Fast X, een tiende The Fast and the Furious film

The Fast and the Furious kent iedereen wel toch? Dit is een Amerikaanse franchise van een reeks actiefilms over illegale straatraces en criminele activiteiten. De films worden gedistribueerd door Universal Pictures. De eerste film, The Fast and the Furious, werd uitgebracht in 2001. En nu zijn we in 2023 aanbeland bij nummer 10 van de hoofdreeks alweer: Fast X! Race maar snel mee naar de rest van deze recensie.

filmposter Fast X
Credits @ Universal Pictures

Wat is het verhaal van Fast X?

Dom Toretto (Vin Diesel) en zijn familie zijn tijdens hun vele gewaagde missies altijd slimmer, moediger en sneller dan al hun vijanden. In FAST X gaan ze de confrontatie aan met de dodelijkste tegenstander die hun pad ooit heeft gekruist: een levensgevaarlijke vijand die opduikt uit de schaduwen van het verleden, gemotiveerd door wraakgevoelens en vastbesloten om Doms familie kapot te maken en alles en iedereen die hij liefheeft voor altijd te vernietigen.

In Fast Five uit 2011 wisten Dom en zijn team de corrupte Braziliaanse drugsbaron Hernan Reyes en zijn imperium uit te schakelen op een brug in Rio de Janeiro. Ze wisten toen niet dat Reyes’ zoon Dante (Jason Momoa, Aquaman) daarvan getuige was en de afgelopen twaalf jaar een plan heeft uitgedacht om Dom de ultieme prijs te laten betalen.

Dante zal ervoor zorgen dat Doms familie over de hele wereld verspreid raakt, van Los Angeles tot de catacomben van Rome, van Brazilië tot Londen en van Portugal tot Antarctica. Nieuwe bondgenootschappen worden gesmeed in FAST X en oude vijanden maken opnieuw hun opwachting. Maar alles verandert wanneer Dom ontdekt dat zijn achtjarige zoon (Leo Abelo Perry, Black-ish) het uiteindelijke doel is van Dante’s wraak.

Regie en castleden

FAST X wordt geregisseerd door Louis Leterrier (Clash of the Titans, The Incredible Hulk). Er zijn rollen voor terugkerende castleden zoals:

 • Michelle Rodriguez
 • Tyrese Gibson
 • Chris ‘Ludacris’ Bridges
 • Nathalie Emmanuel
 • Jordana Brewster
 • Sung Kang
 • Jason Statham
 • John Cena
 • Scott Eastwood

Daarnaast zien we Oscar®-winnaressen Helen Mirren en Charlize Theron.

De film telt ook een aantal bijzondere nieuwe castleden, waaronder Oscar®-winnares Brie Larson als Tess. Dit is een corrupte vertegenwoordiger van de Agency. Alan Ritchson (Reacher) als Aimes. Hij is het nieuwe hoofd van de Agency. Die vervolgens niet dezelfde voorliefde voor Doms crew heeft als zijn voorganger Mr. Nobody. Daniela Melchior (The Suicide Squad) als Braziliaanse straatracer met een sterke link met Doms verleden; en de legendarische Oscar®-winnares Rita Moreno als abuelita Toretto, de oma van Dom en Mia.

FAST X wordt geproduceerd door Neal H. Moritz, Vin Diesel, Justin Lin, Jeff Kirschenbaum en Samantha Vincent. Uitvoerend producenten zijn Joseph M. Caracciolo, Jr., David Cain, Chris Morgan, Amanda Lewis en Mark Bomback.

The Fast and the Furious franchise

Zijn wij echte The Fast and the Furious fans? Nou nee niet echt. Zijn we dan grote actiefilm fans? Nee ook niet… Maar soms heb je gewoon even zin in knallende actie zonder logica. Uitgevoerd door mooie mannen en vrouwen met toffe stunts. Deze hele franchise is zo onwijs geliefd en groot. Ik noemde eerder al de term hoofdfilms. Want er is zoveel meer. Hieronder een overzicht van alle films* en andere dingen.

Alle hoofdfilms

 1. The Fast and the Furious (2001)
 2. Fast 2 Furious (2003)
 3. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)
 4. Fast & Furious (2009)
 5. Fast Five (2011)
 6. Fast and Furious 6 (2013)
 7. Furious 7 (2015)
 8. The Fate of the Furious (2017)
 9. F9 (2021)
 10. Fast X (2023)

Spin-off film

 • Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)

Korte films

 • The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious (2003)
 • Los Bandoleros (2009)

Animatieserie

 • Fast & Furious Spy Racers (2019)

Computerspellen

 • The Fast and the Furious (2004)
 • The Fast and the Furious (2006)
 • Fast & Furious: Showdown (2013)

Wat vonden wij van Fast X?

Zoals gezegd zijn wij niet per se fans van deze franchise en genre. Toch stelde de film niet teleur, het is precies wat je mag verwachten. Het zit bomvol over de top actiescène’s, sexy afgetrainde mannen, mooie stoere vrouwen, strakke auto’s en veel misdaad. Als je echt alles volgt is het natuurlijk top dat het verhaal weer doorgaat. Ik heb ze niet allemaal zo intens gezien dus over het chronologische kan ik weinig zinnigs zeggen. Zo als losstaande film was FAST X prima vermaak.

Het bevat voor ons niet per se de beste acteurs, niet de meest interessante verhaallijn maar het is gewoon puur actie vermaak. De special effects zijn prima gemaakt dus dat kijkt altijd wel fijn al. Verwacht precies wat je kan verwachten van FAST X en dit is jouw film als je van de acteurs, het verhaal en het genre houdt! En probeer het wel in de bioscoop te zien, dan komt deze film het beste tot zijn recht denk ik!

vin diesel the and the furious
Credits @ Universal Pictures

fast x
Credits @ Universal Pictures

Lees ook deze blogs

Transformers: Rise of the Beasts, een dierlijk goed deel

Fast & Furious: Spy Racers Rise of SH1FT3R – een razendsnelle game

Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.