekker koel glas water met komkommer erin is ook heel fijn.

Na een paar weken kreeg ik zelfs een uitdaging mee. Het vertrouwen in mijn lichaam om ooit nog eens slank te zijn heb ik namelijk al jaren opgegeven. Nee ik geloof niet in de mijn ogen, soms makkelijke weg die mensen kiezen van een maagverkleining of Gastric Bypass. Al heb ik ook familieleden die dit hebben gedaan en ik ben oprecht blij voor ze dat ze zijn afgevallen. Ik weet dat ik gezond eet, dat ik misschien wat meer mag bewegen, maar ik kon nog steeds rennen als ik wil en kan stevig doorstappen met wandelen.

Afvallen door geen vlees te eten

Door Michiel eet ik nu 5 weken geen vlees en af en toe vis. Ik noem mezelf geen vegan, want ik eet wel eieren en kaas en dus vis. Heb 2 keer vlees gegeten en daar enorm van genoten. Maar in die 5 weken ben ik al 3 kilo afgevallen. En dat zonder dat ik er moeite voor heb gedaan. Een leven zonder melk, zonder suiker en nu ook nog eens geen vlees, wie had dat gedacht.

Maar de grootste verandering naar een nieuwe ik, komt door een nieuwe mindset dankzij de wandelcoach bij een Burn-out sessies met Michiel. Ik mag er zijn! Ik ben niet overal voor verantwoordelijk en rust nemen is veel belangrijker dan alles perfect te willen doen.

wandelcoach bij een Burn-out

Dank je wel Michiel Fit!
Lees ook deze blog over persoonlijke coaching

footer7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.