Hobby Horsing – een actieve sport voor jong en oud

Hallo paardenliefhebbers en avonturiers van de nieuwe generatie! Er is een opwindende nieuwe trend die de wereld van hobbyisten heeft veroverd, en het heeft alles te maken met de kracht en gratie van paarden, zonder dat je daadwerkelijk een echte viervoeter nodig hebt. Maak kennis met de fascinerende wereld van hobby horsing!

Hobby horsing sport wat is dat?

Hobby horsing is een unieke en creatieve sport waarbij deelnemers de rol aannemen van ruiters, compleet met (soms zelfgemaakte) fantasierijke ‘paarden’ op een stok. Deze wonderbaarlijke fusie van knutselen, kunst en fysieke activiteit brengt de magie van paardrijden tot leven op een heel nieuwe manier.

zelfgemaakt stokpaard
helemaal van wol en kralen gemaakt

Manlief heeft wel zijn bedenkingen. Is hobby horsing een sport? Ik kan je vertellen ja! Kinderen zijn er zo actief mee in de weer. Leren steeds hoger te springen en oefenen vol overgave de verschillende dressuur oefeningen.

Hoe werkt hobby horsing?

Het begint allemaal met het maken van je eigen hobby horse. Geen zorgen, je hoeft geen timmerman of kunstenaar te zijn – dit is een kans om je creativiteit de vrije loop te laten! Pak wat basismaterialen zoals een stok, schuimrubber, stof en lijm, en maak jouw unieke metgezel. Voeg details toe, zoals een kleurrijke manen, fonkelende ogen of zelfs een naamplaatje.

Bij pipoos vind je genoeg items om je paard helemaal te personaliseren! Van ogen, wimpers en de verschillende onderdelen voor het hobby horsing.

Selena maakte bijvoorbeeld zelf het paard voor haar dochter!

Eenmaal gewapend met je zelfgemaakte paard, ben je klaar om de wereld van hobby horsing te betreden. Deelnemers nemen deel aan evenementen waarbij ze verschillende disciplines kunnen uitproberen, vergelijkbaar met echte paardensporten. Denk aan dressuur, springen en zelfs races – allemaal met je fantasievolle metgezel.

Hobby horse kopen in plaats van zelf maken

Tegenwoordig kun je zelfs al kant en klare hobby horses kopen. Compleet met hoofdstel en bit en teugels om er echt op te kunnen rijden.

De stokpaarden van LeMieux zijn echt prachtig! De mond is met klittenband waardoor je een halsterset met bit kunt opdoen.

Mijn dochter gebruikt zelfs haar te klein geworden zweep om haar hobby horse aan te moedigen om de hindernissen te nemen als die weigert. Te hilarisch om te zien kan ik je vertellen. Hobby horsing is een wereld vol fantasie, doorzetten en hoog leren springen!

Dressuur met een hobby horse

Dressuur met een hobby horse, ook wel bekend als “hobby horsing dressage,” is een creatieve en leuke activiteit waarbij de elegantie en beheersing van traditionele paarden dressuur worden toegepast op een hobby horse. Het is een opwindende manier om de wereld van paardensport te verkennen, zelfs als je geen toegang hebt tot een echt paard.

Dressuur hobby horse
Dressuur hobby horse tijdens toernooi

Benodigdheden hobby horsing:

 1. Hobby Horse: Maak je eigen hobby horse of koop er een. Het kan zo eenvoudig of gedetailleerd zijn als je wilt.
 2. Dressuur “Arena”: Creëer een denkbeeldige dressuurarena in je tuin of zelfs in een open ruimte. Gebruik kegels of andere markeringen om de hoeken en lijnen van de arena aan te geven.
 3. Kleding: Trek comfortabele, sportieve kleding aan die je bewegingsvrijheid niet belemmert. Je kunt zelfs een “dressuuroutfit” samenstellen voor een leuke touch.
 4. Muziek (optioneel): Kies een stuk dressuurmuziek om de sfeer te verhogen en je te helpen bij het behouden van een gestaag ritme tijdens je oefeningen.

Stappen voor Hobby Horse dressuur:

 1. Basishouding: Begin met het vasthouden van je hobby horse zoals je een teugel zou vasthouden. Sta rechtop en ontspannen, net als bij traditionele dressuur.
 2. Oefeningen: Voer dressuuroefeningen uit met je hobby horse, zoals het uitvoeren van cirkels, diagonale lijnen en zijwaartse bewegingen. Oefen ook het laten stappen, draven en eventueel galopperen.
 3. Pirouettes en Kür (Optioneel):
 4. Beoordeling (Optioneel): Vraag vrienden of familie om als jury op te treden en je te beoordelen op stijl, precisie en elegantie. Maak het leuk door scores toe te kennen.
 5. Dressuurshow: Organiseer een kleine dressuurshow waarin je je vaardigheden kunt tonen. Nodig vrienden of familie uit als publiek en maak er een gezellig evenement van.

Voordelen van Hobby Horsing dressuur:

 • Het bevordert lichaamsbeweging en coördinatie.
 • Het stimuleert creativiteit en verbeeldingskracht.
 • Het biedt een leuke manier om vertrouwd te raken met dressuurprincipes.

