Skip to Content

Halloween Kills, een twaalfde film in deze filmserie

Michael, Freddie en Jason was toch wel het moordtrio waarover in de jaren 80 en 90 flink over gesproken werd. Ieder iconisch op hun eigen manier. Als er toen # en social media had bestaan had je voor elk karakter een eigen team gehad. Er zijn zelfs films uitgekomen met cross-over verhaallijnen. Freddie vs Jason. Freddie is altijd mijn favoriet geweest en Michael was een goede tweede. Anno 2022 kijk ik alweer de twaalfde film van deze Myers filmserie. Klaar voor The Shape in Halloween Kills?

michael myers

Halloween Kills 2021

Halloween Kills is een direct vervolg op Halloween in 2018. De Halloween-nacht waarin Michael Myers terugkeerde is nog niet voorbij. Micheal weet zichzelf te bevrijden uit de val die Laurie Strode (Curtis), haar dochter Karen (Judy Greer) en haar kleindochter Allyson (Andi Matichak) hadden gezet. Terwijl Laurie voor haar leven vecht heeft ze heel Haddonfiel geïnspireerd om het op te nemen tegen het onstuitbare monster. Het kwaad eindigt vanavond. Samen proberen ze om voor eens en altijd met Michael af te rekenen. Deze extra lange versie van de film heeft meer spanning, moorden en een alternatief einde.

Kijk hier voor de recensie van Halloween Ends

Halloween 2018

In Halloween keert Jamie Lee Curtis terug in de iconische rol van Laurie Strode, die voor de allerlaatste keer de confrontatie aangaat met Michael Myers. Veertig jaar geleden ontsnapte ze aan zijn slachtpartij tijdens Halloween en sindsdien heeft ze nachtmerries over deze gemaskerde seriemoordenaar.

Horrorlegende John Carpenter werkte aan de film als uitvoerend producent en als adviseur bij de opnames. Hij deed dit samen met de meest toonaangevende horrorproducent van dit moment Jason Blum (Get Out, Split, The Purge, Paranormal Activity). Filmmakers David Gordon Green (regie & scenario) en Danny McBride (scenario) hebben zich laten inspireren door Carpenters klassieker uit 1978, en schreven een verhaal dat na de gebeurtenissen uit die film een nieuwe weg inslaat.

halloween kills

Halloween films

Ik wil even bij het begin beginnen. Want Halloween Kills is niet zomaar een film. Zoals aangegeven speelt de iconische moordenaar Michael Myers de hoofdrollen in al deze films. Althans op 1 na, maar daarover straks meer. Ik als horrorfan ben dan ook met hem opgegroeid. Freddie was altijd favoriet want deze moordenaar was charmant en had de oneliners op zijn uhm messenhand. Michael daarentegen was de norse, nietszeggende engerd. Met hem kon je geen gesprek voeren. No-nonsense Michael. Niks kon hem verleiden tot genade. En dat maakt hem ook zo eng.

Er zijn dus 12 Halloween films uitgekomen en Halloween Kills is de laatste. Het origineel stamt af uit het mooie jaar 1978 (we zitten dus nog voor de jaren 80!). De basis is dat op halloween avond de 8 jarige Michael zijn zus in koele bloede vermoord. Daarna word hij naar een inrichting gebracht waaruit hij 15 jaar later ontsnapt en terugkeert naar zijn geboortedorp Haddonfield. Hij steelt een masker en heeft al die jaren geen woord gesproken en geen emotie getoond. Hij heeft het daar voorzien op Laurie Strode en haar vriendinnen. Wat volgt zijn vele jaren van vechten tussen Laurie en Michael. In diverse verhaallijnen.

