Kampen voor kinderen zijn er in vele soorten en maten. Van sport- en muziekkampen tot zomerkampen en taalkampen. Het aanbod is groot en er is voor ieder wat wils. De periode van kampen breekt weer aan in de zomerperiode. Van Scouting kamp, bovenbouw of groep 8 kamp, sportkamp en ga zo maar door. Waar moet je als ouders aan denken met de voorbereiding en wat als je kind heimwee heeft?
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op kamp?
Over het algemeen kunnen kinderen vanaf 6 of 7 jaar oud op kamp gaan. Er zijn ook speciale kampen voor jongere kinderen, bijvoorbeeld voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Het grootste gedeelte van de kinderen gaat voor het eerst met school op kamp in de bovenbouw. Sommige scholen combineren groep 6,7 en 8 of 7en 8 met kamp. Andere scholen doen dit alleen met groep 8.
Het is belangrijk om kinderen goed voor te bereiden op een kamp. Vertel wat ze kunnen verwachten en laat ze eventueel kennismaken met andere kinderen die ook naar hetzelfde kamp gaan. Zorg ook dat ze weten hoe ze contact kunnen opnemen met thuis.
Wat is handig om mee te nemen aan mijn kind op kamp?
Wat je meeneemt op kamp hangt af van het type kamp en de duur van het verblijf. Over het algemeen is het belangrijk om voldoende kleding, toiletspullen, een slaapzak, eventueel een kussen, zaklamp, en eventueel een persoonlijk medicatiepakket mee te nemen. Het kamp zal je vaak voorzien van een paklijst met specifieke items die je moet meenemen. Zorg er ook voor dat je de kleding en spullen markeert met je naam zodat ze niet kwijtraken.
Een duffelbag van Thule is ideaal als reistas. De kinderen kunnen hem over hun schouder tillen of een rugzak van maken. Er kan lekker veel in!
Enkele handige items om mee te nemen op kamp zijn:
- Slaapzak, hoeslaken en kussen
- Kleding en schoeisel voor verschillende weersomstandigheden en activiteiten
- Zwemkleding en handdoeken
- Toiletartikelen, zoals tandenborstel, tandpasta, shampoo, zeep en zonnebrandcrème
- Zaklamp met extra batterijen
- Persoonlijke medicatie en EHBO-benodigdheden
- Waterfles en eventueel snacks
- Boeken, spelletjes en andere ontspanningsactiviteiten voor tijdens de vrije tijd
- Een vertrouwd voorwerp, zoals een knuffel of foto van thuis
Het kan handig zijn om een checklist te maken van alles wat uw kind nodig heeft om niets te vergeten. Overleg ook met het kamp over eventuele specifieke items die nodig zijn voor de activiteiten of accommodaties.
We zijn ook in het tijdperk dat de meeste kinderen vanaf 10 jaar een eigen telefoon hebben. Kijk goed welke afspraken hierover worden gemaakt. Bij sommige kampen mogen telefoons alleen als dit medisch verlangd wordt, bijvoorbeeld omdat je kind suikerziekte heeft. Bij andere kampen mogen ze mee, maar is er een streng beleid op het gebruik van het schermpje en gaan ze in de avond beneden aan de lader. Vergeet die dan ook niet mee te geven.
Daarnaast mag je op sommige kampen een beetje zakgeld meenemen. Ik raad je aan om andere waardevolle spullen thuis te laten. Oordopjes, laptops, sieraden etcetera zijn allemaal niet nodig.
Wat voor activiteiten doen kinderen op kamp
De activiteiten die kinderen op kamp doen, hangen af van het soort kamp. Sportkampen bieden bijvoorbeeld vaak activiteiten zoals voetbal, basketbal en zwemmen, terwijl natuurkampen activiteiten zoals kamperen, wandelen en kanoën aanbieden. Andere kampen kunnen activiteiten bieden zoals kunst- en ambachtslessen, muziek- en theaterworkshops, wetenschap- en technologiekampen en avontuurlijke activiteiten zoals klimmen en tokkelen. Meestal bieden de kampen een gevarieerd programma aan activiteiten om de interesses van alle kinderen te kunnen bedienen.
