Skip to Content

Halloween Ends, een einde aan een iconisch horrorduo

Na 45 jaar komt er een spectaculair en angstaanjagend einde aan een geliefde en iconische horrorfranchise in de filmgeschiedenis. Laurie Strode neemt het voor de allerlaatste keer op tegen de belichaming van het kwaad, Michael Myers. Het wordt een confrontatie zoals nooit tevoren en maar één van hen zal het overleven. Iedereen kent het verhaal van Halloween wel, en met de laatste drie delen is deze horrorfranchise nieuw leven ingeblazen. Om het vervolgens weer keihard uit bepaalde karakters te halen, want Michael Myers is en blijft een meedogenloos moordenaar. Maar Laurie is en blijft dé scream queen en final girl die terugvecht tot het bittere einde… Halloween Ends, is dit het bittere einde? Nu ook op DVD en Blu-Ray!

Halloween ends
© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved

Het verhaal Halloween Ends

De legendarische Jamie Lee Curtis keert nog één keer terug als Laurie Strode in Halloween Ends van producent Universal Pictures. Naast één van de eerste screamqueens was ze ook de eerste zogenaamde ‘final girl’ in het horrorgenre. Curtis heeft Laurie, de rol die haar beroemd heeft gemaakt, inmiddels meer dan vier decennia gespeeld. Er zijn maar weinig acteurs die zo lang een bepaalde rol hebben vertolkt. Bij de relaunch van de franchise in 2018 verbrak Halloween alle bezoekersrecords. Het was het meest succesvolle deel in de franchise en kende het beste openingsweekend van een horrorfilm met een vrouw in de hoofdrol.

Vier jaar na de gebeurtenissen in Halloween Kills, die vorig jaar uitkwam, woont Laurie bij haar kleindochter Allyson (Andi Matichak) en van Michael Myers is niks meer vernomen. Laurie is bezig met het schrijven van haar memoires. Tientallen jaren lang heeft Michael een schrikbeeld voor haar gevormd en haar leven beïnvloed. Maar Laurie heeft eindelijk besloten om haar woede en angst los te laten en van het leven te genieten. Maar als een jonge man, Corey Cunningham (Rohan Campbell; The Hardy Boys, Virgin River), verdacht wordt van de moord op zijn oppaskind heeft dat een kettingreactie van geweld en angst tot gevolg. Laurie zal voor eens en altijd de confrontatie aan moeten gaan met het kwaad.

Bekende gezichten

In Halloween Ends keert ook Will Patton terug als agent Frank Hawkins, Kyle Richards als Lindsey Wallace en James Jude Courtney als Michael Myers. Halloween Ends is gemaakt door hetzelfde team dat de franchise nieuw leven heeft ingeblazen met Halloween en Halloween Kills. De film is geregisseerd door David Gordon Green. En dit naar een scenario van meerdere personen: Paul Brad Logan (Manglehorn), Chris Bernier (tv-serie The Driver), Danny McBride en David Gordon Green. En dat scenario is weer gebaseerd op de door John Carpenter en Debra Hill gecreëerde personages. De film is geproduceerd door Malek Akkad, Jason Blum en Bill Block. De uitvoerend producenten zijn John Carpenter, Jamie Lee Curtis, Danny McBride, David Gordon Green, Ryan Freimann, Ryan Turek, Andrew Golov, Thom Zadra en Christopher H. Warner.

halloween ends
© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved

Opfrissen

Halloween Ends is de dertiende film uit de franchise. Leuk bijpassend getal :). Na zoveel jaar en zoveel films kent deze filmreeks ook vele diverse fans. Fans van het eerste uur, ik, en met deze verse drie delen een geheel nieuwe generatie. Michael Myers was niet mijn favoriet, dat was Freddie Krueger. Maar toch is Mike legendarisch net zoals Laurie. De films zijn zo sterk in wat ze zijn, en inmiddels dus echt iconisch, dat ik zeker geniet van deze franchise. Eerder heb ik al de DVD edities van de nieuwe Halloween en Halloween Kills mogen recenseren hier, en dat heb ik met veel plezier gedaan. Wat zijn deze nieuwe films een feestje! Voor zowel fans van het eerste uur, en voor een geheel nieuwe generatie.

