Een kat als huisdier. Weet je het zeker?

Het is natuurlijk heel gezellig in huis. Maar wist je dat het houden van een kat als huisdier gemiddeld 400 euro per jaar kost? Die kosten kunnen nog weleens oplopen door bijvoorbeeld speciaal dieetvoer of dierenartskosten. Weeg voordat je begint aan een kat goed af of dit je allemaal waard is. Want een kat kan wel 20 jaar oud worden en heeft dagelijkse verzorging en aandacht nodig.

De aanschaf van een kat als huisdier

Een kat kun je op verschillende plekken kopen. Een huiskat koop je voor gemiddeld 50 euro, terwijl de kosten van een raskat tot 1.000 euro kunnen oplopen. Voor een kat uit het asiel betaal je gemiddeld 100 euro, daarvoor is je huisdier medisch onderzocht, heeft het de nodige inentingen gehad, is het gechipt en geregistreerd. In het asiel zitten niet alleen oudere katten, maar ook kittens die op zoek zijn naar een baasje. Belangrijk om te weten: een groot aantal raskatten wordt gefokt op uiterlijk. En dat gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen. Ik kocht ooit een Maine Coon als huisdier voor 500 euro, maar helaas overleed deze prachtige langharige kat al toen ze 6 jaar was aan een hartstilstand.

een kat als huisdier

Wat haal je allemaal in huis?

Wanneer je besluit om een kat als huisdier te nemen, haal je natuurlijk niet alleen een kat in huis. Een kat kan namelijk niet zonder goede voeding, voer- en drinkbak, kattenbak en -vulling, slaapplek (kattenmand). En een of meer krabpalen omdat een kat de natuurlijke behoefte heeft om zijn nagels ergens aan te scherpen. Maar een kattenluikje bijvoorbeeld is ook handig, zodat je kat zelf bepaalt wanneer hij buiten speelt. Een vlooienkam om te controleren op vlooien. En een transportbox om je kat te vervoeren mag ook niet ontbreken in je kattenuitzet.

Kattenspeelgoed is onmisbaar voor katten. Want een kat wil van nature elke dag geestelijk en lichamelijk bezig zijn met het vangen van een prooi. Bij huiskatten zijn deze jagers instincten eigenlijk bijna niet aanwezig. Maar samen spelen met je kat draagt vooral ook bij aan de band tussen jou en je kat als huisdier.

Kosten van een kat als huisdier

Naast de aanschafkosten van een kat als huisdier en de producten die je in huis moet hebben, moet je de belangrijkste kosten niet vergeten. Namelijk de kosten t.b.v. de gezondheid van je kat als huisdier! En wat dacht je van eventueel vakantieopvang: een pension kost minimaal zo’n 10 euro per vakantiedag.

Dierenartskosten

Ik mocht van de week weer even afrekenen na de jaarlijkse ‘APK’ van mijn 3 katten. Controle en vaccinaties tegen niesziekte en kattenziekte. Inclusief meer-katten-korting moest ik 176 euro betalen. Ik had daarin nog wel kunnen besparen op de kosten van ontworming bijvoorbeeld, door die diergeneesmiddelen zelf aan te schaffen. Maar het is toch wel fijn dat de dierenarts meteen dat pilletje in de keeltjes mikt (vooral bij Phoebe, die nogal schuw is).

een kat als huisdier

Regelmatig ontwormen en ontvlooien

Waarom het belangrijk is om je kat als huisdier regelmatig te ontwormen? De moedermelk van de kat bevat spoelwormlarven. Dus elke kitten begint zijn leven met spoelwormen. Ook bij de mens kunnen opgenomen kattenspoelwormlarven (ook van honden trouwens) door het lichaam trekken. De larven gaan dood voordat ze in de darmen aankomen. Bij (met name) kinderen kunnen de larven in de hersens of ogen terecht komen en daar ontstekingen geven.

Ontvlooien is niet alleen bedoeld voor buitenkatten. Want jij kunt bijvoorbeeld ook de eitjes van de vlooien mee in huis nemen. Onder je schoenen, bijvoorbeeld, of in je kleding. Daarom is het goed om eens in de zoveel tijd ook je binnenkat te ontvlooien.

Chippen en castreren

Als je kat naar buiten gaat, dan kun je je huisdier laten chippen, dat kost gemiddeld 40 euro. Mijn binnenkatten hebben trouwens ook een chip, je weet het maar nooit… Ook zijn ze allemaal gecastreerd. Voor de castratie van een kater wordt gemiddeld €75 gevraagd. En voor de sterilisatie van een poes €130.

Onvoorziene kosten van je kat als huisdier

Vorig jaar was ik iets meer kwijt aan de jaarlijkse controle van mijn katten, omdat er bij één een hoektand getrokken moest worden. Dat gebeurt onder narcose en daar betaal je dan ook voor. En een ongeluk zit niet alleen bij mensen, maar ook bij een kat als huisdier in een klein hoekje trouwens. Zo heeft er ooit eentje met haar pootje in het gips gezeten doordat ze met haar nagel in een stuk stof bleef haken en daarbij haar enkel ontwrichtte en brak. Zoiets gebeurt dan natuurlijk op een zondagavond (dubbel tarief bij de dierenarts).

Wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan als een kat iets gaat mankeren, dan kun je een huisdierenverzekering afsluiten. De kosten daarvan variëren, maar is vanaf zo ongeveer 10 euro per maand. Let wel op de voorwaarden. Vaccinatie, castratie en sterilisatie zijn bijvoorbeeld niet gedekt. En oudere (asiel)katten kun je vaak niet meer inschrijven.

Voeding en medicatie

Op goede voeding mag nooit bespaard worden! Toen een van mijn katten ooit bijna was overleden doordat hij blaasgruis had, moest ik overstappen op speciaal dieetvoer. Best duur voer bij de dierenarts. Dat kocht ik dan wel steeds in de grootste verpakking, omdat dat het voordeligste was. Later had deze kat de pech dat hij na een epileptische aanval 2x per dag medicijnen moest innemen. Het was een gevecht om ze hem te laten doorslikken, maar gelukkig pikte hij het dat ik de pilletjes in een zacht snoepje verstopte. Helaas bleek de epilepsie door een tumor in zijn hoofd te komen en heb ik op dierendag 2019 de moeilijke beslissing moeten nemen om hem in te laten slapen.

Overlijden van je kat als huisdier

Wanneer je liefste huisdier komt te overlijden, kun je ervoor kiezen om je kat te laten cremeren. Een zogenaamde gezamenlijke crematie, met andere dieren, kost ca. 55 euro. De as wordt dan over een speciaal veld uitgestrooid. Wil je een individuele crematie? Dan betaal je zo’n 100 euro. En dan kun je een mooie urn voor de as kopen. Een urn heb je al vanaf 10 euro, maar voor een echte mooie betaal je toch al gauw 100 euro. Er zijn ook speciale assieraden te koop. Onlangs heb ik overigens zelf nog mooie kunst gemaakt van de snorharen van mijn 3 overleden en mijn 3 levende katten.

Maargoed, laten we hier nog maar even niet aan denken! Het leven met jouw kat als huisdier moet immers nog beginnen! En gelukkig heeft een kat er negen 😉 Er is niks gezelligers dan een kat als huisdier. Daarom is het ook niet gek dat Nederland maar liefst 2,6 miljoen huiskatten telt. Maar bedenk dus goed voordat je een kat neemt of je op de lange termijn alle kosten kunt betalen.

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.