The Exorcist Believer, een geweldig goed nieuw deel

Dit najaar is het precies vijftig jaar geleden dat de meest huiveringwekkende horrorfilm in de geschiedenis in première ging en kijkers over de hele wereld koude rillingen bezorgde. Nu volgt er eindelijk een nieuw hoofdstuk. Blumhouse en regisseur David Gordon Green, die het genre flink hebben opgeschud door de Halloween-franchise te laten herrijzen, komen nu met The Exorcist Believer. Ik voel altijd een mix aan emoties als horrorliefhebber bij het uitkomen van een nieuw hoofdstuk van een iconische film. Deels zin, deels gepaste scepsis. Het verleden wijst uit dat een nieuw hoofdstuk of helemaal geweldig kan zijn, of helemaal shit. Hoe dat met deze film zit? Lees vooral verder!

Let op: vanuit Universal zijn er geweldige filmfoto’s die ik mag gebruiken. Maar deze kunnen nogal eng zijn voor jonge lezers. Ik ga ze gebruiken in deze recensie, dus een triggerwarning is op z’n plaats. The Exorcist Believer is een 16+ film.

The Exorcist Believer film filmposter horror

Het verhaal van The Exorcist Believer

Sinds zijn zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet Victor Fielding (de voor een Oscar® genomineerde Tony-winnaar Leslie Odom, Jr.; One Night in Miami, Hamilton) hun dochter Angela (Lidya Jewett, Good Girls) in zijn eentje zien groot te brengen.

Maar dan raken Angela en haar vriendinnetje Katherine (nieuwkomer Olivia Marcum) in het bos vermist. Pas na drie dagen duiken ze weer op zonder dat ze enig idee hebben wat er met hen gebeurd is. Dit leidt vervolgens tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Daarom zoekt hij zijn toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil.

Voor het eerst sinds 1973 kruipt Oscar® -winnares Ellen Burstyn weer in haar iconische rol als Chris MacNeil, een actrice die blijvend is veranderd na wat er vijf decennia geleden met haar dochter Regan is gebeurd. Het verhaal van The Exorcist Believer is dus geen reboot of een opfrissing, nee het is echt een nieuw hoofdstuk wat aansluit bij de voorgangers.

Ik ga nu alvast verklappen dat ik zo onwijs enthousiast ben over The Exorcist Believer! De hele sfeer ademt de iconische The Exorcist sfeer uit. Maar toch is het een film in het nu, geen herhaling en bevat het verdieping en laagjes van deze franchise. Er is een link dankzij de iconische actrices die terugkomen, er is een link met het eerste verhaal en een link qua algehele sfeer. En uiteraard kan deze film niet zonder de legendarische filmtunes die iedereen wel kent. Ik zat in stilte (hoop ik) te juichen in de bioscoop toen ik het hoorde.

The Exorcist Believer film

Acteurs en makers

In de film The Exorcist Believer zijn verder rollen weggelegd voor Emmy-winnares Ann Dowd (The Handmaid’s Tale, Hereditary). Ze speelt de buurvrouw van Victor en Angela. Daarnaast spelen ook Grammy-winnares Jennifer Nettles (Harriet, The Righteous Gemstones) en tweevoudig Tony-winnaar Norbert Leo Butz (Fosse/Verdon, Bloodline) als de ouders van Katherine. Dit is het vriendinnetje van Angela.

The Exorcist was gebaseerd op de bestseller van William Peter Blatty. Destijds zorgde de film voor een complete culturele omwenteling. De film verpulverde alle bezoekersrecords. Ook sleepte het tien Academy Award®-nominaties in de wacht. Hierdoor werd het de eerste horrorfilm die genomineerd werd voor Beste Film.

The Exorcist Believer

Regie

The Exorcist Believer wordt geregisseerd door David Gordon Green. Die tekent samen met Peter Sattler (Camp XRay) voor het scenario. Het uitgangspunt is een verhaal van Scott Teems (Halloween Kills), Danny McBride (Halloween-trilogie) en David Gordon op basis van personages van William Peter Blatty. De film wordt geproduceerd door Jason Blum voor Blumhouse. En ook door David Robinson (All Eyez on Me, de tv-serie The Exorcist uit 2016) en James G. Robinson (All Eyez on Me, de tv-serie The Exorcist uit 2016) voor Morgan Creek Entertainment.

De uitvoerend producenten van The Exorcist Believer zijn Danny McBride, David Gordon Green, Ryan Turek en Christopher H. Warner. Universal Pictures presenteert een Blumhouse/Morgan Creek Entertainment-productie in samenwerking met Rough House Pictures.

Alle films van The Exorcist

Als jong meisje was ik al in de ban van horrorfilms. En die fascinatie is nooit weggegaan. In mijn tijd waren er enkele, inmiddels iconische films. Zo had je de bloederige reeks van Nightmare on Elmstreet, de kille reeks van Halloween, de campy reeks van Jason met Friday the 13th, Poltergeist en The Exorcist. Deze kenmerkte zich door demoniche en bovennatuurlijke bezetenheid. De sfeer is benauwend en het bezeten kind is grof, want dat zijn demonen. Toen was de film echt heel erg gericht op het katholieke geloof. Dat is logisch want waar demonen zijn, is er de tegenhanger van goddelijk geloof. Die twee gaan hand in hand.