Diverse tijdlijnen

Intussen zijn we met Halloween Kills 12 films (en met Halloween Ends in 2022 13 films) verder en ook 6 tijdlijnen in het verhaal rijker. Uhm wat? Ja zes tijdlijnen. Zo zijn er diverse reboots die net even een andere verhaallijn aanhalen, of zijn er vervolgen gekomen die bepaalde delen negeren. Ook is er een derde deel wat wel de naam Halloween draagt maar niks met de hele franchise te maken heeft. Kenmerkend voor veel delen zijn wel Michael en Laurie net zoals de psychiater Loomis. Maar dat is geen garantie. Hieronder zal ik een duidelijk overzichtje plaatsen van in welke volgorde je het beste kan gaan kijken

 1. Halloween (1978)
 2. Halloween II (1981)
 3. Return of Michael Meyers Halloween 4 (1988)
 4. Halloween 5 The revenge of Michael Meyers (1989)
 5. Halloween The curse of Michael Meyers (1995)
 6. H2O Halloween (1998)
 7. Resurrections, Halloween (2002)
 8. Halloween (2018)
 9. Halloween Kills (2021)
 10. Halloween Ends (2022)

Reboot van Rob Zombie

10. Halloween (2007)
11. Halloween II (2009)

En dan is er dus nog Halloween 3 wat een mislukte poging is tot het een anthologiereeks te maken. Deze film staat helemaal los qua verhaal.

Ingewikkeld

Er zijn dus diverse tijdlijnen. Zo heb je deel 1, 2, 4, 5, 6 en 7 die een verhaal volgen. Maar de nieuwe delen 11 en 12 (of 8 en 9 uit mijn overzicht) zijn weer een direct vervolg op de eerste en negeren de andere delen totaal. Ook hebben de reboots van Rob Zombie weer een heel ander origin story. Bepaalde personages gaan in het één dood en hebben in de ander kinderen. Of er zijn opeens familiaire banden, en in een andere tijdlijn niet. Duizelt het je al? Geen zorgen de twee nieuwste delen vragen niks van voorkennis per se en als je zin heb in goede slasherfilms met veel bloed dan zijn Halloween en Halloweens Kills jouw films! (Helpt ook niet echt dat er 3 films dezelfde titel dragen in deze franchise)

halloween kills

Oud vs nieuw in Halloween en Halloween Kills

Terug naar 2018 en 2021! Deze twee nieuwste films zijn een direct vervolg op de originele eerste film. Halloween 2018 was een onwijs succes en Halloween Kills viel wat tegen volgens de cijfers. Ik heb een DVD box met beide erin. Op de dvdtjes zelf staan geen namen, en hier ben ik de mist in gegaan en ben dus gestart met Halloween Kills, het tweede deel van de nieuwste films.

Maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb echt onwijs genoten van deze films trouwens. Het is een feest van herkenning met oude karakters die samen komen en gaan terugvechten. Hell yeah! Het is ook een feest van herkenning met vele eerdere films. Michael is Michael maar wel met een upgrade. Er zit wat reboot in met jonge acteurs en dat gaat prima samen met de oude originele acteurs. De moordscène’s zijn gruwelijk bloederig, origineel en prachtig gefilmd. Ze hebben de stijfheid van de films weten te kleuren met echte humor. Ze spelen met verwachtingen en maken er iets leuks van en toch is het herkenbaar. Ja, ik heb echt genoten van deze films!

Halloween Kills extented Version

Halloween 2018 is heerlijk en Halloween Kills ook wat mij betreft. Het is een feest van herkenning qua situaties en karakters voor mij als fan van het eerste uur. Maar ook voor nieuwe kijkers is Michael leuk gemaakt. Halloween Kills heeft wel even een dipje na de helft maar dat wordt goedgemaakt. De echte vloek van Michael gaat veel verder dan hem zelf. Het is ook de gekte die hij veroorzaakt en dat is tof in beeld gebracht.

De DVD bevat een extended version bij Halloween Kills, een einde die ongeveer 4 minuten langer is. En ik raad je aan om deze te kijken. Die laatste 4 minuten geven weer het Yeah gevoel wat mij betreft. Het is een aanloop naar meer. Volgens mij zou dit ook een trilogie worden. En ik heb er zin in. Michael ik wacht op je, je ziet er op je best uit in al die jaren. En Laurie trouwens ook.

Leuke weetjes:

 • Michael Meyers wordt ook wel The Shape genoemd
 • Volgens de geruchten is Het masker het hoofd van William Shatner (Wie? Captain Kirk! Wie…? zucht…. :))
 • In Halloween Resurrections kan Michael opeens wat kung-fu moves
 • De DVD box bevat allemaal leuke extra items naast de films!
halloween kills
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.