Hoe maak je zelf natuurlijke zeep en andere beautyproducten?

Als je een willekeurig verzorgingsproduct bekijkt, staat er vaak de meest onbegrijpelijke ingrediëntenlijst op. En het is vooral ook een hele lange lijst. Je vraagt je wel eens af wat dat nou precies allemaal betekent. En dan smeer je het ook nog eens op je huid. Ons grootste orgaan, met een hele belangrijke functie. Namelijk het beschermen van je lichaam en organen. Zou het mogelijk zijn om je eigen verzorgingsproducten te maken met natuurlijke ingrediënten? Zodat je weet wat je op je huid smeert? Zeepmaakster Marta Tarallo laat in haar boek Zeep zien wat je allemaal zelf kunt maken. Heerlijke en eerlijke verzorgingsproducten. Goed voor mens en milieu. Met 20 recepten voor beginners tot gevorderden, zoals zeep maken en maak je eigen deodorant.

maak je eigen deodorant

De kracht van de natuur

De kracht van de natuur lijken wij als mens weleens te vergeten. Denk aan planten, kruiden en oliën. Deze kunnen heel veel waardevols toevoegen aan onze voeding én onze verzorgingsproducten. Zo heeft kokosolie hele gezonde eigenschappen, en het bijzondere is dat dit zowel als voeding geschikt is maar ook voor je huid. De uitspraak ‘smeer niets op je huid wat je niet kunt eten‘ gaat hier dus zeker op.

Maar toegegeven, het lijkt erg arbeidsintensief om zelf allerlei mengseltjes te maken, zoals maak je eigen deodorant . Je hebt er vaak ook veel bijzondere ingrediënten voor nodig, of niet alledaags keukengerei. En het is ook geen garantie dat je dan uiteindelijk een lekker middeltje hebt dat goed werkt.

Maar de voordelen van je eigen verzorgingsproducten maken, wegen natuurlijk wel grotendeels op tegen de nadelen. Minder gebruik van verpakkingsmateriaal, gezond voor je huid en je weet wat er in zit. Een stuk bewustzijn van wat je consumeert. Maar als je dan aan de slag wilt gaan, heb je wel goede tips nodig. En dan is het boek Zeep van Marta Tarallo een geweldig boek.

De schrijfster is een echte zeepkenner die als missie heeft om mensen de middelen aan te reiken om over te stappen op afvalvrij leven. Ze is de creatieve kracht achter Bottega Zero Waste. Vanuit Londen geeft ze workshops over zeep maken. Ze heeft ook een webshop en biedt online cursussen aan. Veelzijdig dus, deze schrijfster!

Maak je eigen deodorant en andere beautyproducten

Welke beautyproducten vind je zoal in dit boek? Naast verschillende soorten zeep bijvoorbeeld ook bodybalsem, gezichtscrème, shampoobars en deodorant om zelf te maken. Met name de deodorant klinkt mij erg goed in de oren. Al enige tijd geleden overgestapt op een variant zonder aluminium. Want een spuitbus met chemische bestanddelen daar had ik al geen goed gevoel over. Ondanks dat het natuurlijk heel praktisch is om het zo van de plank te pakken, ben ik erg nieuwsgierig of het werkt om het zelf te maken!

En gelukkig, maak je eigen deodorant blijkt een recept geschikt voor beginners. Ook de schrijfster zelf geeft aan dat een natuurlijke deodorant één van de eerste producten was die zij maakte toen zij afvalvrij ging leven. Een snel recept met maar 5 ingrediënten. Hierbij in het kort de bereiding van je eigen deodorant

Ingrediënten sheabutter deodorant en anti-transpirant:

  • Sheabutter – 2 eetlepels
  • Kokosolie – 1 theelepel
  • Pijlwortelmeel of maismeel – 2 eetlepels
  • Etherische olie – 0,5 gr.
  • Zuiveringszout (baksoda) – 0,5 gr.

De sheabutter en kokosolie verwarm je au bain marie tot ze gesmolten zijn. Haal de pan van het fornuis en voeg de pijlwortelmeel en het zuiveringszout toe. Meng tot alles goed opgenomen is en je geen klontjes meer ziet. Meng de etherische olie er goed door. Giet het mengsel in een potje en zet circa een uur in de vriezer. Laat je eigen deodorant voor gebruik zachter worden tot kamertemperatuur. Met een schone vinger neem je een erwtje deodorant en wrijf je je oksel in.

Maak je eigen deodorant, lijkt een tijdrovend klusje maar met een bereidingswijze van slechts 10 minuten is het heel snel klaar. Het blijft zes maanden goed en de schatting is dat je er ongeveer 4 maanden mee doet. En werkt het? Een verrassend goede werking en heerlijk zacht voor de huid. Het is in de basis geurloos maar afhankelijk van de gekozen olie kun je er ook je persoonlijke geur aan geven.

Zo staan er bij alle recepten in het boek duidelijke stappen en ingrediëntenlijsten. Het gaat dus niet alleen over zeep, maar over nog veel meer beautyproducten. Maar ook tips om alles veilig te bereiden en veel informatie over verschillende soorten oliën en botersoorten komen aan bod.

Er komt wel wat meer bij kijken om echt zelf zeep te maken. Om veilig te werken worden bijvoorbeeld een veiligheidsbril en rubberen handschoen geadviseerd. Een scheikundig klusje dus bijna, en vooral geschikt voor de wat meer gevorderde fans van natuurlijke verzorgingsproducten. Zeep is namelijk het resultaat van een reactie als de vetten in oliën of boters in aanraking komen met een alkalineoplossing. Dus goed om je daar echt even in te verdiepen!

Zeep – een veelzijdig en sfeervol boek

Wat een mooi en sfeervol boek, waardoor je echt zin krijgt om zelf aan de slag te gaan. Het smaakt dus zeker naar meer na de eerste poging met het maken van deodorant. Want ook je eigen stukje zeep of shampoo maken levert zoveel op voor zowel je huid als het milieu. Van een kokoszeep, havermelk-kurkumazeep tot kokos-geranium shampoo. Maar liefst 20 recepten in variërende moeilijkheidsgraad. Wat een mooie producten en heerlijke en ingrediënten!

Het geeft een goed gevoel om er zelf mee aan de slag te gaan en het is een leuke uitdaging. Zoals de schrijfster in haar conclusie aangeeft: ga ook zelf eens variëren en uitproberen. Kijk wat voor jou het beste werkt!

  • Dit boek Zeep is een erg leuke cadeautip voor een lieve mama of vriendin!
  • Kant en klare natuurlijke producten (als je toch wilt gaan voor gemak) zijn er bijvoorbeeld van Bee Honest en Loveli. Kijk de blogs met onze ervaringen van deze producten.

En succes als je aan de slag gaat met het maken van je eigen producten! Zeep is daarvoor een compleet boek met veel uitleg over de ingrediënten en fijne tips. En vooral eerlijke en heerlijke verzorging voor jouw eigen huid, en dat verdient ons grootste orgaan toch? Heb jij wel eens je eigen deodorant gemaakt?

Met Zeep ga je zelf aan de slag en weet je precies wat je op je huid smeert!

Marta Tarallo
maak je eigen deodorant

Specificaties Zeep – Marta Tarallo

Auteur: Marta Tarallo | Illustraties: Ryn Frank | Fotografie: Luke Albert | Uitgeverij: Terra | 9789089898630 | juli 2021 | 176 pagina’s | Meer informatie vraag je lokale boekhandel, of kijk hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.