Shocking was het dan ook dat in die eerste The Exorcist film een jong bezeten meisje grove taal uitsloeg over Jezus en niet zedige dingen met het kruis deed. De film was uit 1973 dus jullie snappen de controversie wel. Daarnaast zijn er nog andere elementen iconisch. Zoals “erwtensoep” en de later toegevoegde scène van Linda Blair die als spin de trap af komt. You know what I mean als je het gezien hebt, en anders vooral eens gaan kijken.

Toch heb ik wat films* gemist, ik dacht dat er maar 3 delen waren en dat The Exorcist Believer een vierde deel was. Maar nee, er is zelfs een tv-serie ook!

Volgorde films The Exorcist

  1. The Exorcist (1973)
  2. Exorcist II: The Heretic (1977)
  3. The Exorcist III (1990)
  4. Exorcist: The Beginning (2004)
  5. Dominion: Prequel to the Exorcist (2005)
  6. The Exorcist: Believer (2023)
  7. The Exorcist: Deceiver (2025)
  • Tv-serie The Exorcist (2016)

Reboots en vervolgen

Ik ben niet tegen reboots en vervolgen. Ik ken een grote liefde voor de originele films, maar ik snap ook dat voor de hedendaagse generatie soms even wat opfrissing nodig kan zijn. Daarbij is het goed als toffe verhalen verteld blijven worden. En er komen nou eenmaal een groot aantal iconische engerds uit de jaren 70 en 80. Zo vind ik de nieuwste Halloween films echt heel goed gelukt. En laten dezelfde creatieve mensen van die films nou ook bij de The Exorcist betrokken zijn. De reboot van Nightmare on Elmstreet vond ik echt om te huilen. Mijn favoriete creep van toen is in mijn ogen niet goed in het nu gezet. Maar dat is een andere blog waardig. Terug naar The Exorcist!

Wat zo goed is aan The Exorcist Believer dat het precies dezelfde sobere benauwende sfeer ademt als het eerste deel. Het richt zich voornamelijk op een gezin en de impact die een bezetenheid heeft. In de hedendaagse wereld van films over demonen en bezetenheid is het lastig opboksen qua gruwelijkheid en special effects. Maar deze film gaat dat gevecht helemaal niet aan. Nee het heeft namelijk een ijzersterk verhaal en steengoede acteurs. De horror zit deels in de menselijkheid en daardoor kan je je als kijker heel goed inleven. Maar anderzijds zitten er ook genoeg gruwels in hoor.

The Exorcist Believer

The Exorcist Believer is een film over keuzes en geloven

De storytelling is ook zo sterk in The Exorcist Believer. Dat tezamen met de acteurs en het verhaal zorgt voor mij voor een steengoede film. Geen onnodig tijd kwijt aan alleen dingen voor het schrikeffect, wel alle aandacht voor de acteurs en hun verhaal, zonder dit ellenlang te rekken. Het begint al vrij emotioneel met een gruwelijke keuze die gemaakt moet worden. Kies maar eens tussen je zwangere vrouw en je ongeboren baby als je er maar 1 mag redden.

Zoals eerder benoemd draait het verhaal van The Exorcist ook om geloof. Maar in dit deel weten ze dat nog verder uit te diepen en naar het nu te halen. Uiteraard is er een ereplekje voor de katholieke kerk maar het draait ook om andere geloven en spiritualiteit. Zelfs in het niet in een god geloven maar in jezelf. Echt elk stukje komt voorbij en dat vind ik boeiend. Want waar zou een god of kerk zijn zonder alle aanhangers en mensen…? Komt de kracht van een ‘goddelijk iets’ of komt dat vanuit de aanhangers? De gelovers? Dit is allemaal heel boeiend verwerkt en tilt deze film tot een hoger level dan alle voorgangers uit deze franchise.

Ga dat zien!

Oh en wat is het gruwelijk op op diverse levels. Het begin al met die keuze tussen vrouw of baby. Daarna ouders die hun kinderen kwijtraken in een vermissing. Enerzijds is die onwetendheid gruwelijk maar wij als kijkers weten wel beter. Want de meiden komen terug, wat een blij iets zou moeten zijn. Maar shit is hitting the fan natuurlijk vanaf dat punt. Het menselijke is zo krachtig gedaan. En de band tussen ouders en kind is zo realistisch. The Exorcist Believer is gruwelijk spannend ook als je kinderen in huis hebt. Ik zeg knipperend licht brr.

Maar ook zonder kinderen is het spannend. De demonen zijn weer lekker grof en wild en ze spelen met het menselijk brein zoals je mag verwachten. In de bioscoop zitten er een aantal lekkere jumpscares in die je voornamelijk in een bios zo zal ervaren. Heel tof ook dat er dit keer twee bezeten meiden zijn. De diversiteit van kind, gezin en hoe hiermee om te gaan is boeiend. The Exorcist Believer is één van mijn favoriete horrorfilms van 2023. Het acteerwerk is sterk en gevoelig, naast horror is er ook veel ruimte voor kwetsbaarheid en emoties. De storytelling in de film is intelligent en het verhaal staat als een huis. Het ademt alles wat The Exorcist is en moet zijn, het bevat die ziel van 1973 toen het begon. Maar dan wel in het nu en next level. Ga dat zien! En het liefste nog in de bios.

Hoe het begon in 1973
Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.