Skip to Content

De smartphone fotograaf; een handleiding voor iedereen met een smartphone

Je bent lekker een dagje weg, ziet een mooi gebouw of juist een prachtig natuurfenomeen. Wat pak je erbij; je camera of je telefoon? Ik denk dat zeker 95% kiest voor hun telefoon. Dit stukje technologie wat je iedere dag bij je draagt en meerdere keren per dag in je hand houdt maakt best mooie foto’s tegenwoordig. De techniek is er aardig op vooruit gegaan. Maar wist je dat de techniek niet het belangrijkste is bij het maken van een goede foto? Dat is je kennis en ervaring en dat is wat de smartphone fotograaf je bij gaat brengen. Kennis over het maken van een technisch goede foto met behulp van je eigen smartphone.

hoofdfoto
De smartphone fotograaf

Indeling van het boek

De smartphone fotograaf is een boek dat heerlijk in de hand ligt. Door zijn compacte formaat pak je het er snel bij en draag je het ook makkelijk mee in bijvoorbeeld je tas. Mike Kus levert met dit boek echt een handboek af voor de beginnende fotograaf die gebruik maakt van de smartphone. Voor iedereen, ongeacht je camera op je smartphone; jij kunt een betere fotograaf worden met dit boek als leidraad.

Mike Kus is een ontwerper, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Hij is gespecialiseerd in branding, grafisch webdesign, illustratie en fotografie. Hij spreekt ook vaak op conferenties en het boek de smartphone fotograaf is dan ook helemaal van zijn hand. Je voelt wanneer je het boek leest hem gewoon tegen je ‘praten’. Hij deelt zijn kennis over fotografie op een fijne en laagdrempelige manier met je en dat siert het boek. Om kennis te vergaren van een gerenommeerde ontwerper voelt goed voor een beginnende / amateur fotograaf als ikzelf.

De smartphone fotograaf is ingedeeld in 8 duidelijke hoofdstukken; van licht tot scherpte en van fotobewerking tot compositie. De hoofdstukken hebben een paar sub hoofdstukken en dat leest erg prettig weg. Ze zijn kort en krachtig en vooral leerzaam. Je kunt er meteen mee aan de slag!

Foto’s

Een boek wat gaat over fotograferen moet natuurlijk prachtige foto’s bevatten en dat doet de smartphone fotograaf zeker! De foto’s zijn echt een plaatje om naar te kijken. Ze laten precies zien waar de theorie over gaat. De diversiteit is groot; er zijn foto’s van de natuur, architectuur, personen en objecten. De foto’s zijn echt een meerwaarde in het boek. De theorie die besproken wordt en de tips die gegeven worden, komen terug in de foto’s en versterken daardoor de boodschap. Zolang je de tips volgt, kan ook jij dit soort foto’s gaan maken.

De smartphone fotograaf geeft snelle tips

Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een stuk tekst over het desbetreffende onderwerp. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van ‘het gouden uur’. Na het lezen van dit hoofdstuk weet ik nu dat het gouden uur het eerste en laatste uur zonlicht op een dag is. Daarbij kun je tijdens deze uren een natuurlijke filter aan je foto’s toevoegen en ze daardoor een unieke sfeer geven die je alleen in deze uren kunt bereiken.

De smartphone fotograaf
Snelle tip

De snelle tip is het vaste onderdeel van ieder hoofdstuk. De snelle tip duwt je de goede richting in zodat jij de best mogelijke foto kunt gaan maken. De theorie van deze snelle tip wordt onderbouwt en versterkt door de foto’s die pronken bij deze uitleg. Zo krijg je meteen een beeld als lezer van de manier van foto’s maken.

Foto’s bewerken

In de smartphone fotograaf ben ik veel te weten gekomen over de manier van foto’s maken. Hoe licht op je foto een bepaald gevoel kan oproepen, hoe de hoek waarin je de foto maakt ervoor kan zorgen dat je een optische illusie krijgt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het laatste hoofdstuk staat helemaal in het teken van fotobewerking. Eerlijk gezegd doe ik daar nooit echt aan. Ik wil wel eens een foto bewerken van kleur naar zwart/wit, maar dat is het dan ook wel. Volgens Mike Kus zijn er wel grenzen aan wat een smartphone kan bereiken in vergelijking met een gewone camera. Maar deze beperkingen kunnen veelal wel opgelost worden met het bewerken. De aanpassingsgereedschappen, zoals ze genoemd worden, helpen je met het bewerken van je foto’s. Veel van deze gereedschappen zitten vaak op je smartphone en anders in de apps die je daarvoor kunt downloaden.

