Verse kruiden kweken en gebruiken – een compleet en interessant naslagwerk

Alles wat je wil weten over het succesvol verse kruiden kweken. Maar ook de geschiedenis van kruiden en hun toepassingen vind je in dit boek. Sinds we zelf de beschikking hebben over een eigen moestuintje, kweken we daar ook ieder jaar weer wat verse kruiden. Zodat we tijdens het koken even makkelijk wat bieslook, basilicum of peterselie kunnen plukken. Heerlijk, vers en gezond. Maar er zijn natuurlijk nog ontelbaar veel meer kruiden die je kunt kweken en gebruiken. Een compleet naslagwerk ontbrak nog in de boekenkast. Om meer te leren over de verschillende toepassingen van kruiden bijvoorbeeld. En wat kun je doen als je een grote hoeveelheid hebt en dit wil bewaren. Erg blij dus met het boek Kruiden Kweken en Gebruiken van Jessica Houdret. Een compleet en overzichtelijk naslagwerk!

Kruiden kweken en gebruiken

Makkelijke moestuin met kruiden

Eerder schreven we over de makkelijke moestuin. Welke groenten kun je makkelijk kweken zodat je heerlijk en vers kunt eten uit eigen tuin? Denk aan wortelen, bieten en spinazie. Maar ook kruiden passen goed in een makkelijke moestuin. Soms overdekt, maar ook buiten kunnen veel kruiden goed groeien. Zo zijn we begonnen met het kweken van tijm, voor een lekkere en gezonde thee. Tijm is sterk antibacterieel en schimmeldodend. Een bekend ingrediënt van hoestsiropen bijvoorbeeld. Tijmolie heeft namelijk een hoog gehalte aan antioxidanten. Uit onderzoek in de jaren ’90 bleek dat tijmolie het verouderingsproces vertraagt, en een positieve invloed heeft op de hersenfuncties en spierkracht.

Allerlei van dergelijke informatie kun je in het boek Kruiden Kweken en Gebruiken terugvinden. Van oudsher worden kruiden over de hele wereld namelijk al gebruikt voor medicinale toepassingen. Natuurlijk is (nog) lang niet alles wetenschappelijk aangetoond. Maar er zijn zeker ontstekingsremmende of antibacteriële eigenschappen bekend van bepaalde kruiden en wortels. Zoals rozemarijn, gember, sint-janskruid, munt en Echinacea. Eigenlijk heel interessant om daar meer over te lezen. Wat kun je op verantwoorde wijze doen met kruiden om je gezondheid te verbeteren? In het boek Kruiden Kweken en Gebruiken kun je hier alles over lezen.

Inhoud van het boek

Het boek begint met een inleiding, waarin de groeiende waardering voor de kruidengeneeskunde wordt beschreven. En ook de voldoening van zelf kruiden kweken. Je hebt ze snel bij de hand, en het is fijn om te weten dat het onbespoten is. En dat zal in de winkel vaak niet het geval zijn! Er volgt een beschrijving van de geschiedenis van kruiden van over de hele wereld. Terug tot het gebruik in de Egyptische beschavingen 3000 v. Chr. En de Ayurvedische geneeskunde uit India is bijna helemaal gebaseerd op kruiden. Door de Chinese Gele Keizer werd rond 2000 v. Chr waarschijnlijk de eerste medische verhandeling geschreven over kruiden. Een lange geschiedenis van gebruik en kennis dus. En dat wordt in dit boek helder samengevat en weergegeven.

Kruiden kweken en gebruiken

Een belangrijke noot is wel dat voorzichtigheid geboden blijft bij het zelf kweken en gebruiken van kruiden. Het boek is geen handleiding voor zelfmedicatie. Veel planten kunnen gevaarlijk zijn bij overmatig gebruik. Ook kunnen kruiden in sommige gevallen veel op elkaar lijken, en bestaat het gevaar dat je kruiden met elkaar verwart. En ook zijn er kruiden met wat ‘geestverruimende kwaliteiten‘, die wettelijk verboden zijn om te kweken en gebruiken. In het boek vind je in ieder geval een heel uitgebreid alfabetisch overzicht van alle kruidenplanten. Met tips om ze in een mooie tuin aan te leggen. En duidelijke waarschuwingen wanneer ze niet te gebruiken.

