Skip to Content

Halloween of Sint-Maarten – wat een feest

“Wordt hier eigenlijk Halloween of Sint-Maarten gevierd?” Dit vroeg mijn buurvrouw die uit een andere plaats naar Drenthe verhuisd is. Dit is absoluut geen gekke vraag, want het is overal anders. Bij ons vieren we Sint Maarten, maar mijn vriendinnen die in andere delen van Nederland wonen zijn helemaal verzot op Halloween en kunnen zich niet voorstellen dat wij dat niet vieren. Op mijn werk, in de Vechtstreek, vieren ze geen van beide, daar is Foekepotterij de reden om langs de deuren te gaan. Nu Halloween achter de rug is en Sint Maarten voor de deur staat is het hoog tijd voor een verschilblog.

Halloween of Sint-Maarten hoofdfoto
Foto van www.pexels.com

Halloween of Sint-Maarten, wat is het eigenlijk?

Heel eerlijk, ik heb niet zoveel met Halloween. Ik houd absoluut van verkleden, maar de enge sfeer eromheen hoeft van mij niet. Ik denk ook altijd dat mijn kinderen daar niet blij van zouden worden, maar dat weet ik ook eigenlijk niet zeker. Gelukkig zijn er fanatieke Halloweeners (dat is vast geen woord) in ons midden bij MamaScrapelle. Ik kon dus putten uit hun diepgaande kennis over dit feest.

Denk jij bij Halloween ook aan donker, uitgeholde pompoenen, spinnenwebben, heksenhoeden, veel bloed en bijlen die OF door het hoofd OF door de buik en benen gaan? Klinkt best akelig vind ik. Maar als ik mij eenmaal verdiep in het vieren van Halloween of Sint-Maarten zie ik dat Halloween meer is dan je zo eng mogelijk verkleden.

Ons gezin is dan ook veel meer gericht op Sint-Maarten. Op 11 november gaan de kinderen langs de deuren met vrolijk versierde lampions en zingen ze liedjes over deze heilige, en ja… over Mickey Mouse.

Maar zit er eigenlijk wel zoveel verschil tussen het vieren van Halloween en Sint-Maarten?

Oorsprong Halloween

Ik dacht altijd dat Halloween een typisch Amerikaans feest is en was er dus ook vanuit gegaan dat de oorsprong daar zou liggen. Dit blijkt niet zo te zijn. Halloween komt van All Hallows’ Eve, de avond voor Allerheiligen. Voor de Kelten in Groot-Brittannië en Ierland was 31 oktober de laatste dag van het
jaar. Zij noemden deze dag Samhain. Er werd gevierd dat het oogstseizoen voorbij was en dat de winter begon. Er werden feestvuren aangestoken.

De Kelten geloofden dat met Samhain de doden weer naar de mensenwereld zouden komen, maar dat met hen ook de demonen mee zouden komen. Om deze demonen af te schrikken vermomden ze zich zo eng mogelijk. Destijds natuurlijk nog niet met trick-or-treat, zoals velen dat nu vieren. Wel gingen Keltische jongens langs de deuren om brood op te halen bij families van overledenen. In ruil daarvoor beloofden ze te bidden voor de overledene.

Halloween in Nederland

Steeds meer mensen om mij heen vieren Halloween in Nederland. Op Wikipedia las ik dat het niet gek is dat dit in mijn woonplaats, in Drenthe, nog niet het geval is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in Groningen, Drenthe, Zeeland en Utrecht Halloween nog niet echt voet aan de grond heeft gekregen. In deze gebieden wordt het, van oorsprong rooms-katholieke, Sint-Maartensfeest gevierd.

In 2018 vierde ongeveer 50% van de Nederlanders Halloween en ik denk dat dit percentage nu hoger ligt. Meestal is dit in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen, gecombineerd met versierde huizen, tuinen en straten. Ook zijn er basisscholen die trick-or-treat activiteiten organiseren of gezellig met elkaar pompoenen gaan uithollen. Het doet mij soms wat aan carnaval denken, omdat de voorbereidingen al heel veel voorpret opleveren.

Je kunt met je kinderen natuurlijk helemaal los gaan als het gaat om Halloween. Veel winkels spelen in op dit feest en je kunt dan ook op veel plekken verkleedkleding en accessoires kopen. Het is de gelegenheid om uitgebreid te gaan knutselen met je kind. Natuurlijk het traditionele pompoen-lantaarns maken, maar ook bijvoorbeeld Halloweenslingers of enge baksels. Er zijn ook heel wat leuke spelletjes die je kunt combineren met het Halloweenfeest. Natuurlijk zijn die ook op andere momenten in het jaar hartstikke leuk.

Lekker griezelen bij Halloween of Sint-Maarten

Of je nou Halloween of Sint-Maarten viert, of geen van beide, een portie griezelen op zijn tijd is bij veel mensen favoriet. Kruip dan ook lekker op de bank onder je kleedje met de films van Halloween Kills, ik zou daarbij wel even je kinderen eerst op bed leggen. Wil je wel graag samen met je kind kijken? Kies dan voor de Addams Family of voor één van de films uit dit lijstje.

