Skip to Content

Huiswerk maken aan een opgeruimd bureau – een belangrijk begin

Sinds onze zoon op de middelbare school zit, moet er behoorlijk wat huiswerk gemaakt worden. Of dat is althans de bedoeling. Want dat gaat niet helemaal vanzelf. Het eerste jaar is vooral heel erg wennen. Aan het leren plannen, de vele vakken en de moeilijkere lesstof. En vooral de toetsweken zijn wat dat betreft behoorlijk uitdagend. Hoe gaan we dat nu een beetje goed aanpakken? Eén van de belangrijkste tips om het maken van huiswerk makkelijker te maken, is in ieder geval een opgeruimd bureau. Want dat betekent minder prikkels en afleiding. Een paar handige tips dus zijn vast welkom, voor een opgeruimd bureau van je puber.

opgeruimd bureau

Huiswerk maken en Snapchat bijhouden

Op de basisschool was er ook al wat huiswerk te maken natuurlijk. Maar dat ging vaak ook wel aan de keukentafel of even op de bank. In de brugklas is er toch een wat meer rustige plek nodig om huiswerk te maken. Sommige kinderen gaan ijverig aan de slag na schooltijd, terwijl anderen het eindeloos voor zich uitstellen. En zich dan natuurlijk ondertussen heerlijk vermaken met scrollen en filmpjes kijken op hun telefoon. En ook Snapchat slokt aardig wat tijd op. De puber wordt vaker aangetroffen met de benen op het bureau en een telefoon in de hand, dan actief studerend.

Maar we blijven tips geven, stimuleren en vooral het schermgebruik begrenzen. Zo min mogelijk afleiding tijdens het maken van huiswerk is in ieder geval belangrijk. Dat geldt ook zeker voor het bureau van de puber. Dat kan nogal eens bezaaid liggen met boeken, snoeppapiertjes, bananenschillen, allerlei papieren of ondefinieerbare items. Dat helpt natuurlijk niet om je te concentreren. Ook veelvuldig te vinden op en rondom het bureau: heel veel snoeren en stekkers. Opladers, computer, bureaulamp, netwerkkabel, led-strips etc. Een enkel stopcontact voldoet in ieder geval niet. Een stekkerdoos van Bachmann brengt gelukkig uitkomst om alle stekkers kwijt te kunnen! Wat kunnen we nog meer doen om het bureau opgeruimd en netjes te houden?

Opgeruimd bureau

Tips voor een opgeruimd bureau

Een opgeruimd bureau geeft overzicht en rust in je hoofd. En dat is voor het puberbrein een belangrijke voorwaarde om geconcentreerd aan het huiswerk te kunnen beginnen. Reken er dan niet op dat ze een uur lang actief werken. Het concentratievermogen is na 20 minuten wel zo’n beetje op. Het helpt om in tijdblokken te werken met voldoende pauzemomenten tussendoor. En het helpt dus ook om overbodige spullen zoveel mogelijk op te ruimen. Een aantal handige tips:

  • Een klein ladekastje of ladeblok is handig om papieren te ordenen en kleine spullen te bewaren. Eigenlijk voor alles wat niet standaard op het bureau hoeft te blijven liggen.
  • Gebruik een plank of kast waar de schoolboeken makkelijk in opgeborgen kunnen worden. Het liefst heel dicht bij het bureau, want anders is het te veel moeite. Grote kans dat de boeken alsnog op de grond belanden.
  • Een notitieboek voor aantekeningen is ook een belangrijke tip voor een opgeruimd bureau. Voor velen herkenbaar misschien dat je even snel iets op een los briefje noteert. Dat blijft dan rondslingeren, en het raakt snel kwijt.
  • Maak er een gewoonte van om leuke of belangrijke papieren direct in een map of doos te bewaren. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk. Een leuke tekening, de eerste 10 (of 1), diploma’s of krantenknipsels. Leuk voor later!
  • Een prikbord of magneetbord is handig voor kleine kaartjes, briefjes of leuke foto’s. Want die mogen natuurlijk best in het zicht blijven.
  • Zorg er tot slot voor dat stopcontacten en snoeren zo min mogelijk in de weg zitten. Er zijn ook inbouwstopcontacten voor bureaus, bijvoorbeeld de Bachmann Pix. Netjes en handig!
bachmann_pix_custom
Foto van stekkerblokkenshop

Kamer opruimen – een belangrijke taak

Het opruimen van de kamer en dus ook het bureau, is een taak die pubers in principe prima zelf kunnen oppakken. Om dat ook echt voor elkaar te krijgen, is een tweede. Want hun kamer is ook hun veilige domein, waar ze zich thuis moeten voelen. Maar het is ook belangrijk dat ze verantwoordelijkheid leren nemen en wat basis huishoudelijke vaardigheden leren. Hier kun je dus best wat afspraken over maken, bijvoorbeeld in combinatie met het geven van zakgeld.

Het is zelfs onderzocht dat kinderen die taken hebben in huis als volwassene bewezen competenter en gelukkiger zijn. Want je leert je inzetten, je krijgt een positiever zelfbeeld, meer voldoening en zelfvertrouwen etc. Dus reden genoeg om ze te laten meehelpen!

Wisten jullie dat er zelfs een Ruim je bureau op dag is? Ieder jaar op de tweede maandag van januari. Om fris het nieuwe jaar te beginnen. Maar misschien is het met scholieren wel een beter idee om deze dag aan het begin van het schooljaar te plannen, in september dus. Alle overbodige spulletjes opruimen, nieuwe schriften en boeken een plek geven en alles even lekker schoonmaken. Een opgeruimd bureau voor een frisse start van het nieuwe schooljaar!

Je kind naar de brugklas
Foto van Karolina-grabowska via Pexels
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.