Paardrijles voor kinderen: Een avontuurlijke en educatieve sport

Paardrijden is niet alleen een prachtige sport, maar ook een geweldige activiteit voor kinderen. Het biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook emotionele en educatieve kansen. Onze dochter wilde al heel jong op paardrijden en toen was het antwoord een nee, maar na een paar jaar zeuren en na twee beginnersritten op het prachtige Terschelling op de stevige rug van een Fries, ging papa dan toch overstag. Tijd om alles te leren over paardrijles voor kinderen.

De voordelen van paardrijden voor kinderen

Manlief zag vooral alleen de nadelen van paardrijden. Ja het is een dure sport en het vergt zeker in de beginnersperiode ook actieve hulp als ouder. Maar ik zag vooral de voordelen van paardrijles voor kinderen.

 1. Fysieke ontwikkeling: Paardrijden verbetert de balans, coördinatie en spierkracht van kinderen.
 2. Verbondenheid met Dieren: Kinderen leren zorgen voor een levend wezen en ontwikkelen empathie.
 3. Zelfvertrouwen: Het beheersen van zo’n groot dier vergroot het zelfvertrouwen van kinderen.
 4. Verantwoordelijkheid: Kinderen leren de verantwoordelijkheid van het verzorgen van een paard.
 5. Focus en concentratie: Tijdens de paardrijles moeten kinderen zich concentreren en instructies opvolgen.

Benodigdheden voor een succesvolle paardrijles voor kinderen

We zijn uiteindelijk tot een compromis gekomen. Ik ga mee naar de paardrijles, tenzij ik echt niet kan dan neemt hij het over. Voor een goede les heb je echter meer nodig dan een gemotiveerd kind en een ondersteunende ouder. Bij de meeste maneges kun je laarzen, cap en zweep lenen voor de eerste kennismakingslessen. Of kijk even rond op marktplaats voor je investeert in nieuwe spullen.

Kijk of de manege is aangesloten bij de FNRS. De Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra. Honderden hippische ondernemers zijn hier partner. Van manegehouders tot pensionstaleigenaren. Je kunt er dan vanuit gaat dat je kind een ervaren instructeur krijgt en een geschikt paard met zadel op het juiste niveau van je kind.

Stappen om de paardrijervaring extra leuk te maken

 1. Kies een geschikte rijschool: Zoek een rijschool met ervaren instructeurs en kindvriendelijke paarden.
 2. Betrek het kind bij het voorbereiden: Laat het kind helpen met het poetsen en opzadelen van het paard.
 3. Leer over paardenverzorging: Leer samen met het kind over voeding, hygiëne en de zorg voor paarden.
 4. Ponykamp: Veel maneges organiseren leuke ponydagkampen of langere kampen. Een aanrader want dochterlief komt er altijd met een brede grijns op haar gezicht van terug vol verhalen.

Belangrijke tips voor ouders

Mijn dochter zit inmiddels een jaar op paardrijles voor kinderen en is van de beginners naar halfgevorderden rijtje gegaan. Het volgende stapje is halfgevorderden los. Sommige maneges hanteren andere namen.

 1. Start op het juiste niveau: Kies voor beginnerslessen en bouw geleidelijk op.
 2. Volg je de paardrijles van je kind: Elk kind ontwikkelt op zijn eigen manier. Volg de paardrijles en geniet van de vorderingen. Zo mooi om te zien als ze opeens een draf of galop beheersen. Sturen en het paard luistert.
 3. Respecteer angst: Forceer het kind niet als er angst is; geef ze de tijd om vertrouwen op te bouwen.
 4. Moedig doorzettingsvermogen aan: Paardrijden kan uitdagend zijn, dus motiveer het kind om door te zetten. En ja vallen hoort erbij, het beste medicijn is gelijk weer op te stappen.
 5. Geef het goede voorbeeld: Laat zien hoe je respectvol met dieren en instructeurs omgaat.
 6. Wees betrokken: Toon interesse, stel vragen en ondersteun het kind tijdens zijn/haar paardrijdavontuur.
 7. Neem de tijd: Voor de les opzadelen en hoeven uitkrabben, na de les afzadelen, afsponsen, hoeven uitkrabben en misschien nog even borstelen. Wees gerust, voor je het weet doet je kind het meeste zelf, dankzij die leuke poetskist met inhoud!