Even een korte opfrissing:

Intussen zijn we met Halloween ends 13 films verder en ook 6 tijdlijnen in het verhaal rijker. Uhm wat? Ja zes tijdlijnen. Zo zijn er diverse reboots die net even een andere verhaallijn aanhalen, of zijn er vervolgen gekomen die bepaalde delen negeren. Ook is er een derde deel wat wel de naam Halloween draagt maar niks met de hele franchise te maken heeft. Kenmerkend voor veel delen zijn wel Michael en Laurie net zoals de psychiater Loomis. Maar dat is geen garantie. Hieronder zal ik een duidelijk overzichtje plaatsen van in welke volgorde je het beste kan gaan kijken:

 • Halloween (1978)
 • Halloween II (1981)
 • Return of Michael Meyers Halloween 4 (1988)
 • Halloween 5 The revenge of Michael Meyers (1989)
 • Halloween The curse of Michael Meyers (1995)
 • H2O Halloween (1998)
 • Resurrections, Halloween (2002)
 • Halloween (2018)
 • Halloween Kills (2021)
 • Halloween Ends (2022)

Reboot van Rob Zombie

 • Halloween (2007)
 • Halloween II (2009)

En dan is er dus nog Halloween 3 wat een mislukte poging is tot het een anthologiereeks te maken. Deze film staat helemaal los qua verhaal.

Nummer 13 Halloween Ends

En nu zijn we dus aangekomen bij nummer 13, Halloween Ends. Verder ga ik niet veel verklappen, ik wil niks spoilen! Maar ik vind deze drie nieuwe delen echt één van de sterkere reboots in de horrorfranchise. De nieuwere Freddie viel tegen, en dat is ook al weer even geleden. Maar Halloween is misschien wel sterker en toffer dan ooit. Juist die mix van retro vibes en verse elementen werken op de manier zoals het nu gebracht is, wat mij betreft, bloody well. Toch moet ik we een beetje kritisch zijn over dit laatste deel, het haalt het niet bij de twee voorgangers wat mij betreft.

Er zitten diverse toffe knipogen en connecties in Halloween Ends. Zoals bijvoorbeeld het lettertype, de kledingkeuze en bepaalde shots. Dat vind ik echt fantastisch als kijker van het eerste uur. Toch is dit derde deel van de reboot trilogie heel anders dan de voorgangers. Het heeft meer de sfeer van een donkere origin story zoals Batman, Joker en Justice League. Het acteerwerk is goed gelukkig en de film begint echt met een shock. Het immer boeiende vraagstuk van nature-nurture speelt sterk. Het erfgoed van Michael Meyers gaat verder dan alleen Laurie en zijn slachtoffers. Het hele stadje gaat gebukt onder angst, verlies en woede. En we weten allemaal hoe sterk een mensenmassa iets kan aanwakkeren…

Final Girl

Halloween Ends is episch omdat na zo’nlange tijd Laurie en Michael hun final gevecht krijgen Tegelijk speelt er een andere boeiende verhaallijn. Beide verhalen bijten elkaar wel een beetje wat mij betreft. In het begin wil ik meer Laurie en Michael, meer actie. En wat doet Michael nou precies waar hij zit? En ik had wel iets meer diepgang vanuit Meyers zijn kant willen zien. Aan de andere kant wil ik aan het einde juist meer van het andere verhaal. En had ik gehoopt dat dit anders zou lopen/eindigen. Dat het kenmerkende keukenmes van Meyers als estafettestokje zou gaan fungeren aan niet één maar misschien wel twee personen. Maar helaas.

De DVD / Blu-Ray / 4K is inmiddels uit en deze zit gevuld met toffe extra’s. Ik mis echt wel een beetje Michael en in veel deleted scènes vind ik terug wat ik een beetje mistte. Dus dat maakt het voor mij zeker waard om de DVD te bekijken. Voor oude en nieuwe fans is Halloween Ends een prima film. De moorden zijn wel echt gruwelijk trouwens, brrrr ik geef geen spoilers kucktongenschaarkuch. Ondanks dat het niet mijn favoriet is uit de laatste trilogie is, is het mooi om een einde van dit iconische duo te mogen zien. Alhoewel… zou dit echt het einde zijn?

halloween ends
© 2022 Universal Studios. All Rights Reserved

Lees ook deze recensie over the black phone en The exorcist en Five Nights at Freddy’s, een horrorgamefenomeen verfilmd

Ga je ook lekker creatief aan de slag met halloweenknutsels

Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

antonia eegelen

Friday 4th of November 2022

Ik doe mee voor mijn dochter en ikzelf al ben ik 50 even griezelen

Marian B

Friday 4th of November 2022

Ik doe mee voor mijn zusje, kan ze net als 'vroeger'gaan!

Ellis Bos

Friday 4th of November 2022

tof, lijkt mij geweldig om op groot scherm te zien

Elizabeth

Friday 4th of November 2022

Ik doe heel graag mee, lekker griezelen: deze film lijkt mij helemaal te gek!

Marianne

Thursday 3rd of November 2022

Vet scarry, ik doe graag mee:)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.