Kruiden kweken in huis

Er zijn verschillende kruiden die je succesvol binnenshuis kunt kweken, vaak in potten of vensterbanktuinen. Hier zijn enkele populaire kruiden die goed gedijen in een binnenomgeving:

  • Basilicum: Heeft veel zonlicht nodig, dus plaats het in een zonnig venster. Regelmatig water geven.
  • Munt: Het groeit snel en gedijt goed in potten. Houd de grond vochtig en geef het wat lichte schaduw.
  • Peterselie: Goed te kweken in potten. Het heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste in indirect zonlicht.
  • Rozemarijn: Verlangt naar veel zonlicht en heeft goed doorlatende grond nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten goed opdrogen.
  • Tijm: Gedijt goed binnenshuis en vereist een zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond goed wordt gedraineerd.
  • Koriander (ook bekend als cilantro): Het groeit goed in potten, heeft voldoende water nodig en kan zowel in direct zonlicht als in lichte schaduw groeien.
  • Oregano: Vereist veel zonlicht en goed doorlatende grond. Laat de grond tussen de gietbeurten droog aanvoelen.
  • Chives (bieslook): Groeit goed in potten en heeft regelmatig water nodig. Plaats het op een zonnige vensterbank.
  • Dille: Gedijt goed in potten en heeft veel zonlicht nodig. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water.
  • Salie: Het groeit goed in potten en heeft veel zonlicht nodig. Laat de grond tussen de gietbeurten goed opdrogen.

Kruiden kweken in de tuin

In een tuin kun je een breed scala aan kruiden kweken, afhankelijk van je klimaat, bodem en beschikbare ruimte. Hier zijn enkele populaire kruiden die goed gedijen in een tuin:

  • Rozemarijn: Een winterhard kruid dat goed groeit in goed doorlatende grond en volle zon.
  • Tijm: Heerlijk geurend en kan gedijen in zonnige tot licht schaduwrijke gebieden.
  • Basilicum: Houdt van warmte en zonlicht. Plant het in goed doorlatende, vochtige grond.
  • Oregano: Zowel Griekse als Italiaanse oregano zijn populaire keuzes. Ze vereisen zon en goed doorlatende grond.
  • Munt: Een snelgroeiend kruid dat het beste in een aparte container wordt geplant om te voorkomen dat het zich verspreidt.
  • Peterselie: Zowel krulpeterselie als platte peterselie gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond.
  • Salie: Een kruid dat goed groeit in drogere omstandigheden en volle zon.
  • Koriander (cilantro): Het kruid groeit goed in de lente en herfst. Plant het in rijke, goed doorlatende grond.
  • Dille: Eenjarig kruid dat goed groeit in goed doorlatende grond en volle zon.
  • Bieslook: Vereist weinig onderhoud en gedijt in zonnige tot licht schaduwrijke gebieden.
  • Dragon: Het gedijt in goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in lichte schaduw worden gekweekt.
  • Majoraan: Een kruid met een milde smaak dat het goed doet in zonnige gebieden.

Zoals je ziet is er veel overlap voor verse kruiden kweken binnen of in de tuin.

Verse kruiden kweken en gebruiken

Er is natuurlijk heel veel variatie in de grootte en inhoud van de kruidentuin mogelijk. Van een kleine border tot een speciaal aangelegde apothekerstuin. Dit is van oudsher een uitgebreide tuin met geneeskrachtige kruiden, bijvoorbeeld bij een klooster. In het boek worden voorbeelden gegeven van verschillende thematuinen, met leuke ideeën en plattegronden. Ook de combinatie met het kweken van groenten wordt beschreven. Want door de mengeling van planten zijn ze beter beschermd tegen ziekten. Geurige kruiden houden bijvoorbeeld bladluis en andere insecten op afstand. Er staat in dit boek veel informatie en uitleg over de tuin, dus het is een hele goede basis als je een kruidentuin wilt beginnen!

Wanneer en hoe je kruiden moet oogsten komt gelukkig ook aan bod. Want je hebt snel een grote hoeveelheid, en hoe bewaar je dat het beste? Van drogen, kruidenolie maken tot conserveren in suiker. Het wordt allemaal duidelijk beschreven en uitgelegd in dit boek Kruiden Kweken en Gebruiken. Een leuk idee is bijvoorbeeld het invriezen van kruiden in ijsblokjes. Om later in een soep of ander gerecht te gebruiken. Of maak een lekkere verkoelende limonade.

