Fantasie en Expressie een creatief thema voor peuters en kleuters

Ik heb weer een heel leuk thema mogen testen voor Peuteractiviteitenweb. Fantasie en Expressie. Iets wat ik stiekem al heel vaak aanbied bij de kinderen, maar nu als een thema compleet aan te bieden was weer even wat nieuws. Fantasie is goed voor de ontwikkeling en op een spelende manier raken ze vertrouwd met kunst. Door steeds verschillende technieken en materialen aan te bieden wordt hun fantasie en creativiteit steeds verder geprikkeld en ontwikkeld.

Fantasie en Expressie

fantasie en expressie peuteractiviteitenweb

Ik knutsel vaak met de kinderen en doe regelmatige vrije fantasie en expressie werkjes. De kinderen mogen dan lekker zelf kleuren, knutselen of verven en ik bied ze van alles aan om mee te knutselen.

Dit digitale thema van Peuteractiviteitenweb is een mooi compleet pakket. Het bevat onder andere:

 • grote woordkaarten
 • kleurenkaarten
 • palet knutselwerkjes
 • knutselactiviteiten 0-4 jaar
 • een stukje kunstgeschiedenis
 • schilderij van Mona Lisa en Karel Appel
 • liedjes en versjes
 • boek ideeën
 • thema affiche en werkplanners

Ik probeerde er afgelopen week alvast een aantal uit. Ik heb echte knutselliefhebbers hier dus een extra werkje is totaal geen probleem!

Palet knutselen

palet schilderen lamineren flesdoppen erop. 3d kunst Fantasie en expressie peuters en kleuters

Bij de Action had ik ooit een paar schilderpaletten gekocht waar ik altijd de verf in doe voor kinderen. Maar in het thema Fantasie en Expressie staat ook een leuk idee uitgewerkt om ze zelf te maken.

Ik liet de kinderen er eentje verven. Als deze goed droog is ga ik ze lamineren en plak er vervolgens doppen op van flessen. Deze goed vastlijmen op het palet en dan kun je er verf in doen of de doppen eerst laten verven in verschillende kleuren en opplakken kan natuurlijk ook nog. Een leuke knutsel die je in een paar keer kunt aanbieden.

Schilderij met kleuren mengen

kleuren mengen Fantasie en expressie rood blauw geel

Deze creatieve knutsel is zelfs met de jongste kinderen al leuk om te doen. En extra leuk is dat je eigenlijk 2 kunstwerken maakt en dat zonder dat de kinderen vieze handjes krijgen. Nou ja in principe dan, want ik had er twee die het huishoudfolie er af pulkten alsof het een kadootje was die ze uit konden pakken, om de verf te kunnen pakken met hun vingers.

Benodigdheden fantasie en expressie

kleuren mengen benodigdheden
 • canvas of karton
 • rode, gele en blauwe verf
 • huishoudfolie
 • schaar
kleuren mengen geel rood blauwe verf

Vervolgens druppel je de verf zodanig dat rood-geel en blauw -geel dicht bij elkaar zijn om te mengen. De baby’s zullen het plat maken en proberen de verf te pakken door het huishoudfolie heen. De oudere kinderen gaan echt mengen en proberen de verf zo goed mogelijk te verspreiden.

Onderstaande voorbeelden zijn fantasie en expressie kunstwerken van een baby van 11 maanden en van dochterlief van 35 maanden.

raamkunst peuter verven zonder vies te worden met huishoudfolie kleuren mengen geel rood en blauw Fantasie en expressie
raamkunst peuter verven zonder vieze vingers.

Goed laten drogen en je hebt 2 werkjes om weg te geven. Het huishoudfolie kun je op het raam plakken en de canvas of karton kun je ophangen.

raamkunst peuter verf mengen op papier en huishoudfolie Fantasie en expressie
raamkunst peuter Fantasie en expressie met verf op huishoudfolie

3d kunst in thema fantasie en expressie

vrije expressie 3d schilderij meisje stopt lijm op papier

Ik heb een enorme bak waar van allerlei knutselmateriaal inzit aan los materiaal. Knopen, doppen, bierdoppen, kurken, glimmers, veertjes, ijsstokjes, stukjes papier, ribbelpapier, bloemen, foamstickers nou ja van alles dus.

Ik liet de kinderen zelf met lijm stoeien en plakken maar, de kleinere kinderen deed ik het lijm erop en mochten ze zelf lekker plakken en dingen uitzoeken uit de bak. Blijf er wel bij zitten in verband met de kleine materialen. Dochterlief vind dit een van de leukste dingen om te doen! Complete vrije fantasie en expressie!

Hoe jonger de kinderen zijn hoe meer het een ratje toe is van dingen, hoe ouder ze worden hoe meer er gesorteerd gaat worden of er worden echte plaatjes gemaakt met het losse materiaal.

Schitterend schilderij met Fantasie en Expressie

Een leuke manier om kunst te maken waarbij de kinderen door te toveren vormen gaan ontdekken. Als voorbereiding zoek je verschillende materialen en verstopt deze onder aluminiumfolie.

verstopte kunst peuter vellen papier met losse materialen erop geplakt. voor thema Fantasie en expressie
verstopte kunst peuter Fantasie en expressie

Dan laat je de kinderen ontdekken en toveren! Drukken en voelen en raden wat er onder zou zitten. Een enthousiaste dreumes begon lekker te scheuren en uit te pakken. Ach alles is prima natuurlijk. Ze vonden het erg leuk om te doen. Je kunt het gewoon bewaren en na een tijdje weer aanbieden met nieuwe folie eromheen.

meisje met zilverfolie waar knopen onder verstopt liggen. Sensopathisch speelgoed
verstopte kunst peuter thema Fantasie en expressie

Deze en nog veel meer leuke knutsel ideeën voor thema Fantasie en Expressie kun je kopen bij Peuteractiviteitenweb. Een echte aanrader voor ouders met creatieve peuters en natuurlijk voor mensen die met kinderen werken.

Op zoek naar meer leuke lesideeën?

Pinnen op Pinterest

Vond je dit een waardevolle blog? Wij zouden het waarderen als je onderstaande foto wilt pinnen op Pinterest!

thema fantasie en expressie
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.