Skip to Content

Bewust ouderschap; hoe je kinderen beter opvoedt door met jezelf in contact te komen.

De tijd gaat vaak voorbij in sneltreinvaart, en daarbij ook de ontwikkeling van je kinderen. Het ene moment zit je met een peuter met prak in het haar, en het volgende moment zit je met een prepuber die aan het gamen is met vriendjes. Er zijn heel veel bijzondere momenten maar ook lastige uitdagingen, en helaas lukt het niet altijd om daar bewust bij stil te staan. Daarom in deze blog een tip over bewust ouderschap.

Bewust ouderschap gaat over bewust opvoeden. Antwoord op de vraag hoe vind ik rust in het ouderschap? Wees een bewuste ouder

Bewust ouderschap

Om er van te genieten, maar ook om er wijze lessen uit te halen die je een meer bewuste ouder maken. De dagen en de weken vliegen om, en het gevoel dat je volledig achter de feiten aanloopt komt regelmatig naar boven. Je wilt veel, je moet ook veel, maar helaas is er zelden dat gevoel aan het eind van de week dat je alles van je lijstje toch maar mooi hebt kunnen afwerken. En hoe vaker jij druk bent, in je activiteiten maar ook in je hoofd, des te vaker lijken je kinderen een beroep op je te doen.

Opstandig gedrag, boosheid om niks, discussies over sokken aandoen of tandenpoetsen lijken oneindig te kunnen duren en kleine irritaties monden uit in grote ruzies. Zucht denk je dan wel eens aan het eind van de dag.. Je wilt er meer grip op krijgen en je wilt het graag beter doen, maar hoe dan? En wanneer heb je daar eigenlijk genoeg energie voor om ermee te beginnen?

Persoonlijke ontwikkeling

Een mooie benadering is het bewuste ouderschap. Hoe je met jezelf in contact komt en hoe je je aanpak kunt overdenken. Het helpt om te kijken naar jouw eigen achtergrond, hoe zit je in je energie en hoe zijn je persoonlijke omstandigheden? Want deze bepalen hoe je met moeilijkheden en uitdagingen omgaat. Je daarvan bewust zijn is eigenlijk de eerste en belangrijkste stap die je als ouder kunt zetten. Want, heel cliché, hoe jij in je vel zit heeft een grote uitwerking op je omgeving en met name je kinderen.

Wil je graag werken aan een goede relatie met je kinderen en een stabiele en warme thuissituatie, dan is het belangrijk dat je ook aandacht hebt voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Wie ben je werkelijk zelf, heb je onverwerkte emoties of ervaringen uit het verleden die jou belemmeren om authentiek te zijn?

Boek over bewust ouderschap

Het boek Bewust ouderschap, Verander jezelf en maak je kinderen sterker, geschreven door Shefali Tsabary, geeft veel informatie en voorbeelden die voor herkenning zorgen, en je ook doet beseffen dat er wel eens werk aan de winkel kan zijn. Helaas is dit boek niet meer te verkrijgen.

‘jezelf transformeren tot bewuste ouder is het grootste geschenk dat je je kind kunt geven’ Eckhart Tolle

Kinderen zijn een spiegel

Eigenlijk is veel gedrag van kinderen terug te herleiden naar hoe zij worden. Hoe vaak wordt niet genoemd dat je kinderen een spiegel zijn voor hoe je je zelf voelt? Dus mocht je met je handen in het haar zitten door de opvoeding of bepaald gedrag, begin bij je eigen emoties. Vind je het als ouder moeilijk om grenzen te stellen, ben je bang voor conflicten of vind je het lastig om hulp te vragen? Ga terug naar het verleden, naar je eigen voorbeelden en ervaringen als kind. 

In het boek over bewust ouderschap wordt mooi beschreven hoe kinderen door hun gedrag laten zien wat ze van ons nodig hebben, en waar je als ouder in kan groeien. Ook bij gezinnen die in de jeugdhulpverlening terecht komen om te zoeken naar verbetering, komt vaak naar voren dat emotionele conflicten van ouders zelf een rol spelen. Ouders die in hun eigen jeugd niet gezien werden, of gekwetst zijn. Het inzien van deze processen en het werken aan je eigen geluk vormen de basis van het creëren van een betere band met je kinderen, en daardoor ook het verminderen van probleemgedrag.

Aandacht en vertrouwen; verbinding tussen ouder en kind.

Als ouder wil je het allerliefste bereiken dat je kinderen zich geaccepteerd en gerespecteerd voelen om wie ze zijn. Dat ze zich durven uiten,  dat ze ontdekken waar hun interesses liggen, en dat ze de ruimte voelen om fouten te maken en hiervan te leren. En hoe kinderen omgaan met hun ervaringen leren ze in de eerste plaats door te kijken naar de manier waarop wij met de onze omgaan. Een regenbui, verkeersboete, moeilijke werkdag of oververmoeidheid? Het is goed om eens te kijken naar je eigen reactie hierop, de manier waarop je je uitspreekt, hulp vraagt en voor jezelf zorgt. Bewust ouderschap dus!

