Sprongetjes kind van baby tot kleuter – een blog met uitleg

Fases en sprongetjes bij kinderen.. je kan dit fenomeen bijna niet missen als je een kind in huis hebt. Er is zelfs een speciale app van om bij te houden en die naast informatie ook waarschuwingen afgeeft. Tijdens een sprongetje leert je kind even extra veel en gaan de toch al zo snelle ontwikkelingen net wat sneller nog. Met als gevolg vaak een terror kind in huis. Bijkomstigheden kunnen schreeuwen, huilen, hangen en slecht slapen zijn. Heb jij al last van de sprongetjes van je kind?

Sprongetjes bij kinderen. Sprongetjes baby en peuter. Maar ook een 4 jarige kan dat nog. Wanneer en hoe ga je hier mee om?

Sprongetjes kind

Sprongetjes bij jonge kinderen zijn perioden waarin ze zich snel ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren. Deze sprongetjes kunnen bijvoorbeeld optreden rond de leeftijd van 3, 6, 9 en 12 maanden, en ook in de peutertijd. Tijdens deze sprongetjes kunnen kinderen moeite hebben met slapen, meer huilen of huilerig zijn dan normaal en zich prikkelbaar voelen. Dit kan voor ouders soms een uitdagende periode zijn.

Ben je net gewend aan een bepaald ritme of gewoonte dan opeens veranderd dit weer. Zeker in de eerste twee jaar van een opvoeding komt dit regelmatig voor. Bij mijn eerste dochter was ik dan best van slag en onzeker soms. Want wat eerst werkte, werkte nu niet meer. Zo was mijn oudste dochter bijvoorbeeld een prima slaper en opeens moest ze persé bij mij in bed in slaap vallen. Of zo at ze alles, en poef plots moest ze niks meer van alles weten. Maar zijn dat nou fases of sprongetjes?

Wanneer sprongetjes

Een sprongetje wordt vaak geassocieerd met de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden. Tijdens deze periode kunnen kinderen bijvoorbeeld beginnen met kruipen, hun eerste woordjes zeggen, of hun motorische en cognitieve vaardigheden verbeteren. Dit kan een belangrijke mijlpaal zijn voor ouders en kinderen. Met een sprongetje wordt dus echt een mentale ontwikkeling bedoelt die vrijwel alle baby’s rond dezelfde tijd doormaken. De wereld wordt opeens groter, de hersens groeien en dat kan knap lastig zijn. Daarom gaat een sprongetje vaak gepaard met huilen en boze buien. De wereld wordt met andere ogen en besef bekeken. Ook worden nieuwe vaardigheden geleerd zoals kruipen, lopen en praten.

Een fase is meer een bepaalde periode die jouw kindje persoonlijk doormaakt en dit kan samenhangen met een sprongetje. Na een periode van goed slapen, opeens een periode van niet goed slapen. Eerst alles eten en dan opeens niks. Of natuurlijk andersom, dat kan ook. Bij mij helpt heel erg het besef dat het ook echt een fase is; het is tijdelijk. En in die fase moet jij als ouder bepalen in welke mate je volhoudt en vastklampt aan bepaalde dingen of juist toegeeft en wat water bij de wijn doet. Er is niet 1 advies hierin, maar zoek de manier die voor jullie beide werkt.

Sprongetjes baby

Sprongetjes bij baby’s zijn momenten waarop ze een grote sprong in hun ontwikkeling maken. Dit kan zowel fysiek als mentaal zijn en kan optreden op verschillende momenten in het eerste levensjaar. Tijdens deze sprongen kan een baby meer huilen, onrustiger zijn en moeilijker te troosten zijn. Dit kan voor ouders soms een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van een baby. Door begrip te hebben voor deze sprongen en je baby de extra aandacht en liefde te geven die hij of zij nodig heeft, kun je je baby helpen door deze periode heen te komen en te groeien tot een gezonde en gelukkige peuter.

Lees ook deze blog Sprongetjes bij baby’s: Een gids voor ouders

Sprongetjes peuter en de nee fase!

Net als bij baby’s kunnen sprongetjes ook optreden bij peuters. Deze sprongetjes kunnen zich voordoen op verschillende momenten in de peuterleeftijd en worden vaak geassocieerd met grote veranderingen in de ontwikkeling van een kind, zoals de ontwikkeling van taal, sociale vaardigheden en motoriek.

De ‘nee-fase’ is een term die vaak wordt gebruikt om de ontwikkelingsfase te beschrijven waarin peuters rond de 2 jaar oud beginnen te experimenteren met hun onafhankelijkheid en zich bewust worden van hun eigen wil. Tijdens deze fase kunnen peuters vaak het woord “nee” gebruiken als reactie op bijna alles wat hen wordt gevraagd. Dit kan voor ouders soms frustrerend zijn en het kan aanvoelen alsof hun kind onhandelbaar is geworden.

Het is belangrijk om te beseffen dat de ‘nee-fase’ een normaal onderdeel is van de ontwikkeling van een peuter en dat het een teken is van hun toenemende onafhankelijkheid en zelfbewustzijn. Het is belangrijk om rustig en geduldig te blijven en begrip te hebben voor deze fase van ontwikkeling. Het kan ook helpen om duidelijke grenzen te stellen en consequent te zijn in het handhaven van deze grenzen. Op deze manier leren peuters wat wel en niet acceptabel gedrag is en ontwikkelen ze een gevoel van discipline en zelfbeheersing.