Zo ging mijn dochter in de meivakantie op paardrijkamp. Naast elke dag 2 a 3 keer paardrijlessen en rijden in de natuur was er ook veel tijd voor leuke spelletjes, paardenverzorging, kampvuur, barbeque en natuurlijk de laatste avond een bonte avond! Iedereen bereid een act voor – zingen, dansen, toneelspelen, grappen maken, goochelen – alle soort acts zijn geschikt voor een bonte avond.
Is een schoolkamp anders dan een kamp met de sport
Een schoolkamp is over het algemeen anders dan een sportkamp. Een schoolkamp is vaak gericht op educatieve activiteiten en teambuilding tussen klasgenoten, terwijl een sportkamp gericht is op het verbeteren van sportvaardigheden en het beoefenen van verschillende sporten. Beide kampen kunnen echter een gevarieerd programma van activiteiten bieden om kinderen bezig te houden en te vermaken. Het belangrijkste verschil is dat bij een schoolkamp de nadruk ligt op het stimuleren van de groei en ontwikkeling van kinderen in een educatieve omgeving, terwijl bij een sportkamp de nadruk ligt op sport en lichamelijke activiteit.
Wat is corvee dienst?
Corvee dienst is een term die vaak wordt gebruikt op kampen. Je kind krijgt op kamp taken toegewezen om te helpen bij het onderhoud van de kampomgeving. Dit kunnen bijvoorbeeld taken zijn zoals het schoonmaken van de eetruimte, afwassen van borden, bekers en bestek. Of het opruimen van slaapzalen of het verzamelen van vuilnis. Corvee dienst is bedoeld om kinderen te leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving en om hen te betrekken bij het onderhoud van de kampfaciliteiten. Het is vaak een verplichte taak voor de kinderen op kamp. Waarbij de taken gerouleerd wordt zodat iedereen aan de beurt komt.
Eten kinderen gezond op kamp?
Het hangt af van het specifieke kamp, maar over het algemeen streven kampen ernaar om gezonde en voedzame maaltijden aan te bieden. Veel kampen hebben een diëtist in dienst om het menu te plannen en ervoor te zorgen dat er voldoende keuzes zijn voor alle deelnemers, inclusief vegetarische of veganistische opties en allergievriendelijke maaltijden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat kampmaaltijden niet altijd overeenkomen met de voedingsbehoeften van elk individueel kind, dus het is raadzaam om eventuele specifieke dieetwensen van uw kind vooraf met het kamp te bespreken. Bovendien kan het nuttig zijn om gezonde snacks en waterflessen mee te geven zodat uw kind tijdens de dag voldoende hydratatie en voedingsstoffen binnenkrijgt.
De meeste kinderen krijgen van hun ouders een grote zak snoep mee op kamp. Maar denk ook eens aan kleine pakjes rijstwafels, vezelrijke koeken, of knijpfruitjes.
Waarom is kamp belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen
Kamp kan belangrijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen om verschillende redenen:
- Sociale vaardigheden: Kamp biedt kinderen de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken en te leren samenwerken en communiceren met anderen. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen helpen beter te functioneren in groepsinstellingen.
- Onafhankelijkheid: Op kamp leren kinderen vaak nieuwe vaardigheden en verantwoordelijkheden op zich te nemen, zoals zelfzorg en het bijhouden van hun persoonlijke spullen. Dit kan hun gevoel van onafhankelijkheid vergroten en hen helpen meer zelfverzekerd te worden in hun dagelijks leven.
- Fysieke activiteit: Kamp biedt vaak tal van fysieke activiteiten, zoals zwemmen, wandelen, sporten en andere buitenactiviteiten. Dit kan bijdragen aan de fysieke gezondheid van kinderen en hen helpen gezonde gewoonten aan te leren.
