Switch it! – een leuk spel om het werkgeheugen te trainen

Ik krijg als orthopedagoog regelmatig de vraag welke spelletjes geschikt zijn om het werkgeheugen te trainen. Switch it! is daar echt het perfecte spel voor. En het allerfijnst, het is nog superleuk ook! Ik heb het spel met mijn eigen kinderen getest. De conclusie: Leuk voor jong en oud, voor thuis en voor op school! In deze blog vertel ik je er heel graag meer over.

Switch it!

Switch it!

Doorzoek de rommelige kamer en probeer als eerste de kleur OF de figuur te vinden die het meest voorkomt. Heb je de meeste kaarten verzameld? Dan heb je gewonnen!

Switch it! is te spelen met de hele familie. Van 2 spelers tot 8 spelers, het maakt niet uit met hoeveel mensen je speelt, wij vinden het spel even leuk blijven. De adviesleeftijd is 6+, wij zijn het daar helemaal mee eens. Het spel duurt ongeveer 10 minuten geeft de beschrijving aan, ook dat klopt!

Inhoud van de speeldoos Flexiq

Hoe werkt het spel?

De voorbereiding van Switch it! is heel eenvoudig. Je schudt de stapel kaarten en legt ze op een stapel. De vensterzijde van de kaarten leg je naar boven. De jongste speler mag beginnen en draait de bovenste kaart om. Deze leg je naast de stapel. Je ziet het nieuwe venster en voorwerpen.

Dag en nacht

Is het venster DAG? Dan zoek je allemaal zo snel mogelijk de kleur die het meest voorkomt. In onderstaande afbeelding is dat bijvoorbeeld ‘oranje’. Is het venster NACHT? Dan zoek je zo snel mogelijk het voorwerp dat het meest voorkomt. In onderstaande afbeelding is dat de stoel. Weet je het antwoord? Leg je hand dan op de kaart en zeg het hardop. Goed? Dan mag je de kaart hebben.

Switch it!

Maar dat is nog niet alles. Switch it! betekent niet alleen switchen van dag naar nacht, maar er zitten ook wat addertjes onder het gras. Is er namelijk een wereldbol, zaklamp of gordijn in beeld? Dan verandert je opdracht.

Bij de wereldbol moet je switchen van dag naar nacht. Bij de zaklamp moet je altijd de kleur benoemen, bij het gordijn altijd het voorwerp. Je zult merken dat je hersenen als een gek moeten switchen van focus, zeker als het tempo van het spel hoog ligt.

Speciale items

Switch it! is een echt familiespelletje

Switch it! bevat veel elementen waar ik enthousiast over ben. Het is een attractief spel, want het is leuk om te spelen voor het hele gezin. De spelregels zijn niet ingewikkeld. Daarnaast heeft het een hoog tempo en kun je het tempo ook gemakkelijk verlagen wanneer er jongere kinderen deelnemen. De duur van het spel vind ik ook ideaal, het is echt goed te doen als ’tussendoortje’.

Naast leuk is het ook spannend. Je komt snel in een competitieve flow. Zeker als je aan elkaar gewaagd bent.

Werkgeheugen trainen

Maar wat mij eigenlijk nog het meest aanspreekt bij Switch it! is de wijze waarop je je hersenen aan het trainen bent. Tijdens dit spel je versterk je namelijk:

 • Focus en herfocus
  Door bewust te schakelen van focus train je je brein in flexibiliteit en het vasthouden van een focus. Heel geschikt voor kinderen, maar ook erg uitdagend voor volwassenen.
 • Verbindingen maken
  Het tempo kan heel hoog liggen, je moet dus razendsnel verbindingen leggen tussen kleur en voorwerp.
 • Van perspectief wisselen
  Soms zoek je naar de kleur, tot je ineens de gordijnen ziet in de Switch it! kaart. Oeps… je moest naar de voorwerpen kijken. Je perspectief moet wisselen dus.
 • Meerdere opties overwegen
  Eigenlijk ben je bezig met een paar processen tegelijk. Je hebt niet de tijd om uitgebreid alles te tellen, dus je hersenen proberen in 1 blik te zien hoeveel er van iets is. Dat moet je ook nog eens kort vasthouden in je geheugen.
 • Werkgeheugen trainen
  Hier is het echt heel geschikt voor. Informatie heel kort opslaan, even vasthouden en daarna weer gebruiken is wat je werkgeheugen doet. Ik noem het ook wel het ‘interne notitieblokje’. Door dit vaak te oefenen maak je het notitieblokje iets groter.
 • Probleemoplossend denken
  Razendsnel moet je beslissen welke strategie je gaat hanteren bij het spelen van Switch it!
 • Reactiesnelheid
  Je laat je brein kraken, maar dit moet ook nog in een hoog tempo. Je reactiesnelheid is te trainen door middel van dit spel.

Switch it! is een FlexIQ spel

Switch it! is een spel uit de collectie van FlexIQ. Deze spellen hebben de volgende eigenschappen:

 • Fun first!
 • Originele spelmechanismes
 • Eenvoudige en intuïtieve regels
 • Korte speelduur
 • Geen of beperkte geluksfactor
 • Aantrekkelijk design
 • Hoge herspeelbaarheid

Op de website van FlexIQ staat heel mooi weergegeven welke vaardigheid je traint met de spellen. Ben je bewust op zoek naar een spel voor bijvoorbeeld perceptiesnelheid, verbindingen maken, werkgeheugen, of een van de andere vaardigheden? Kijk dan eens hier. Je vindt op de website ook een inhoudelijk sterke uitleg van deze vaardigheden. Goed om te gebruiken als je voor de klas staat, kinderen begeleidt als coach of therapeut en natuurlijk ook voor thuis!

Lees ook deze blogs

Make a Mooove

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.