Thema: Fantasie en expressie voor peuters

Ik heb weer een heel leuk thema mogen testen voor Peuteractiviteitenweb. Fantasie en Expressie. Iets wat ik stiekem al heel vaak aanbiedt bij de kinderen maar nu als een thema compleet aan te bieden was weer even wat nieuws.

Fantasie en Expressie

kunst en expressie peuteractiviteitenweb

Ik knutsel vaak met de kinderen en doe regelmatige vrije expressie werkjes. Ik laat ze dan lekker zelf kleuren, knutselen of verven en biedt ze van alles aan om mee te knutselen. Fantasie is goed voor de ontwikkeling en op een spelende manier raken ze vertrouwd met kunst. Door steeds verschillende technieken en materialen aan te bieden wordt hun fantasie en creativiteit steeds verder geprikkeld en ontwikkeld.

Dit digitale thema van Peuteractiviteitenweb is een mooi compleet pakket. Het bevat onder andere:

 • grote woordkaarten
 • kleurenkaarten
 • palet knutselwerkjes
 • knutselactiviteiten 0-4 jaar
 • een stukje kunstgeschiedenis
 • schilderij van Mona Lisa en Karel Appel
 • liedjes en versjes
 • boek ideeën
 • thema affiche en werkplanners

Ik probeerde er afgelopen week alvast een aantal uit. Eigenlijk waren wij namelijk net met een ander thema begonnen, maar ik heb echte knutselliefhebbers hier dus een extra werkje is totaal geen probleem!

Palet knutselen

palet schilderenpalet action

Bij de Action had ik ooit een paar schilderpaletten gekocht waar ik altijd de verf in doe voor kinderen. Maar in het thema Fantasie en Expressie staat ook een leuk idee uitgewerkt om ze zelf te maken.

Ik liet de kinderen er eentje verven. Als deze goed droog is ga ik ze lamineren en plak er vervolgens doppen op van flessen. Deze goed vastlijmen op het palet en dan kun je er verf in doen of de doppen eerst laten verven in verschillende kleuren en opplakken kan natuurlijk ook nog. Een leuke knutsel die je in een paar keer kunt aanbieden.

Schilderij met kleuren mengen

kleuren mengen

Deze leuke knutsel is zelfs met de jongste kinderen al leuk om te doen. En extra leuk is dat je eigenlijk 2 kunstwerken maakt en dat zonder dat de kinderen vieze handjes krijgen. Nou ja in principe dan want ik had er twee die het huishoudfolie er af pulkten alsof het een kadootje was die ze uit konden pakken om de verf te kunnen pakken.

Je hebt nodig:

kleuren mengenkleuren mengen

 • canvas of karton
 • rode, gele en blauwe verf
 • huishoudfolie
 • schaar
Vervolgens druppel je de verf zodanig dat rood en geel en blauw en geel dicht bij elkaar zijn om te mengen. De baby’s zullen het plat maken en proberen de verf te pakken door het huishoudfolie heen. De oudere kinderen gaan echt mengen en proberen de verf zo goed mogelijk te verspreiden. Onderstaande voorbeelden van een baby van 11 maanden en van dochterlief van 35 maanden.

raamkunst peuter raamkunst peuter

Goed laten drogen en je hebt 2 werkjes om weg te geven. Het huishoudfolie kun je op het raam plakken en de canvas of karton kun je ophangen.

raamkunst peuterraamkunst peuter

3d kunst

vrije expressie 3d schilderij vrije expressie 3d schilderij vrije expressie 3d schilderij

Ik heb een enorme bak waar van alles inzit aan los materiaal. Knopen, doppen, bierdoppen, kurken, glimmers, veertjes, ijsstokjes, stukjes papier, ribbelpapier, bloemen, foamstickers nou ja van alles dus.

Ik liet de kinderen zelf met lijm stoeien en plakken maar, de kleinere kinderen deed ik het lijm erop en mochten ze zelf lekker plakken en dingen uitzoeken uit de bak. Blijf er wel bij zitten in verband met de kleine materialen. Dochterlief vind dit een van de leukste dingen om te doen!

Schitterend schilderij

Een leuke manier om kunst te maken waarbij de kinderen door te toveren vormen gaan ontdekken. Als voorbereiding zoek je verschillende materialen en verstopt deze achter aluminiumfolie.

verstopte kunst peuter verstopte kunst peuter

En dan laat je de kinderen ontdekken en toveren! Drukken en voelen en raden wat er onder zou zitten. Een enthousiaste dreumes begon lekker te scheuren en uit te pakken. Ach alles is prima natuurlijk. Ze vonden het erg leuk om te doen. Je kunt het gewoon bewaren en na een tijdje weer aanbieden met nieuwe folie eromheen.

20160222_083141_resized verstopte kunst peuter

Deze en nog veel meer leuke knutsel ideeën voor thema Fantasie en Expressie kun je kopen bij Peuteractiviteitenweb. Een echte aanrader voor ouders met creatieve peuters en natuurlijk voor mensen die met kinderen werken.

Disclaimer

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!