Foodphotos en Styling. Foto’s maken als een professional.

Foodphotos en styling gaat over foto’s maken van eten. En dat is best wel lastig. Wat voor je staat oogt prachtig, maar op een foto komt het vaak niet over. Dat vraagt oefening, maar er zijn ook boeken die goede tips geven. Zoals Foodphotos en Styling van Eveline Boone. De auteur heeft sinds 2017 een eigen food studio. Daarvoor is ze grafisch vormgever geweest. In het boek Foodphotos en Styling deelt ze een aantal tips. Dat niet alleen ze legt zorgvuldig de basis van het foto’s maken uit.

voorkant plus

Foodphotos, hoe het voor mij begon

In 2019 begon ik als blogger voor de website MamaScrapelle. Ik hou van prentenboeken en kinderboeken. En wat is er leuker dan die boeken aan je kinderen voorlezen en je ervaring met anderen te delen? Omdat ik nog een andere hobby heb, namelijk koken ben ik dat ook steeds meer gaan doen voor de website MamaScrapelle. Wat Eveline Boone in haar boek FoodPhotos en Styling aangeeft heb ik inderdaad ook ontdekt. Er is niks lastigers dan alle prikkels van onder andere geur en smaak te vangen met slechts het gezichtsvermogen. Hoe foto’s te maken heb ik uiteindelijk al doende geleerd.

Foodphotos en styling, al doende leert men

Ik vond het niet erg om zelf ervaring op te doen. Dat is ook belangrijk. Dat wordt in Foodphotos en Styling ook aangegeven. Uiteindelijk is het ook een kwestie van spelen en leren kijken. Het gaat niet alleen om foto’s maken van borden met eten. Waarbij je natuurlijk kunt kiezen voor een mooie serviesset van de Xenos. En ja, uiteindelijk speel ik ook graag met de camera. Soms maak ik een foto van een paar tomaten of een kool. Omdat ik groenten ook mooi vind. Dan valt mijn oog op iets en moet ik daar een foto van maken. En soms zijn ontdekkingen het mooist. Het is niet altijd zo dat de foto die je in gedachten hebt, ook uiteindelijk net zo mooi wordt als in je gedachten. Dat betekent dat je verschillende foto’s maakt en daar een keuze uit maakt.

Handige tips

Zoals gezegd deelt Eveline Boone in Foodphotos en Styling handige tips. Een aantal waren mij bekend, vooral omdat ik eerder een review schreef over Instaperfect. Ik ben bijvoorbeeld nog altijd heel blij met de ‘spotmeting’ op de smartphone. Maar, er zitten zeker nieuwe tips in het boek Foodphotos en Styling. Zoals het gebruik van props oftewel rekwisieten. Ik gebruik eigenlijk altijd mijn eigen servies of een speciaal servies dat ik mag gebruiken zoals vorig jaar voor de kerst. Maar, rommelmarkten afstruinen voor mooi serviesgoed of een verzameling van verschillende ondergronden is natuurlijk een harstikke goed plan! En die props zijn niet alleen leuk. Ze zijn praktisch voor het maken van bijvoorbeeld verbindingspunten of een kader.

De heilige drievuldigheid van fotografie

Naast de verschillende tips, ook voor apps die je kan gebruiken, zoals Canva en lightroom wordt er in Foodphotos en Styling ook een goede uitleg gegeven voor de, zoals Eveline Boone het noemt, Heilige Drievuldigheid van fotografie. Oftewel diafragma, sluitertijd en iso-waarde. Daarnaast wordt zorgvuldig uitleg gegeven over de verschillende camera’s die er zijn. De boodschap is vooral beheers je de basis, dan kan je dit toepassen zoals je zelf wilt. Ook veel informatie over werken met licht en hoe je licht kan manipuleren. Ik heb eerlijk gezegd ook nog een spiegelreflexcamera, maar die gebruik ik al jaren niet meer. De smartphone is zoveel meer compacter en handiger.

Fotografie betekent letterlijk ‘schrijven met licht’

Eveline Boone

Foodphotos en styling, nog niet zo simpel

Tot slot biedt Foodphotos en Styling ook een aantal situaties met tips of hoe je een goede foto maakt als je in een restaurant bent. De foodstyling met middeltjes vond ik wel grappig. Grappig om te ontdekken dat tandenstokers, posterbuddies en een simpele keukenrol worden gebruikt om eten op hun plaats te houden. Of dat je met een pincet of knijptang ingrediënten wat meer naar boven kan halen. Food Photos en Styling biedt ook inzicht in hoe je mooi een bord op kan maken. Maar, uiteindelijk maakt dit boek wel helder dat Foodfotografie veel meer is dan dat. En dat er heel wat bij komt kijken voordat je een mooie foto hebt van een bord eten.

Specificaties

Lannoo | Eveline Boone | 9789401470964 | maart 2021 | 208 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via deze link.

voorkant

Lees ook de smartphone fotograaf

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

1 reactie

  1. Wat fijn dat er speciaal een boek is, maak zelf ook graag food photos. Maar het eten wordt snel koud en mijn dochtertjes hebben honger… Dus denk dat dit iets is wat leuk is voor later 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.