Voorbeeldfunctie bij bewust ouderschap

Als kinderen zien dat wij vertrouwen uitstralen, en vriendelijk en kalm reageren nemen zij dit (hopelijk) van ons over. De boodschap die door de schrijver wordt gegeven vanuit een psychologische benadering in combinatie met de Oosterse filosofie* is: je moet het leven ervaren, niet ertegen vechten, ervoor wegrennen of er halfslachtig mee omgaan. Alhoewel dat als een behoorlijke opgave en verantwoordelijkheid klinkt, raakt het natuurlijk wel de kern van waar het om gaat bij bewust ouderschap.

En hoe kun je dat dan combineren met de opvoeding van je kinderen? Het zo bewust en aandachtig mogelijk beschikbaar zijn voor je kinderen vormt de basis voor een goede opvoeding. Kinderen hebben het nodig dat we op hen en hun emotionele behoeftes zijn afgestemd, en dat we hen begeleiden bij het leren herkennen en uiten van deze emoties. Lukt het om op tijd de signalen te herkennen dat je kind niet zo lekker in zijn vel zit, en wat de achterliggende reden kan zijn? Kinderen zijn daarbij niet allemaal hetzelfde natuurlijk; waar het ene kind zich makkelijker uit, zal het andere kind meer aansporing en begeleiding nodig hebben.

Maar altijd geldt;

Zie je kinderen, als ze de kamer binnenkomen of opstaan uit bed. Wees blij om ze te zien, ook al was hun gedrag de vorige dag niet om blij van te worden.

Zie ze echt, geef ze een knuffel of een glimlach, zo vaak mogelijk.

Ook voor jezelf zijn deze momenten van aandacht ontzettend waardevol, samen lachen en spelen geeft zoveel energie.

Genieten van het kleine en bewust in het moment zijn

Zeker bij jonge kinderen kun je heel duidelijk zien dat zij nog heel goed in staat zijn om aanwezig te zijn in het moment. Uitgebreid de tijd nemen om takjes of diertjes te bewonderen, even alle tuinpaadjes oplopen in een wijk of heen en weer fietsen in een regenbui. Kinderen zijn van nature in staat om te reageren op een situatie zoals deze is. Nu is het niet aan te raden om als volwassene altijd zo door het leven te gaan, maar vaak zijn wij in ons hoofd te veel bezig met wat er nog gaat komen, met beren op de weg en to-do-lijstjes.

Neem de tijd om te genieten van het alledaagse, van de kleine dingen dat is bewust ouderschap. Besteed er bewust aandacht aan samen met je kinderen; een mooie lucht, lekker ruikend eten, een mooie volle maan, schoon ruikend beddengoed, fluitende vogels. Als je zulke momenten koestert, leren kinderen ook het gewone te waarderen.

Bewust ouderschap gaat over bewust opvoeden. Antwoord op de vraag hoe vind ik rust in het ouderschap? Wees een bewuste ouder

Een aantal tips voor bewust ouderschap:

– Laat ruimte voor rust in het leven van je kind en jezelf. Als we voortdurend door activiteiten en schermen worden afgeleid, kunnen we niet bewust in het moment zijn.

– Besteed aandacht aan wat je goed vond gaan of waar je dankbaar voor bent.

– Wees beschikbaar en geef dagelijks 1-op-1 aandacht.

Dus klets met je kinderen en als ze op eigen initiatief vragen of je een spelletje wilt doen of wilt kijken naar een coole truc? Gewoon ja zeggen en laat de was even liggen. Want naarmate ze ouder worden, zullen ze steeds minder je tijd en aandacht nodig hebben. Gelukkig wordt er ook beschreven dat het soms gewoon ook is ‘zoals het is’. Het hoort ook bij het leven dat bewust ouderschap niet altijd lukt, dat je ergens minder goed in bent of dat de dagen te druk zijn geweest. Het blijft natuurlijk ook een proces waarin je mag vallen en opstaan, waarmee je tegelijkertijd ook een belangrijke les meegeeft. Fouten maken mag. Daar leren we van, en maakt ons weerbaar en verdraagzaam.
Lees ook deze blog over opvoeden zonder straffen en belonen.

Bewust ouderschap is een uitdagend proces

Dus een mooi en uitdagend proces waarin je je als bewuste ouder kunt begeven, waarbij het altijd helpt om erover te lezen of praten. Want daardoor kom je steeds een beetje dichter bij verandering. Een aanrader dus om het boek te lezen.

En Oprah Winfrey en de Dalai Lama vinden dat ook zo blijkt uit de reacties, en dat moeten goede raadgevers zijn!

Lees ook deze blogs

Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.