Five Nights at Freddy’s, een horrorgamefenomeen verfilmd

Al tijden kijk ik er naar uit om deze horrorfilm te zien! Five Nights at Freddy’s is een waar horrorgamefenomeen die tot leven is gewekt op het witte doek. Ben ik dan fan van de game? Nee deze kende ik eigenlijk niet. Horrorgames gaan teveel onder mijn huid en in mijn hoofd zitten. Liever lees ik boeken en kijk ik films/tv-series in dit genre. De vormgeving, filmposter, acteurs en algehele vibe rondom deze film trokken mij aan als een eenzame magneet. En of de klik er uiteindelijk één van afstoten of aantrekken was..? Lees vooral verder!

Five Nights at Freddy's, Mike neemt een noodzakelijk baantje aan als nachtbewaker. Maar al snel begint er een bovennatuurlijk nachtmerrie

Synopsis Five Nights at Freddy’s

Mike, recent ontslagen en wanhopig op zoek naar werk om de voogdij over zijn zusje te behouden, stemt in met een baan als nachtwaker in een verlaten themarestaurant: Freddy Fazbear’s Pizzeria. Maar Mike komt er al snel achter dat niets bij Freddy’s is wat het lijkt. Tijdens de nachtelijke uurtjes valt Mike van de ene bovennatuurlijke verbazing in de andere. Gaandeweg wordt hij het inktzwarte hart van een ongekende nachtmerrie binnengezogen.

Five Nights at Freddy’s is een horrorfilm die speelt met een dieper unheimlich gevoel. Het is niet bloederig en er word goed in geacteerd. Er is veel aandacht besteed aan meerdere verhaallijnen. Ook speelt het met thema’s zoals familie, vertrouwen, trauma’s, vriendschap en overleven. De vibe is jaren 80/90, bevat voor mij humor en als ik de recensies mag geloven is het trouw aan de door velen geliefde iconische games.

Bekende gezichten

Five Nights at Freddy’s is nu te streamen en op DVD & Blu-ray te zien. De producers van M3GAN en The Black Phone wekken het bloedstollende horrorgamefenomeen tot leven in deze ijzingwekkende filmversie. Voor mij is deze film ook precies en mix tussen die beide films. The Black Phone vond ik echt geweldig, boeiend verhaal, top geacteerd en een spanning die niet grijpbaar is maar voelbaar o-zo-goed. Met M3GAN heb ik iets minder, ik ben getekend voor het leven door de oude Childsplay te vroeg te zien. En sindsdien jagen poppen mij niet zoveel angst meer aan als toen. Maar eerlijk is eerlijk, M3GAN heb ik nooit helemaal gezien.

Ook in Five Nights at Freddy’s komen poppen voor. Mechanische poppen die vroeger voor vermaak zorgden in de vervallen pizzaplek waar Mike een baantje als nachtbewaker aanneemt. Mike wordt gespeeld door Josh Hutcherson die je waarschijnlijk kent als Peeta uit The Hunger Games. Matthew Lillard (Scream, Scooby Doo) speelt een heerlijke weirdo rol van reclasseringsambtenaar. Beide acteurs zie ik op een manier acteren die ik nog niet eerder bij ze gezien heb. Ik vind dit echt heel tof!

Aunt Jane wordt gespeeld door Mary Stuart Masterson die ik van heel lang gelee ken. Ze speelde de wederhelft Joon uit het intrigerende duo van Benny & Joon. Een film die ik voornamelijk keek omdat Johnny Depp hierin de vertolking van Benny voor zich nam. Politieagente Vanessa kan je misschien kennen van de Netflix serie You. Voor mij zit er dus een leuke mix aan bekende en nieuwe gezichten.

Recensie Five Nights at Freddy’s

Ja, die aantrekking was er zeker met Five Nights at Freddy’s! Nee, het was niet helemaal wat ik op voorhand had verwacht, maar dat is helemaal niet erg. Ik had iets meer gore en bloed verwacht (misschien stiekem gehoopt). Maar daar draait het helemaal niet om in deze film. De horror is anders. Die zit in dat unheimliche gevoel wat je niet kan pakken, maar waardoor wel je haren op je rechtovereind gaan staan. Het is die flikkering in je ooghoek waardoor je wilt kijken, maar niet durft om te draaien. Het is dat geluid in huis wat je niet herkent maar wat je ook niet durft te checken. Daarbij spelen menselijke dingen ook een grote rol. Zoals de horror van een geliefde moeten missen om diverse redenen. Of om geen grip op levensveranderende gebeurtenissen te hebben.

