Peuteractiviteiten planner – een gestructureerde dag voor peuters

Veel peuters hebben behoefte aan rust en regelmaat maar ook aan planning. Ze willen graag precies weten wanneer wat komt. Vanaf de 2- 2,5 jaar beginnen ze met oefenen en begrip krijgen voor morgen, gister, middag, avond, straks en zometeen. Een peuteractiviteiten planner biedt uitkomst.

Peuteractiviteiten planner

Tijdtermen zijn begrippen waar zelfs volwassenen nog moeite mee hebben want hoe lang duurt zometeen dan? En wanneer is straks? Jonge peuters kunnen nog lang geen klok kijken. Onze dochter kende op 3 jarige leeftijd wel het verschil tussen de grote en kleine wijzer. Als de grote wijzer bovenaan staat, en de kleine wijzer bijna helemaal onderaan mag bijvoorbeeld de tv aan. Maar regelmatig is kwart voor 4 voor haar ook bovenaan en bijna onderaan. Het is dan voor haar erg moeilijk te snappen dat ze nog een uur moet wachten. Een Peuteractiviteiten planner biedt uitkomst.

Als je 1 kind hebt om alles aan uit te leggen kan dat makkelijker zijn dan aan meerdere kinderen met andere wensen steeds uit te leggen hoe lang iets nog duurt. De een wil heel graag een andere activiteit, de ander wil graag weten wanneer het weer wat lekkers krijgt en de ander wil graag weten wanneer het avond is en lekker mag douchen of in bad mag bijvoorbeeld.

Als gastouder krijg ik vaak van zulk soort vragen van de kinderen. Nu is dochterlief een van de oudste en kan zij zich grammaticaal al heel goed uiten, maar ook de andere kinderen weten dondersgoed dat ze in de middag een koekje of rozijntjes krijgen bijvoorbeeld. Die gaan dan om 3 uur op de bank zitten en roepen “rozijntjes! Kijken!”

Een tijd lang had ik een peuter van bijna 4 die heel erg behoefte had aan een planning. Heel wat uren ben ik op internet aan het zoeken geweest naar leuke kaarten die ik hiervoor kon gebruiken, ik was echt op zoek naar een Peuteractiviteiten planner.

Thema’s

Uiteindelijk liep ik tegen de site van Peuteractiviteitenweb aan. Eigenaresse Yvonne Lohman is deze site gestart omdat zij in haar werk als pedagogisch medewerker op de Kinderdagverblijf thema’s ontwikkelde. De thema’s zijn gebaseerd op onderwerpen die nauw aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en wat er op dat moment afspeeld, bijvoorbeeld herfst, Sint Maarten, Halloween, Sinterklaas, vakantie…enz. Door het themagericht werken leren de kinderen spelenderwijs hun woordenschat te verbreden.

Sommige thema’s kun je downloaden na ontvangst van een code, andere thema’s krijg je per post verstuurd. De thema’s zijn heel compleet van kleurplaat tot knutsel ideeën, liedjes, spelletjes en voorleesboeken. En natuurlijk woordkaarten ontbreken ook niet bij de Peuteractiviteiten planner.

Peuteractiviteiten planner

Op een plek in de woonkamer, bij mij op de grote hoge box, heb ik vaak het thema hangen waar wij op dat moment mee bezig zijn. Op de dag dat ik deze foto maakte, waren wij bezig met het thema kinderliedjes, zitten wij in het seizoen herfst, was het Kinderboekenweek en was er die dag een kindje jarig. Een hoop plaatjes, maar als je ze maar vaak genoeg gebruikt herkennen ze de afzonderlijke plaatjes al snel en zien ze direct als er een nieuw plaatje bij staat in de Peuteractiviteiten planner

Dagritmekaarten

Naast thema’s heeft zij heel veel dagritmekaarten die voor gastouders, onthaalmoeders, kinderdagverblijven, maar ook voor ouders en grootouders te gebruiken zijn. Naast deze dagritmekaarten zijn er ook maandkaarten en feestdagen kaarten. Erg handig want in ons kleine landjes hebben wij ondertussen veel feestdagen en bijzondere dagen die leuk zijn voor de kinderen zoals Kinderboekenweek, Sint Maarten, Dierendag.

In een jaar tijd heb ik al flink wat aangeschaft en gedownload bij Peuteractiviteitenweb.

Peuteractiviteiten planner

Op een handige plek in de woonkamer, bijvoorbeeld op een kast kun je precies laten zien welke peuteractiviteiten er deze dag gepland staan. Met behulp van de pijltjes laat je zien bij welke activiteit je nu bent en wat er allemaal nog gaat gebeuren voordat er bijvoorbeeld tv gekeken mag worden. Voor de kinderen heel fijn. Je bent op deze manier voorspelbaar voor ze en dat waarderen ze erg.

Het leuke van al de kaarten die Yvonne maakt met Peuteractiviteitenweb is dat alle plaatjes op dezelfde formaat zijn gemaakt, je printklare pdf’s ontvangt en ze met een lamineerapparaat of plakfolie zo netjes kunt houden dat je er jaren mee vooruit kunt.

Voor leuke knutselactiviteiten kijk eens op de facebooksite.

Footer4
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.