Skip to Content

Sint Maarten met een leuke DIY lampion

Sint Maarten met een leuke DIY lampion: het kinderfeest vol lampionnen en snoep. In onze regio wordt er volop Sint Maarten gelopen, maar dat is niet overal in Nederland zo. Op 11 november gaan de kinderen hier langs de deuren en wordt er volop snoep uitgedeeld. En af en toe een mandarijn, tot afgrijzen van mijn zoon Mels van 11. Hij voelt zich iets te oud voor de lampionnen die je in de winkel kunt kopen, maar hij voelt zich zeker niet te oud voor Sint Maarten zelf. Dus maakten we zelf een lampion, van een Pringles bus!

DIY lampion

Sint Maarten?

Het verhaal van Sint Maarten is heel al oud. Zo rond 500 werd er in Frankrijk gesproken over de heilige Martinus. Hij zou als soldaat de helft van zijn mantel hebben gegeven aan een arme bedelaar. hij gaf zijn spullen weg en bekeerde zich tot het christendom. Eeuwen later werd Sint Maarten ook wel een bedelfeest genoemd. Arme kinderen gingen op 11 november langs de deuren, daar deden de rijken niet aan mee. En pas later werd Sint Maarten een populaire avond voor alle kinderen. In verschillende landen in Europa wordt er Sint Maarten gevierd (op verschillende manieren), en in Nederland vooral in Limburg, Noord-Holland en Groningen. En dus bij ons in Overijssel.

Na het avondeten op 11 november, in het donker gaan de kinderen langs de deuren. Met hun lampionnen zingen ze liedjes over Sint Maarten, en krijgen dus iets lekkers in ruil voor het zingen. Het is vooral gezellig: met kleine groepjes buurkinderen door de straten in de buurt.

DIY Lampion

Vaak wordt er op de basisschool, zeker in de eerste groepen, een lampion gemaakt voor Sint Maarten. Met vliegerpapier, en soms pakken melk of water, kom je al een heel eind. Voor mijn zoon wordt dat wat te kinderachtig en daarom maakten wij een lampion van een bus Pringles. Ook een goede tip als je bent vergeten om een lampion te kopen, want je hebt de bus zo omgetoverd tot een lampion.

  1. Op de bus teken je boven en onderaan steeds 2 cm af op de rand. Dat is de afstand tussen de openingen die je straks gaat maken.
  2. Bovenaan hou je een rand van 2 cm vrij en onderaan 5 cm
  3. Dan kun je van boven naar beneden de snijlijnen tekenen en deze vervolgens open snijden met een scherp (stanley) mes.
  4. Je deukt de bus iets naar beneden zodat er wat ruimte ontstaat om straks het lichtje goed te kunnen zien
  5. Bovenaan (in de 2 cm die je over hebt) maak je aan beide kanten een gaatje. Daar span je een touwtje tussen, zodat je daar het lampje aan kunt hangen.

Voor ons is de lampion voor Sint Maarten dan al klaar, we vinden het juist leuk als je nog ziet dat het een chips bus is. Maar voor de creatievere kids begint het nu pas, want je kunt de pringles-lampion natuurlijk mooi verven of versieren. Zo maak je hem helemaal naar je eigen smaak.

De lampion is niet alleen snel klaar, maar ook handig als Sint Maarten (of Halloween bijvoorbeeld) op een regenachtige avond valt. Papieren lampions zijn dan snel kapot, maar deze DIY lampion kan wel tegen een stootje!

Sint Maarten

Heb jij al een Sint Maarten lampion in huis?

Lees ook deze blog Halloween of Sint Maarten

Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.