- Creativiteit en persoonlijke groei: Kamp biedt vaak een breed scala aan creatieve activiteiten, zoals kunst, muziek en drama, die kinderen kunnen helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Het kan ook een veilige omgeving bieden voor persoonlijke groei en het overwinnen van uitdagingen.
Over het algemeen kan kamp een waardevolle ervaring zijn voor de ontwikkeling en groei van kinderen op verschillende gebieden.
Wat als mijn kind niet in slaap kan vallen in het donker?
Als je kind moeite heeft met slapen in het donker, zijn er enkele dingen die je kan doen om ze te helpen ontspannen en zich comfortabel te voelen:
- Overweeg om een nachtlampje mee te geven zodat je kind zich veilig en gerustgesteld voelt in het donker.
- Moedig je kind aan om ontspanningsoefeningen te doen, zoals diep ademhalen of het visualiseren van een rustgevende omgeving.
- Geef je kind iets vertrouwds mee, zoals een knuffel of kussen van thuis, om hen te helpen zich veilig en comfortabel te voelen.
- Zorg ervoor dat je kind voldoende lichaamsbeweging krijgt op kamp om ervoor te zorgen dat ze moe zijn wanneer het tijd is om te slapen. ( geloof me die beweging krijgen ze op kamp)
- Probeer een rustgevende activiteit te doen voor het slapengaan, zoals lezen of mediteren, om je kind te helpen ontspannen en tot rust te komen.
Het kan ook nuttig zijn om het probleem van tevoren te bespreken met het kampbegeleidingsteam, zodat ze op de hoogte zijn en eventuele extra ondersteuning kunnen bieden als dat nodig is.
Wat als mijn kind heimwee heeft
Heimwee is een veelvoorkomend probleem bij kinderen die voor het eerst op kamp gaan. Het kan helpen om je kind van tevoren voor te bereiden op het kamp door samen te praten over wat hij/zij kan verwachten en hoe hij/zij met heimweegevoelens om kan gaan.
Leg uit dat de kans groot is dat je kind thuis zal gaan missen. Dat missen mag en dat je kind op kamp allemaal leuke dingen gaat beleven die het thuis weer kan vertellen. Het kan ook helpen om je kind een vertrouwd voorwerp mee te geven, zoals een knuffel of foto van thuis, om hem/haar te troosten als hij/zij zich verdrietig voelt. Vaak bieden de kampen ook begeleiding en activiteiten aan om kinderen te helpen omgaan met heimwee. Bovendien kan het geruststellend zijn om te weten dat heimwee meestal vanzelf overgaat na een paar dagen en dat veel kinderen er last van hebben.
Als een kind echt heimwee heeft dan kan het niet meer genieten op kamp. Ze eten slecht, maken geen plezier meer en slapen slecht. Indien dit het geval is bij uw kind kunt u er vanuit gaan dat de kampleiding voldoende ervaring heeft om samen met ouders tot een geschikte oplossing te komen.
Handige tips voor ouders
- Zorg dat je kind goed uitgerust is en voldoende kleding meeneemt.
- Label kleding en spullen goed zodat ze makkelijk terug te vinden zijn. Er zijn ook handige QR stickers om bijvoorbeeld op een fiets te plakken.
- Laat je kind zelf zijn/haar tas inpakken om vertrouwen te geven en te oefenen met zelfstandigheid.
- Zorg voor eventuele medicatie en geef duidelijke instructies aan de begeleiding.
- Schrijf een briefje met lieve woorden en stop het in de tas van je kind.
- Maak afspraken over contactmomenten en respecteer de regels van het kamp.
En het allerbelangrijkste, wens je kind veel plezier op kamp! Geniet zelf even van de me-time die je er door over houdt en wees voorbereid op een grote stapel wasgoed na afloop van het kamp!
Lees ook deze blog over leuke klassenuitjes en schoolreisjes