Skip to Content

CHOCOLAT, een ‘oude’ film in een nieuw jasje en die nog steeds confronteert

In een tijd waarin bijna alles aan een complete perfectie moet voldoen is het fijn dat er ook nog steeds films zoals ‘Chocolat’ uitgebracht worden. Verhalen die ook de rauwe en lelijke kant van de mens laten zien en de kijker confronteren met het feit dat we in al die jaren eigenlijk nog geen stap verder zijn gekomen qua discriminatie.  Het zal mij persoonlijk altijd blijven verbazen dat mensen zich superieur aan een ander blijven voelen. Of dat nu gaat om huidskleur of status. Zelf heb ik dat totaal niet en kan dan ook geschokt reageren als ik over dit soort onderwerpen lees, of er iets over zie. Belangrijk dat het vertelt en getoond wordt is het zeker.

Filmposter
Filmposter Chocolat

Debuutfilm uit 1988 blijkt, helaas, nog steeds actueel

De film ‘Chocola’ was de debuutfilm van regisseur Claire Denis en maakte onderdeel uit van de Gouden Palm-competitie van het filmfestival in Cannes. De film dateert al uit 1988 maar is nu digitaal gerestaureerd. Het onderwerp, discriminatie, is helaas nog steeds orde van de dag.

De trailer van ‘Chocolat’

Waar gaat de film ‘Chocolat’ over?

Het leven van de zevenjarige France is simpel. Haar vader is districtsgouverneur in Kameroen en door zijn werk vaak van huis. Haar moeder is een beeldschone vrouw die helaas langzaam wegkwijnt in de koloniale villa. De zwarte Portée zorgt voor het reilen en zeilen van het huishouden als vader van huis is. Moeder geniet heimelijk van zijn doen en laten.

Wanneer er in de buurt een vliegtuigje crasht bieden ze de passagiers tijdelijk onderdak. Tijdens dit verblijf komt helaas aan het licht hoe de ware verstandhoudingen tussen zwarte Afrikanen en witte kolonialen echt is. Vooral Luc Segalen zet de verhoudingen op scherp, want het wordt ongepast gevonden dat Aimée en France te dicht bij de onzichtbare maar nooit te passeren scheidslijn komen. De Fransen zijn immers, volgens hun eigen zelfbeeld, superieur. Tot zover nog geen titelverklaring voor ‘Chocolat’.

Chocola
De zevenjarige France

De biografie en carrière van Claire Denis in kort

Claire Denis is in 1946 geboren in Parijs. Slechts twee maanden later verhuisde het gezin naar Kameroen omdat haar vader daar een functie als koloniaal ambtenaar kreeg aangeboden. Ze groeide op in verschillende landen in West-Afrika maar keerde ook geregeld terug naar Frankrijk.
Claire begon met een studie economie maar ontdekte tijdens een stage bij Télé Niger dat ze meer interesse had in film. Ze studeerde aan de Parijse Filmschool en behaalde daar in 1971 haar diploma. Claire werkte onder andere met Wim Wenders, Costa- Gavras en Jim Jarmusch. In 1988 debuteerde ze met haar eigen film: ‘Chocolat’. De film wordt dus nu, hier en daar gepolijst, opnieuw uitgebracht.

Claire Denis werd drie keer genomineerd voor een ‘Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Ze heeft een geheel eigen stijl waarbij vooral het uitbeelden van de beweging van het menselijk lichaam tijdens filmopnames centraal staat. Dit zal ook in vernieuwde versie van ‘Chocolat’ te zien zijn.

Kolonie in West-Afrika, film Chocolat
Een Franse kolonie in Kameroen

Een overeenkomst met die andere film ‘Chocolat’

Toen ik op de filmkalender de film ‘Chocolat’ zag staan, dacht ik in eerste instantie meteen aan de film met Johnny Depp. Eenmaal doorgeklikt kwam ik bij een heel ander verhaal uit. Geen romantische film met een vleugje magie maar een (alternatieve) film. Gebaseerd op de jeugd van de regisseur Claire Denis die gedeeltelijk in een Franse kolonie in West-Afrika is opgegroeid. Zij heeft van dichtbij meegemaakt dat het witte kind de ‘Ander’ is voor de Afrikaan en omgekeerd. Hoewel de films ‘Chocolat’ dus totaal verschillend van genre zijn, hebben ze beide gemeen dat wanneer je niet aan een bepaald beeld voldoet, je als minder wordt aangezien en je verbannen wordt.

Actrice Giulia Boschi
Moeder en Portée

Knap stukje camerawerk

‘Chocolat’ begint met prachtige beelden van de kust van Kameroen. Het hoofdpersonage, France – gespeelt door Mireille Perrier, is in feite degene die het verhaal vertelt. Zij keert terug naar de plekken van haar jeugd.  Het prachtige landschap, de huizen en de natuur komen zo indringend bij de kijker binnen dat het lijkt of je er zelf bent. Je kan het land bijna voelen en ruiken. Heel knap regisseerwerk. Ik kan me zo indenken dat wanneer je echt daar geweest bent je je als het ware weer thuis voelt komen.