Collega Kelly van MamaScrapelle vertelde mij dat er in hun dorp een spooktocht wordt georganiseerd waar kinderen zich voor kunnen opgeven. Doodeng lijkt mij dat als kind, maar haar kinderen vinden het werkelijk fantastisch. Het is wel heel verbindend, zo’n spooktocht, omdat veel volwassenen zich inzetten om hier aan mee te werken. En eigenlijk ook best lekker toch, weer even kind zijn en je verkleden.

Wil je iets minder griezelen? Zijn jouw kinderen net als die van mij best snel bang? Kies dan voor Happy Halloween! Collega Jolien van MamaScrapelle viert thuis dit feest. Geen enge maskers en spannende geluiden in het donker, maar vooral gezellig knutselen en spelletjes doen met je gezin. Wel verkleden, maar eerder grappig dan eng. Dit is dus een vrolijker alternatief.

Knutselen Happy Halloween

Het maken van lantaarns is een mooi bruggetje tussen Halloween en Sint-Maarten vieren. Want dit kan bij beide feesten. En woon jij in Zeeland, vier je geen Halloween, maar houd je wel van griezelen? Maak of koop dan gewoon een heel griezelige lantaarn.

Sint Maarten feest, over een man op een paard

Toen ik net in onze woonplaats kwam wonen hoorde ik van een vriendin over de Sint Maarten feest viering bij de Vrije School. Ik kom zelf uit een gebied waar ze blijkbaar erg saai zijn. Geen Halloween, geen Sint-Maarten en geen Foekepotterij of iets dergelijks. Ik ben dus niet opgegroeid met Sint-Maarten en was benieuwd naar de viering. Het mooie van de Vrije School vind ik dat er vaak bewust terug wordt gegaan naar de oorsprong van een viering.

Ietwat verwarrend vond ik het wel. Want Sint-Maarten bleek ook een man op een paard te zijn. En laat dit feest nou op 11 november worden gevierd, vaak in dezelfde week als de aankomst van Sinterklaas. Beide een heilige, met zelfs ook wel vergelijkbare waarden. Ridder Maarten gaf een deel van zijn mantel aan een bedelaar, zodat hij zijn warmte kon delen. Het delen van wat je zelf hebt is de oorsprong van het Sint-Maarten feest zoals dit nu wordt gevierd.

Ook het Sint Maarten feest vraagt, net als Halloween, een voorbereiding van de kinderen. Ze maken een lampion. Dit is van oorsprong, ook net als bij Halloween, een knol. Later werden dit veelal geknutselde lampionnen. Soms maken kinderen deze lampion op de basisschool, maar je kunt natuurlijk ook thuis aan de knutsel. Nine zit inmiddels in groep 6, zij maakt geen lampion meer op school, dus wij maakten onderstaande lampion thuis. En ja, wij knutselen op de bank hihi. Gelukkig krijgen we over een tijdje een nieuwe.

Langs de deuren met Sint-Maarten en Halloween

Als het 11 november is en het wordt donker beginnen onze kinderen wat onrustig te worden. Ze willen gaan!! Rugzakje op hun rug en het lampionstokje aan. Denk aan die voorbereiding, heb je een stokje en zit er een batterij in? Het is ook altijd handig om een reserve op voorraad te hebben, want ze gaan nogal snel stuk. En je wilt als kind natuurlijk wel shinen met je eigen gemaakte lampion. Je kunt ook even bij mij langskomen, want ik er heb er zo’n 20 op zolder liggen. Ik denk namelijk elk jaar dat ik geen stokjes meer heb en koop dan nieuwe.

Kijk hier voor gave lampions voor deze feesten!

Als er in jouw omgeving Sint-Maarten of Halloween wordt gevierd is het handig om te weten hoe het werkt. Wordt er een lampje buitengezet als teken dat je aan mag bellen? Of mag dat gewoon overal en zie je vanzelf wel of er open wordt gedaan. Ook is het handig om vooraf een indicatie te hebben van de hoeveelheid kinderen. Al heb ik gemerkt dat dit per jaar kan verschillen. Soms komen er maar 20, andere jaren hadden we er wel 60.

Halloween

Het wordt dan ook altijd ietwat ongemakkelijk als het einde van je snoeptrommel in beeld komt. Zorg dus voor wat achtervang, of luister gewoon naar het mooie zingen en zeg eerlijk dat je helaas niets meer hebt. In plaats van snoep kun je natuurlijk ook heel goed voor een gezonder alternatief gaan. Denk bijvoorbeeld aan fruit, zoals een mandarijn, of een klein speeltje. Ik zag bijvoorbeeld iemand die stuiterballen in een schaal heeft gedaan, of ander uitdeelspeelgoed.

Geniet ervan!

Ik kan er soms best tegenop zien. Sint-Maarten, dat geleur om snoep, die grote hoeveelheden. En dit jaar hebben we zelfs de dag erna al de intocht van Sinterklaas. Jammer eigenlijk, dat dat niet beter verdeeld is over het jaar. Maar ik probeer er ook altijd erg van te genieten. Je kinderen zijn maar kort klein genoeg voor het rondgaan voor snoep. En die glimmende oogjes bij de ‘generale repetitie’ voor mijn eigen deur vind ik fantastisch. En dat we daarna door gaan naar Sinterklaas? Wat een zegen eigenlijk, dat we dat allemaal samen kunnen vieren.

En Halloween, ga ik mij er eens aan wagen? Wie weet! Wat vieren jullie?

Lees ook deze blogs

Footer1
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.