Silverstar een leuke film om samen te kijken.

Wat voor paardrijkleding heb je nodig voor kinderen?

Voor kinderen die paardrijden, is het belangrijk om de juiste paardrijkleding te dragen om zowel comfort als veiligheid te garanderen. Mijn kofferbak ligt vol met spullen ondertussen. Een handig overzicht:

 1. Rijbroek: Een speciale rijbroek is gemaakt van flexibele stof die comfortabel zit tijdens het rijden en schuren voorkomt.
 2. Rijlaarzen of Jodhpurs: Rijlaarzen bieden ondersteuning aan de enkels en zorgen ervoor dat de voeten goed in de stijgbeugels blijven. Jodhpurs zijn enkellange laarzen die vaak gecombineerd worden met chaps.
 3. Chaps (optioneel): Deze beschermende kledingstukken worden over de jodhpurs gedragen en bieden extra grip en bescherming aan de benen. Mijn dochter heeft voor de Jodhpurs met chaps gekozen omdat de laarzen te strak om haar kuiten zitten.
 4. Cap: Een veiligheidscap is absoluut noodzakelijk om het hoofd van het kind te beschermen in geval van een val. Kies een cap die specifiek is ontworpen voor paardrijden en zorg ervoor dat deze goed past.
 5. Handschoenen: Rijhandschoenen bieden grip op de teugels en beschermen de handen tegen wrijving en blaren. Mijn dochter draagt ze alleen in de koude maanden.
 6. Rijshirt of Polo: Een ademend en comfortabel rijshirt of poloshirt is ideaal om te dragen tijdens het rijden. In de wintermaanden kan een goedsluitend vest fijn zijn.
 7. Bodyprotector (optioneel): Voor extra veiligheid kan een bodyprotector gedragen worden om de borst en rug te beschermen bij een eventuele val. Laat je wel hierin adviseren in de winkel en pas hem. Wij hadden eerst een te grote maat die zelfs schadelijker kan zijn bij een eventuele val.
 8. Zweep: Ook hierin even passen! De zweep moet niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Daarbij kunnen sommige pony’s een voorkeur hebben voor een korte of lange zweep heb ik me laten vertellen.

Merken paardrijkleding voor kinderen

Of je nu de paardrijkleding bij de Decathlon koopt of bij een gespecialiseerde ruitersport winkel. Er is genoeg keuze voor kinderen. Denk aan Paardenpraattv die veel kinderen kennen van Britt Dekker en Esra de Ruiter. Maar er zijn ook merken als Kingsland, Covalliero, Harry’s Horse, LeMieux, RedHorse, QHP en Montar bijvoorbeeld.

Bij het kiezen van paardrijkleding voor kinderen is het van belang om de juiste maat te selecteren voor optimaal comfort en veiligheid. Het is aan te raden om kleding te kiezen die specifiek ontworpen is voor paardrijden, omdat deze kledingstukken rekening houden met de bewegingen en eisen van de sport. Vergeet niet dat veiligheid altijd prioriteit heeft, vooral bij activiteiten met dieren en potentieel risico zoals paardrijden.

paardrijles voor kinderen

Paardrijles voor kinderen, zit jouw kind er al op?

Paardrijden is een spannende en leerzame sport voor kinderen. Het biedt fysieke voordelen, leert verantwoordelijkheid en versterkt het zelfvertrouwen. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en betrokkenheid van ouders kunnen kinderen genieten van een avontuur op de rug van een paard, terwijl ze belangrijke levensvaardigheden ontwikkelen.

Vind jij paardrijden te duur of heb je een andere reden waarom je het niet ziet zitten, maar wil je je kind wel tegemoet komen in zijn/haar paardenhobby. Kijk dan eens naar hobby horse. Kinderen en volwassenen zijn druk in de weer met een stokpaardje en hindernissen!

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.