Skip to Content

Help mijn kind luistert slecht – 10 tips voor ouder en kind

Het overkomt je als ouder regelmatig: dat gevoel dat je tegen een muur staat te praten. En dat je vervolgens met boze toon alsnog van je kinderen probeert iets gedaan te krijgen. Het kan enorm frustrerend zijn. En het kan ook in de loop van de tijd een soort vicieuze cirkel worden. Je vraagt direct met irritatie of ze iets willen gaan doen, want je verwacht al dat ze niet gelijk luisteren. Of je verliest direct je geduld bij een negatief antwoord. En daardoor luisteren ze alleen maar slechter. En waar gaat het dan over? Natuurlijk schermgebruik met stip op 1. Maar ook je kind aankleden of rustig aan tafel houden kan strijd opleveren. Wat werkt wel en wat werkt niet als je kind slecht luistert? We hebben 10 praktische tips verzameld. Zonder garantie op succes, maar misschien met wat vallen en opstaan wel een fijnere sfeer in huis.

Afbeelding van Anemone123 via Pixabay
Afbeelding van Anemone123 via Pixabay

Bewust ouderschap

Een belangrijk thema binnen de opvoeding is het bewustzijn van jezelf als ouder. Van je rol, van je emoties en je persoonlijk welbevinden. Want eigenlijk kan het een kind dat niet goed luistert zomaar een spiegel zijn die ze je voorhouden. Stuur je ze met echte aandacht aan, of ben je vermoeid en er niet helemaal bij met je gedachten? Grote kans dat ze dan juist slechter luisteren. Heb je stress van werk, relatie of financiële perikelen? Ook dat kan een kind aanvoelen, en omzetten naar negatief gedrag of slecht luisteren. Ze weten immers niet waar ze aan toe zijn.

In Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen vind je een verrassende kijk op het gedrag van je kinderen. Over wat dat met jouw als ouder doet, en hoe je kunt werken aan een blijvend goede relatie met je kinderen. Blogger Elles schreef er de review over. Met vele handige aanknopingspunten. Belangrijk bijvoorbeeld als je kind slecht luistert: zorg ook andersom dat je zelf goed naar je kind luistert. En ook dat als je een keer onredelijk boos bent geweest, dat je dit toe kan geven. Want we zijn niet onfeilbaar. En dat geldt natuurlijk ook voor kinderen. Ze luisteren nou eenmaal niet altijd goed. Als ze maar iets vaker wel als niet luisteren…

Kind luistert slecht Afbeelding van Tumisu via Pixabay
Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Het bewuste ouderschap kun je verder in de praktijk brengen met de volgende tien tips als je kind slecht luistert. 

Mijn kind luistert slecht – 10 tips

1. Wees je bewust van de toon waarop je iets vraagt. Assertief en duidelijk. Vooral niet zeurderig of chagrijnig. Dat heeft niet het gewenste effect.

2. Spreek de naam van je kind uit. Vaak roep je iets in het algemeen door de kamer. Grote kans dat de boodschap niet aankomt omdat ze niet eens doorhebben dat het aan hen gericht is. Zeker als ze bezig zijn met een activiteit.

3. Maak oogcontact, zak eventueel door je knieën op dezelfde hoogte, vraag na of ze het goed gehoord hebben. Hoe vaak roep je vanuit de keuken of gang iets naar je kind in de hoop dat iemand luistert?

4. Stel een gesloten vraag. Vraag niet wil je je schoenen aandoen, maar geef een keuze. Doe je zelf je schoenen aan of zal mama helpen (bij een 3-jarige althans). Geef niet te veel ruimte voor een nee.

5. Blijf kalm. Ben je dat niet (meer), zorg dat je een snelle ontspannings- of ademhalingsoefening doet. Bekijk ook onze blogs over mindfulness om in het algemeen meer relaxed door het leven te gaan.

selfcare
Afbeelding van Madison-inouye via Pexels

Help, nog meer tips?

6. Ga niet dreigen met een straf als je dat later toch niet waarmaakt. Want dat weten ze dat het niet menens is of wordt. Als je een consequentie stelt als je kind slecht luistert, voer deze dan ook uit.

7. Zorg voor een vaste structuur bij dagelijkse momenten. Zoals het vertrek naar school of het slaapritueel. Bij steeds hetzelfde terugkerende ritueel weten kinderen beter waar ze aan toe zijn en accepteren ze dat sneller.

8. Gebruik humor als je kind niet luistert! Niet direct iets wat vanzelf in je opkomt, maar het kan een verrassend sterk effect hebben. Goh een prullenbak is wel echt een handige uitvinding. Deze schoenen zoeken hun baasje, een jongen meisje met blond/bruin haar. Nou deze kamer zullen de muizen als eerste uitkiezen voor een snack komende winter.

9. Zoek hulp en steun in je omgeving als je het echt niet meer weet. Een luisterend oor kan al enorm helpen en ook om te weten dat je niet de enige bent. Maar ook een praktische workshop of online cursus kan je vaardigheden vergroten. Informeer hier eens naar bij een welzijnsorganisatie of de JGZ.

10. Positieve communicatie is het belangrijkste hulpmiddel. Het programma How2talk2kids is een voorloper op dat gebied, met boeken en apps de je kunnen ondersteunen. De moeite waard om te proberen!

Mijn kind luistert slecht – schermtijd strijd

Schermtijd is toch wel de grootste uitdaging als het gaat over je kinderen laten luisteren. Want de apps en games zijn er zo op gericht dat het enorm moeilijk is om te stoppen. Voor volwassenen zeker ook, en dus helemaal voor kinderen. Zo is recent TikTok genoemd als een extreem verslavende bezigheid. Het is leuk en gaat eindeloos door. Dus soms kun je met je goede bedoelingen alle tips er tegenaan gooien, maar gebeurt er alsnog niks. Binnenkort een aparte blog met tips om schermgebruik in goede banen te leiden. En dat je kind ook op dat vlak hopelijk beter luistert naar wat je als ouder zegt.

gamen
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Maar de basis is bewustzijn, aandacht en duidelijkheid als je kind slecht luistert. En een belangrijke gedachte bij alle opvoedvraagstukken: zeg wat je doet en doe wat je zegt.

The way we talk to our children becomes their inner voice

Peggy O’Mara
Footer1

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.