Skip to Content

Napoleon, een groot filmspektakel

Vroeger had ik niet veel met geschiedenis. Al die oude verhalen, ik geloofde het wel. Toch koos ik het als studievak en behaalde een prachtig cijfer. Om er vervolgens niets meer mee te doen. Totdat ik kinderen kreeg die wel zeer geïnteresseerd waren in geschiedenis. En dan met name in de grote leiders en dictators. Uren hebben we gespendeerd aan werkstukken, en heel wat museums heeft oma met ze afgelopen. Onlangs waren we nog in Parijs om het imposante graf van Napoleon te bezoeken. Dus toen we te horen kregen dat er een film over Napoleon uit kwam waren we zeer enthousiast. Zo bijzonder dat we door samenwerking van MamaScrapelle en Universal Pictures International Netherlands, naar de voorpremière mochten.

Napoleon is een film met spectaculaire veldslagen en een onmogelijke romance. Met in de hoofdrol Joaquin Phoenix, Oscarwinnaar van the Joker IMAX
Imax theater Arena Amsterdam

Rode loper momentje

Daar gaan we dan, op weg naar de rode loper om de voorpremière van de film Napoleon, in het Imax Arena theater in Amsterdam, mee te maken. Via de artiesteningang mogen we tussen de BN’ers een hapje en een drankje nuttigen alvorens de film gaat beginnen.

De film Napoleon is een spectaculaire actiefilm die vertelt over de opkomst en ondergang van de beroemde Franse keizer. Napoleon Bonaparte wordt gespeeld door acteur Joaquin Phoenix, die een Oscar won voor zijn rol als the Joker.

Rode loper
de rode loper

Een regisseur met lef die kiest voor echte veldslagen

Direct bij de aanvang van de film wordt al duidelijk dat niet iedereen zo een filmproductie had kunnen maken. Het vraagt een regisseur met lef, die het aan durft om zulke grote veldslagen niet met de computer te animeren, maar daadwerkelijk met duizenden figuranten, op een groot terrein, op te nemen. De filmmaker Ridley Scott durft dat, en hoe!

Gefilmd door acht camera en fantastisch geluid

Het gehele filmdoek is gevuld en gelukkig niet met gekopieerde personages. Alle scènes zijn indrukwekkend in beeld gebracht. Dat is gedaan door middel van acht camera’s. Zo beleef je de veldslagen alsof je er zelf deel van uit maakt. Heel imposant. Daarbij heeft het geluid, waar Imax bekend om staat, ook een belangrijke hoofdrol. De filmmuziek was mooi en passend bij de film Napoleon.

Napoleon is een film met spectaculaire veldslagen en een onmogelijke romance. Met in de hoofdrol Joaquin Phoenix, Oscarwinnaar van the Joker
The making off Napoleon

De tweede strijd van Napoleon: Joséphine Bonaparte

Naast de oorlogsstrijd levert Napoleon nog een strijd, namelijk die met zijn muze Joséphine Bonaparte, gespeeld door actrice Vanessa Kirby.
Joséphine bevindt zich in Parijs op het moment dat Napoleon een oorlog voert op het strijdveld. Ze vermaakt zich in de verschillende Parijse salons en heeft verschillende minnaars. De liefdesbrieven die ze van Napoleon ontvangt beantwoordt ze maar zelden tot nooit. Ze kunnen niet met maar ook niet zonder elkaar. De uiteindelijke scheiding, die het gevolg is van Joséphine haar onvruchtbaarheid, is zelfs een ontroerend stukje geworden. Zo zijn alle emoties in de film aan bod gekomen. Het was een aangename verassing dat die onmogelijke relatie zo goed en ruim werd neergezet in de film.

In de film is duidelijk te zien hoe gefrustreerd Napoleon over zijn relatie met Joséphine is. Het is een mooie afwisseling en zelden is zijn relatie zo op het doek vertelt. De acteur Joaquin weet deze wanhoop ook heel erg goed over te brengen. Je ziet hierbij wel een beetje het personage van the Joker doorschijnen.

Napoleon is een film met spectaculaire veldslagen en een onmogelijke romance. Met in de hoofdrol Joaquin Phoenix, Oscarwinnaar van the Joker
Josephine Bonaparte

Geen geschiedenisles

Vele veldslagen komen voorbij, waarbij Austerlitz en Waterloo de hoofdrol spelen. Ook de verbanning van Napoleon naar het eiland Elba. Echter ga je niet naar deze film om historische feiten te leren. Er zitten wat gebeurtenissen in die helemaal niet plaats hebben gevonden of die anders verlopen zijn. Wanneer je dat loslaat en gewoon gaat genieten van het geweldig mooie filmbeeld kun je thuis, in alle rust, de geschiedenisboeken weer eens tevoorschijn halen en dan lezen hoe het werkelijk vergaan is.

Een tiran met een romantische inborst

De film duurt twee en half uur maar dat vliegt zo voorbij. Hierbij genoten we van het geweldige acteerwerk van Joaquin Phoenix. Het karakter van Napoleon wordt van alle kanten en op alle fronten uitgelicht. Een man die aan de ene kant een tiran is maar aan de andere kant zo een hopeloze romanticus. Regisseur Ridley Scott heeft dat heel goed gedaan maar de echte man, achter het masker Napoleon, zal nooit gevonden worden.

Was de film wat ik ervan verwacht had

De film was zeker wat ik verwacht had en zelfs wel een beetje meer. Deze grote, mooi verfilmde veldslagen had ik niet verwacht. Dat geldt ook voor het uitgebreide verhaal van de romance tussen Napoleon en Joséphine. Wat ik jammer vind zijn de stukjes die echt niet kloppen of anders verwoord zijn.
Ik denk dat het ook een film is die je nog een keertje zou kunnen bekijken omdat er zoveel gebeurt. Mooi acteerwerk van Joaquin Phoenix en lof voor de regisseur Ridley Scott die het aandurfde om weer eens een echt groot filmspektakel op het witte doek te brengen.

Napoleon is een film met spectaculaire veldslagen en een onmogelijke romance. Met in de hoofdrol Joaquin Phoenix, Oscarwinnaar van the Joker
set scène

De film Napoleon is vanaf nu in de bioscopen te zien.

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.