Lees ook deze blog Peuter 2-5 jaar sprongetje: Een gids voor ouders

Sprongetjes onzin?

Waar ik bij mijn oudste dochter de sprongetjes in mijn app op melden had staan zo totaal los heb ik het gelaten bij mijn tweede dochter. Bij mijn eerste dochter vond ik de extra informatie wel interessant die je bij de sprongen kreeg. Welke ontwikkeling hoort erbij en wat leren kinderen nu weer. Wel kwamen de sprongen niet altijd overeen met die van mijn dochter en soms was iets ook geen sprong maar bleek het een tandje te zijn.

Het is belangrijk om te beseffen dat sprongetjes bij jonge kinderen volkomen normaal zijn en geen reden tot bezorgdheid hoeven te zijn. Het kan wel helpen om als ouder te begrijpen wat er aan de hand is en te weten wat je kind nodig heeft. Een beetje extra aandacht en geduld kan vaak veel verschil maken.

Ouders kunnen hun kinderen ondersteunen tijdens deze sprongetjes door hun kinderen meer aandacht en liefde te geven, hun kinderen te helpen bij het leren van nieuwe vaardigheden en hun kinderen voldoende rust en slaap te geven. Daarnaast kunnen ouders ook praten met andere ouders of hun kinderarts om meer te weten te komen over deze sprongetjes en hoe ze ermee om kunnen gaan.

Zoals eerder gezegd, bij mijn tweede dochter heb ik het totaal losgelaten. Geen boek of app, geen cirkeltjes in mijn agenda. En dat bevalt erg goed moet ik zeggen. Überhaupt heb ik alles veel losser gelaten en ben ik meer gaan vertrouwen op mijn gevoel gecombineerd met logisch denken. Voeden op verzoek bijvoorbeeld. Aanvoelen en kijken naar wat er nodig is. En puur door dat meer te doen heb ik het idee een betere connectie te hebben in mijn moederschap. Ik gooi “vreemder gedrag” niet meteen op een sprongetje maar kijk echt even naar wat er is en waarbij ik kan helpen.

Sprongetjes bij kinderen. Sprongetjes baby en peuter. Maar ook een 4 jarige kan dat nog. Wanneer en hoe ga je hier mee om?

Ook de buien ben ik niet meer gaan opzoeken of het een sprongetje zou kunnen zijn. Ik ben gaan kijken waar ze in die bui behoefte aan had; zijn het meer knuffels nou dan geef ik die indien mogelijk. Wil ze liever kwark en fruit in de avond, dan is dat ook prima. De basis van gezonde voeding blijft maar ik ga niet heel erg vastklampen aan een structuur die elke dag hetzelfde moet zijn. We weten allemaal dat fases en sprongetjes bij kinderen vanzelf weer overgaan en is dit niet het geval dan kan er meer aan de hand zijn.

Kind 4 jaar sprongetje ja dat kan!

Wat ik ook vreemd vind aan de sprongetjes logica is dat ze na een bepaalde leeftijd opeens zouden stoppen. Ik snap dat de hersens dan minder explosief groeien en het ontwikkelen iets trager gaat. Maar ik zie wel degelijk een soort van sprongetjes bij bijvoorbeeld de kinderen op mijn BSO groep van 4 tot en met 6 jaar. Het begrip van de grote wereld opeens door andere ogen zien, als de fantasie fase opeens stopt. Of het besef dat er gepresteerd moet worden en het niet alleen maar meer spelen is. De kinderen gaan zich dan vergelijkbaar gedragen voor een bepaalde periode waar daarna opeens een soort van groei en rust zichtbaar is. Fases en Sprongetjes bij kinderen het kan alle kanten op gaan.

Ook heb ik het idee dat volwassenen dit nog kunnen ervaren al dan niet in mildere mate. Ik heb ook periodes waarin ik opeens veel kan leren en mijn besef en kijk op dingen groeit en veranderd. En dit gaat vaak niet gepaard met de meest gezellige bui. En zorgt ook voor rust en groei als het weer voorbij is.

Mijn visie

baby in bed superheld houding

Ik schrijf deze blog niet om de sprongetjes visie van tafel te willen vegen. Uiteraard zit er kennis en informatie achter. Wel vind ik het goed om meer naar jezelf en je kind te kijken dan om alles maar op een sprongetje te gooien en te leven van alarmberichtje naar alarmberichtje. Ook al betekend een sprongetje vaak ongewenster gedrag, dat is met een reden en soms kan je als ouder ook hierin tegemoet komen. Heeft je kindje opeens besef van verlatingsangst, kruip dan even lekker op de bank samen en knuffel net wat langer. Een sprongetje is het ontwikkelen en groeien van een mens en dat is juist goed!
Sprongetjes bij baby’s vind je vast ook interessant om te lezen!

Lees ook deze blogs

het is een fase Sprongetjes bij kinderen. Sprongetjes baby en peuter. Maar ook een 4 jarige kan dat nog. Wanneer en hoe ga je hier mee om?

Vond jij deze blog nuttig tag hem dan op Pinterest met bovenstaande foto.

Hoe ga jij om met fases en sprongetjes bij kinderen?

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.