Conserveren

Kruiden worden vaak in oliën of azijnen verwerkt. Die kunnen in de keuken worden gebruikt, maar bijvoorbeeld ook als cosmetica of geneesmiddel. Denk aan de toepassing van de Aloë Vera plant, een bekend ingrediënt voor zalven en douchecrèmes. Naast zuiverend en verzorgend is het ook ontstekingsremmend en versterkend voor het immuunsysteem. Rozemarijnolie kan worden gebruikt als badolie en knoflookolie verlicht allerlei kwalen. Enorm veelzijdig zijn kruiden dus in het gebruik. Het zelf maken van een olie of azijn is even wat werk, maar het is zowel smaakvol als gezond.

Recepten met verse kruiden

In het boek staan ook een aantal simpele recepten. Pesto is een goed voorbeeld van een smakelijk recept om met basilicum te maken. Basilicum is ook enorm veelzijdig. Wist je dat basilicum ook kalmerende eigenschappen heeft, en kan worden gebruikt om jeuk te verminderen na een insectenbeet? Maar als ingrediënt in de Mediterraanse keuken is het natuurlijk vooral bekend. Hieronder het recept uit het boek voor een pesto van basilicum en peterselie:

pesto

Ook dille is een veelgebruikt keukenkruid. Al in 1640 werd door een kok geschreven over de combinatie van dille en komkommer. Een salade die in eigen huis ook vaak op het menu staat, bijvoorbeeld als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd. In India en Oosterse landen heeft dille een lange traditie als geneeskrachtig en keukenkruid. Zo is het ook goed voor de spijsvertering, en om slechte adem tegen te gaan.

Zo staan er nog vele simpele recepten in het boek. Niet alleen om te eten, maar ook om te smeren! Bijvoorbeeld:

  • mierikswortelsaus
  • knoflookbrood
  • kip met citroenmelisse
  • venkelthee
  • zalf van lavendel en eucalyptus
  • huidzalf van goudsbloem

Lavendel is bijvoorbeeld als kruid bekend als rustgevend en kalmerend. En het is ook makkelijk te drogen en verwerken. Voor een heerlijk geurzakje, maar ook als zelf en zelfs in de keuken kan het worden gebruikt. En vooral een mooie aanwinst in de tuin. Ook een smaakvol kruid in de keuken is bijvoorbeeld laurier. Veelgebruikt in marinades, stoofschotels en soepen. Maar ook interessant om te leren, is dat laurier één van de meest effectieve antibacteriële kruiden is. Aldus op vele fronten een bruikbaar boek om te leren over het kweken en gebruiken van heel veel kruiden!

Een compleet handboek voor het kweken en gebruiken van verse kruiden

Verse kruiden kweken en gebruiken is een heel compleet en interessant handboek. Voor als je meer wilt leren over verschillende kruiden, en als je er meer mee wilt koken. Maar ook op het gebied van lichamelijke verzorging kun je zelf aan de slag met kruiden. Allerlei leuke en praktische ideetjes vind je in dit boek. Van een komkommermasker, tot anjerazijn en venkelthee. Het boek is geschreven door de Britse Jessica Houdret, en de eerste druk dateert al uit 1999. Een succesvol boek dus, en een aanrader voor de echte keukenprinsen- en prinsessen.

Maar voor het maken van een simpele verse thee hoef je gelukkig geen keukenprinses te zijn. Ook daarvoor kun je uit dit boek tips halen. Of voor het maken van lekkere hapjes, waar vaak ook kruiden in gebruikt worden. En je kunt al aan de slag met het kweken van kruiden op een kleine vensterbank. Of kies voor een verticale kruidentuin aan de tuinmuur!

Meer leuke tips voor praktisch tuinieren vind je op StoerLeesVoer. Kijk eens bij de reviews van Tuinieren is Leuk, de Moestuin van Mme ZsaZsa en Duurzaam tuinieren voor kinderen. Veel plezier in de tuin en eet smakelijk!

Specificaties Kruiden kweken en gebruiken

Auteur: Jessica Houdret | Fotografie: Andrea Jones | Vertaling: Monique Veentjes | Uitgeverij Veltman | Paperback | 9789048319596 | Negende druk, mei 2021 | 256 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of kijk hier

Lees ook deze blogs

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.