Chocolat

Een bijzondere manier van vertellen

De cast bestaat uit enkel Franse acteurs en actrices. Omdat de tijd waar de film zich in afspeelt de koloniale overheersing door Frankrijk beslaat maakt de film ‘Chocolat’ hierdoor misschien nog wel meer indruk.
Cécile Dugasse speelt de rol van de ‘jonge’ France, en dat doet ze heel erg goed en geloofwaardig. het perspectief op het gezinsleven is vanuit het gezichtspunt van de zevenjarige France, maar nu is het ingekleurd met de volwassen kennis van de ‘oudere’ France. Het is te vergelijken met een soort van raamvertelling. Een hele bijzondere, maar zeer efficiënte manier, om een verhaal te vertellen.

De acteurs spelen niet maar zijn gewoon levensecht

Een andere grote rol is weggelegd voor de zwarte huisbediende van de familie, Protée – gespeeld door Isaach De Bankolé. Zijn rol als een ondergeschikte, die dag en nacht beschikbaar moet zijn, weet hij met veel trots te dragen. Je kan merken dat dat de aard van de mensen in Afrika is. Ze spelen het spel mee en laten alleen maar zien wat de ‘witte mensen’ in hun willen zien. Ze zijn namelijk zo trots, en hebben zo een band met hun land en hun manier van leven, dat ze vrijwel net te breken zijn. Ook hierbij mijn complimenten aan de regisseur én de acteur Isaach dat ze dat zo levensecht hebben weten over te brengen.

Chocolat
Moeder en Portée

Eenzaamheid heerst in het huwelijk van het gouverneurskoppel

Actrice Giulia Boschi speelt de vrouw van de districtsgouverneur, Aimée. Door haar eenzaamheid laat ze haar oog op Protée vallen maar voordat er ook maar iets in die richting gebeurt weet de huisbedienden het al te stoppen. Je voelt dus wel iets van een onderhuidse spanning maar nergens neemt dat het daadwerkelijke verhaal van ‘Chocolat’ over. Heel knap gedaan.
De districtsgouverneur wordt gespeeld door Françhois Cluzet, die in een klap bekend werd met zijn rol als de verlamde Philippe in de film ‘Intouchable’. Omdat hij in deze rol zo schitterde keek ik uit naar zijn bijdrage aan ‘Chocolat’. Eerlijk gezegd viel mij zijn acteerwerk hier wat tegen en vond ik hem de minst goede acteur van de cast.

De rode draad is genieten van in het nu zijn

De rode draad die door de gehele film ‘Chocolat’ loopt is de band die huisbediende Protée had met de jonge France. Hij probeert haar onderdeel te laten zijn van zijn eigen land en cultuur. Ze gaan er samen op uit en leert haar dat erin Afrika andere dingen te eten zijn dan Yorkshire pudding. Dat je niet bang hoeft te zijn voor de nacht of de dieren. Dat alles zo zijn eigen schoonheid heeft als je het maar met respect benaderd. Mede door Protée heeft France zo een onbekommerde jeugd gehad.

Chocolat
France en Protée

Niet te breken

Het einde van de film heeft een pijnlijke test in petto. Hierbij wordt duidelijk dat alleen wanneer je alle pijn doorstaan hebt, niemand je meer kan breken. Een mooie boodschap om aan de kijker mee te geven bij het verlaten van de bioscoop. Ik was zeer onder de indruk van deze film. Het is een combinatie van cameratechniek, beweging van de mensen, de sfeer en de emotie die de film ‘Chocolat’ tot een aanrader maken.

Cult/alternatieven films blijven van essentieel belang

Cultfilms, ook wel alternatieve films genoemd, zijn dus heel belangrijk en vaak door hun beeld en prachtige muziek ook nog eens een lust om naar te kijken. Productiemaatschappij EYE-films en MamaScrapelle hebben daarom een winactie voor de lezers van deze site. Je kunt twee vrijkaarten winnen om deze prachtige film ‘Chocolat’ te gaan zien.

Chocolat

Win twee vrijkaarten voor de film ‘CHOCOLAT’

Weet jij al met wie je deze film graag zou willen zien? Hieronder lees je wat je moet doen om twee vrijkaarten te winnen voor de film ‘Chocolat’.

Winactie  film Chocolat
Win twee vrijkaarten voor de film ‘Chocolat’

Gefeliciteerd Sandra

Voorwaarden voor de winactie

OPTIE 1

  • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘Chocolat’ wilt zien.
  • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

  • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘Chocolat’ wilt zien.

EXTRA

  • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘Chocolat’ voor een extra winkans
  • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
  • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgen de winnaars van de vrijkaarten voor ‘Chocolat’ een bericht via de mail of pb.

Details over de film ‘Chocolat’

  • Releasedatum : vanaf 22 februari in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 105 minuten
  • Taal: Frans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 12
  • Genre: Drama
  • Regie: Claire Denis
  • Scenario: Claire Denis & Jean-Po Fargeau
  • Productie: Alain Belmondo & Gérard Crosnier
  • Acteurs: Isaach de Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet
  • Eerste vertoning: 1988, 2023 digitale restauratie

Kijk hier voor meer volwassen films in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jolijn Doelman

Wednesday 7th of February 2024

Klinkt als een mooie film! Ik maak graag kans om met een vriendin heen te gaan.

Jolijn kools

Sunday 4th of February 2024

Wow, dit lijkt me een heel interessante film zeg ! Ik zou hier dolgraag met een lieve vriendin van me naar toe willen gaan. Even samen ontspannen en genieten van ‘mama’ tijd 😍

Mariska kools

Saturday 3rd of February 2024

Ik zou de film heel graag met zus sophie willen zien.

Sandra

Sunday 28th of January 2024

Heel graag zou ik deze film met mijn dochter willen zien :-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.