Er spelen diverse verhaallijnen die mysterieus zijn. En waar ik als horror- en filmkenner ook niet direct een antwoord op heb. Heerlijk als een film niet direct heel erg voorspelbaar is. Uiteraard gaat alles samen vervlechten tot 1 stevig geheel en bevat het een leuke twist. Five Nights at Freddy’s is met liefde gemaakt en dat is goed zichtbaar. Visueel zijn de shots creatief, mooi en passend bij de game. Er zitten meerdere knipogen in naar de game en zelfs eerdere films van bepaalde acteurs. Hoe of wat, ik geef geen spoilers dus dat mag je zelf ontdekken.

Ik heb echt genoten van Five Nights at Freddy’s en het smaakt naar meer. En ik krijg zelfs zin om de game te gaan spelen. Alhoewel ik niet weet of ik dat durf.

Muziek uit de film: The Romantics – Talking in Your Sleep
Five Nights at Freddy's, Mike neemt een noodzakelijk baantje aan als nachtbewaker. Maar al snel begint er een bovennatuurlijk nachtmerrie

Weetjes Five Nights at Freddy’s

Zoals gezegd zit Five Nights at Freddy’s vol leuke knipogen en referenties. Op de DVD en Blu-ray heb je leuke extra’s die ook al wat laten zien. Zo zie je hoe het van game naar film is gebracht. Maar is er ook aandacht voor de Killer Animatronics. En er is nog een special: Five Nights in three dimensions. Productiebedrijf Blumhouse zit samen met Universal achter deze film. En met Blumhouse weet je eigenlijk dat je een bepaalde kwaliteit horror mag en kan verwachten. Zin in nog wat weetjes? Here we go!

 • De film duurt ongeveer 109 minuten en is geschikt vanaf 16 jaar
 • Er komt een taxichauffeur in voor en dat is een bekende LetsPlay YouTUber CoryxKenshin. Zijn gamevideo’s op YouTube over Five Nights at Freddy’s games hebben meer dan een 1 miljoen views
 • Het liedje bij de aftiteling is een fanmade song van The Living Tombstones, Five Nights at Freddy’s genaamd
 • De game is uitgekomen in 2014 en kent inmiddels vele verhalen, delen en spinoffs
 • Op het einde van de aftiteling hoor je een robot een zin spellen… dit is een knipoog naar een geheime mini-game in het tweede spel en waarschijnlijk een belofte tot een deel 2!
 • Zo zie ik op de spiegel ook het woord ‘it’s me’ verschijnen… volgens mij is dit een los eindje waar in deze eerste film geen antwoord op is gekomen. Tenzij het een mindfuck moet zijn voor Mike
 • Een deel twee staat al in pre-productie status

Nightmare on Elm Street referenties

Ook kan ik er niks aandoen dat ik bepaalde referenties met Nightmare on Elm Street (NOES) zie, maar nergens krijg ik bevestiging. Allereerst de naam natuurlijk, de creep uit Nightmare on Elmstreet heet Freddy Krueger natuurlijk. Actieve dromen waarin je gewond kan raken spelen in beide films een grote rol. Een bepaald persoon draagt een gestreept truitje… Net zoals Krueger. De droomscène in het bos waarin Mike gewond raakt (ik geef niet teveel spoilers), is heel herkenbaar vanuit NOES. En dan nog iets met een kindermoordenaar, zieltjes in een buik en creepy kids. Dit is geheel nerd associatie vanuit mij, maar wilde het toch even delen :).

Five Nights at Freddy’s – The Living Tombstone

Winnen

Bij MamaScrapelle zijn we dol op goede films. Om die reden mogen we dan ook vaak leuke prijzen weggeven. Nu mag ik maar liefst vanuit Universal 2x een Blu-ray cadeau doen. Hoe kan je winnen?

Gefeliciteerd Maikel en Nanny

Optie 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag Five Nights at Freddy’s wilt zien.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag Five Nights at Freddy’s wilt zien.

Extra

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van Fien en Teun circus op de boerderij voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.
Five Nights at Freddy's winnen winactie

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

6 reacties

 1. Gaaf! Ik zou mijn beste vriendin uitnodigen voor een filmavondje want we gaan ook altijd samen naar horrorfilms in de bioscoop

 2. Wat een leuke actie! Ik wil het zien met mijn zoon want die vindt de games helemaal te gek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.