Het contrast bijvoorbeeld tussen licht en donker is een simpele handeling om aan te passen, maar met een groot effect. De schaduwen worden donkerder en de lichte plekken worden helderder. De foto heeft dan al een heel andere uitstraling dan zonder de aanpassing van het contrast.

Weerspiegeling en werken met diepte en afstand

Twee onderwerpen uit de smartphone fotograaf zijn mijn focus geweest voor nu en ben ik mee aan de slag gegaan; weerspiegeling en werken met diepte en afstand. Ik fotografeer vooral mijn dochter en maak graag foto’s tijdens feestjes en dergelijke. Sinds ik mag bloggen voor het team van MamaScrapelle en StoerLeesVoer ben ik me meer bewust van de achtergrond en positie van foto’s. Ik wil het beste uit de foto halen. Ik heb eigenlijk nog niet echt foto’s gemaakt als het gaat om weerspiegeling en ook diepte en afstand komt niet echt voor in mijn fotorol. In en om het huis vind ik dit ook lastig te fotograferen, maar tijdens een zondagochtend wandeling door de prachtige bossen pakte ik meteen mijn smartphone erbij. Wat een pracht en praal in de natuur!

Aangezien het de afgelopen dagen best geregend heeft heb ik het geluk dat het maken van een foto met weerspiegeling niet zo’n grote opgave is worden. En voor het onderwerp diepte en afstand vind ik ook twee momenten waarbij mijn fotografie hartje sneller gaat kloppen. Vinden jullie ze ook zo mooi als ik?

Binnenshuis kan je ook weerspiegeling fotograferen en vond ik dit een mooie tegenhanger van de weerspiegelingsfoto uit de natuur. In het glas weerspiegeld mooi het daglicht dat door het raam valt en zie je de weerspiegeling van de gedroogde bloemen ook heel subtiel.

De smartphone fotograaf

De smartphone fotograaf; erg leerzaam

Mike Kus heeft met de smartphone fotograaf een leerzaam en hanteerbaar boek afgeleverd. Naast de theorie over de verschillende foto technieken, de snelle tips en de waanzinnige foto’s kan ik het ook erg waarderen dat hij ook persoonlijke tips deelt. Zo is te lezen in het hoofdstuk over nachtzicht dat je het beste een statief kunt gebruiken. Nachtfotografie is een kunst op zich en geeft Mike Kus aan dat het gebruik van een statief daarbij niet mag ontbreken. Tijdens het maken van de foto wil je namelijk geen bewegingen vastleggen die niet zo bedoeld zijn. Manfrotto PIXI; dat is het ministatief dat Mike Kus zelf gebruikt. Dat is nu nog eens een goede tip rechtstreeks van de expert zelf!

De smartphone fotograaf is een cadeautje voor iedereen die van fotograferen houdt. Beginneling of juist een wat meer doorgewinterde fotograaf; ik denk dat iedereen wel wat kan opsteken van dit boek. Of je nu foto’s maakt voor Instagram of voor een mooi fotoboek. Ik heb vooral genoten van de prachtige en sprekende foto’s. Deze zijn me echt bijgebleven. Wat ik zeker zal gaan doen is dit boekje op een vaste plek in huis gaan bewaren en er zeker bij pakken als ik voor een (boeken)blog of andere aangelegenheid een mooie en betekenisvolle foto moet maken.

Specificaties De smartphone fotograaf

Auteur: Mike Kus | Uitgeverij: Laurence King Publishing | Vertaling: Renate Hagenouw | oktober 2021 | 9789492938633 | 144 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Petra

Tuesday 15th of March 2022

Super bedankt voor het mooie boek. Staan veel handige tips in.

Wendy van Daal

Friday 4th of March 2022

Wat een gaaf boek. Ik heb zo'n hekel aan foto's maken omdat het me niet lukt om mooie foto's te maken

Suzanne Hin (Sue Hin op Facebook)

Sunday 13th of February 2022

Ik ben dol op fotografie en baal regelmatig als ik mijn camera niet bij mij heb en dan toch een prachtig plaatje zie. Tot op heden is het mij nog niet gelukt om 'echt' mooie foto's te maken met mijn smartphone. Daarom ben ik ook heel benieuwd naar dit boek.

Jolijn

Wednesday 19th of January 2022

Wat een mooi boek! In de kerstvakantie heb ik mijn camera thuis gelaten en heb ik mooie foto's met mijn smartphone kunnen maken. Ik leer graag hoe ik hier nog beter in kan worden :)

Anneliese

Sunday 16th of January 2022

Ik doe erg graag mee, ik maak veel foto's met mijn telefoon 😊😊. Zou ik graag willen lezen dit boek om mooiere foto's te maken.

Groetjes Anneliese

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.