Dressuur met een hobby horse is een innovatieve en speelse manier om de vreugde van paardensport te ervaren, zelfs zonder een echt paard.

Springen met een hobby horse

Springen met een hobby horse voegt een opwindend en avontuurlijk element toe aan de wereld van hobby horsing. Het simuleren van sprongen en hindernissen met je denkbeeldige paard kan een leuke en energieke activiteit zijn. Hier zijn stappen om springen met een hobby horse leuk en veilig te maken:

hobby horse sprongen over hindernissen
hobby horse sprongen over hindernissen

Benodigdheden:

 1. Hobby horse: Zorg ervoor dat je een stabiele hobby horse hebt die je kunt vasthouden terwijl je springt.
 2. Springhindernissen: Gebruik kleine obstakels zoals kegels, stokken of zelfs laaghangende takken om eenvoudige sprongen te creëren.
 3. Veilige omgeving: Zorg ervoor dat je in een open ruimte bent zonder gevaarlijke obstakels. Vermijd harde oppervlakken en kies bij voorkeur een grasveld of zandbak.
 4. Comfortabele kleding: Draag comfortabele kleding en stevige schoenen om ervoor te zorgen dat je vrij kunt bewegen zonder belemmeringen.

Stappen voor Hobby Horsing springen:

 1. Warming-up: Doe wat eenvoudige rekoefeningen om je spieren op te warmen voordat je begint met springen.
 2. Basispositie: Houd je hobby horse stevig vast met beide handvatten. Zorg voor een goede houding, vergelijkbaar met de zitpositie tijdens het paardrijden.
 3. Oefen eerst zonder hindernissen: Oefen je springtechniek eerst zonder hindernissen. Til je knieën op alsof je over een hindernis springt terwijl je je hobby horse bestuurt.
 4. Introduceer hindernissen: Plaats eenvoudige hindernissen op de grond en oefen het springen over deze obstakels. Begin met lage hindernissen en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad.
 5. Landingstechniek: Let op je landingstechniek om blessures te voorkomen. Land op de bal van je voeten en buig lichtjes door je knieën.
 6. Springparcours (Optioneel): Maak een klein springparcours met verschillende hindernissen. Daag jezelf uit door het parcours af te leggen met variërende hoogtes en afstanden tussen de hindernissen.
 7. Veiligheid eerst: Spring binnen je eigen comfortniveau en vermijd het nemen van risico’s die tot verwondingen kunnen leiden. Veiligheid staat altijd voorop.

Voordelen van Hobby Horse springen:

 • Het bevordert lichaamsbeweging en coördinatie.
 • Het verbetert de balans en flexibiliteit.
 • Het voegt een speels element toe aan het beoefenen van paardensport.

Springen met een hobby horse is niet alleen een leuke manier om actief bezig te zijn, maar het stelt je ook in staat om creatief te zijn terwijl je de opwinding van het springen ervaart. Dus, laat je hobby horse galopperen en springen, en geniet van de avontuurlijke wereld van hobby horsing!

Hobby horse hindernis maken

Op internet zijn verschillende hindernissen voor hobby horsing te koop. Maar je kunt zelf natuurlijk ook een hobby horse hindernis maken.

Zorg er wel voor dat de hindernis stabiel is en dat de stokken mogen vallen als je niet zo hoog kunt springen. Veiligheid voor alles net zoals de gewone paardensport.

 • Op de bodem maak je een kruis van balken waarop je een staande balk monteert. Herhaalt dit nog een keer voor de andere kant.
 • Zorg voor inkepingen waar je balken op kunt leggen. Steeds met een hoogteverschil van 5 a 10 cm. Net wat fijn voelt voor je.
 • Schilder het geheel in leuke kleuren waar jij blij van wordt.
 • Zet aan beide zijkanten van de rechtopstaande palen voor wat nepgroen en bloemen om het geheel er vrolijk en natuurlijk uit te laten zien.
hobby horse toernooi prijzen
hobby horse toernooi prijzen

Dochterlief kreeg voor kerst een Hobby horse en een hindernis setje en begon op 30cm springen. Nu springt ze inmiddels 65cm! Elke dag wordt er geoefend want binnenkort staat haar eerste toernooi op het programma!

hobby horsing

Voordelen van Hobby Horsing

 1. Creativiteit en knutselen: Het maakproces van je eigen hobby horse stimuleert creativiteit en zelfexpressie.
 2. Fysieke activiteit: Hobby horsing is een geweldige manier om in beweging te blijven en te genieten van lichaamsbeweging zonder de noodzaak van een echt paard.
 3. Gemeenschapsgevoel: Deel uitmaken van de hobby horsing-gemeenschap biedt een gevoel van saamhorigheid en vriendschap.
 4. Zelfvertrouwen: Het deelnemen aan evenementen en het tonen van je zelfgemaakte creatie kan het zelfvertrouwen vergroten.

Hobby horsing is niet zomaar een trend; het is een levendige en inspirerende gemeenschap die de liefde voor paarden viert op een unieke manier. Dus, waar wacht je nog op? Knutsel je eigen paard in elkaar, zadel op, en galoppeer mee met de opwindende wereld van hobby horsing!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.