De uitdagingen van een jongensmoeder

Stoeipartijen, modderkleren, blauwe plekken en buitenplassen. Dat is een kleine greep uit de uitdagingen waar je als jongensmoeder mee te maken krijgt. Hoe en waarom jongens bepaalde dingen doen, dat is soms een raadsel. Het is natuurlijk ook heerlijk, dat actieve en spontane. En natuurlijk zijn er vast ook meidengezinnen waar het ook wel eens zo gaat. Maar als jongensmoeder van drie jongens herken ik wel wat terugkerende uitdagingen in de opvoeding. Een overzichtje dus mét tips en tricks voor de jongensmoeder!

dreumes speelt in modder
Afbeelding via Pixabay

Verschillen tussen jongens en meisjes?

In deze tijd is er gelukkig steeds meer aandacht voor het individu. Want niet alle jongens en meiden zijn hetzelfde. Iedereen heeft een eigen karakter en interesses. Je mag alles leuk vinden en dragen wat je wilt. Je mag genderneutraal zijn. Er zijn jongens die niet van stoeien houden en meisjes die altijd onder de modder zitten. Diversiteit is een mooi iets!

Maar er zijn een aantal kenmerken die je gemiddeld genomen bij veel jongensgezinnen terugziet. Waarvan je als moeder denkt, is dit normaal? Zo kom je er in ieder geval achter dat wasmachines een hele fijne uitvinding zijn waar je echt niet zonder kunt! Jongens krijgen alles vies. Een uitdaging voor de jongensmoeder om alles weer schoon te krijgen. Ook het vele bewegen, klimmen en stoeien is natuurlijk een belangrijk kenmerk van jongens. En het lijkt ook wel of het zich versterkt naarmate je meer jongens hebt.

uitdagingen jongensmoeder boomhut

7 uitdagingen van jongensmoeders

Stoeien en vechten

Jongens kunnen enorm leuk stoeien met elkaar, maar ook vrij heftig vechten. Als ze boos zijn op elkaar, dan steken ze dat niet onder stoelen of banken. Als moeder wil je soms koste wat kost zo’n vechtpartij voorkomen. Dat doe je toch niet bij elkaar, zo denk je als je het ziet gaan. Maar de uitdaging voor de jongensmoeder kan zijn om ze het gewoon uit te laten vechten. En dan is het vaak ook klaar. Daarna even goed bespreken of er ook andere oplossingen zijn volgende keer.

Viezigheid

Jongens zijn gewoon vaak vies. Lekker baggeren, sporten, vallen en slidings maken. De wasmachine is je beste vriend. De tip voor de jongensmoeder is dan ook: ga een wasmachine kopen met een grote trommel! Kies de beste vlekverwijderaar en doe een goede voorwas! En leer zelf hoe je met het naaimachine een lange broek kort kunt maken. Dat is dan weer een leuke uitdaging voor de jongensmoeder. Want die gaten hou je niet tegen.

Klimmen en klauteren

Hoe vaak zeg je: niet springen op de bank? Veel jongens houden van klimmen en klauteren. Van kleins af aan zijn ze nieuwsgierig hoe ze ergens bij kunnen komen. Hoe bijvoorbeeld een kastje open kan. Of een la met plastic bakjes. Een gezonde nieuwsgierigheid! Ook zoeken ze graag de grens op. Met hun fiets even door de berm, over een put of door een diepe plas. Slippen en wheelies maken is natuurlijk ook super tof. Als moeder kun je soms beter even niet kijken. En vooral voldoende pleisters in huis hebben.

Uitdagingen jongensmoeder pexels-monstera
Afbeelding van Monstera via Pexels
De eerste hulp

Een gevolg van bovenstaand punt: vaker dan gemiddeld zit je waarschijnlijk bij de huisartsenpost of EHBO. Een gebroken pols, gaten in hoofden, doperwten in neuzen. Een gevarieerde verzameling van verwondingen dus. Maar dat hoort ook bij de kinderleeftijd. Risico nemen is voor jongens en meisjes goed. Daar leer je immers van – vallen, opstaan en weer doorgaan! De uitdaging voor de jongensmoeder is om jezelf in te houden om steeds voorzichtig/kijk uit te roepen!

Eetlust

Van al dat bewegen krijgen ze natuurlijk flink honger. Ze kunnen blijven eten! En als de puberteit eenmaal begint, dan is helemaal het eind zoek. Een enorme hoeveelheid boodschappen gaat er doorheen. Een uitdaging voor de jongensmoeder om dit efficiënt te doen, en ervoor te zorgen dat ze nog een beetje gezond blijven eten.

Plas en piemels

Een niet zo nette eigenschap van veel jongens is natuurlijk dat ze vrij schaamteloos zijn. Gedurende een behoorlijk lange periode in de ontwikkeling, is de piemel een erg interessant onderwerp. Voor grapjes, grondige inspecties en om te showen. Dat gaat gelukkig een beetje over. Toch? Ook leren ze steeds beter om goed te mikken in de pot. Maar er zijn jaren dat het altijd stinkt in het toilet. Buiten plassen doen ze gelukkig vrij makkelijk, dat scheelt viezigheid binnen. 

Gamen

Eén van de meest frustrerende uitdagingen van een jongensmoeder is toch wel het eindeloze gamen. We hebben er al wel eens tips voor gegeven. Maar iets dat zo leuk is en de aandacht van jouw jongens zo lang vasthoudt, daar is bijna niemand tegen opgewassen. Het hoort erbij in deze tijd. Maar een uitdaging is het zeker om te voorkomen dat ze op hun 18e verslaafd zijn en het huis niet meer uit komen!

gamen
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Uitdaging – je huis op orde houden als jongensmoeder

Alles een beetje schoonhouden is dus één van de uitdagingen voor de jongensmoeder. Van je huis tot de kleding. Meisjes zijn vaak wat netter en geneigd om iets beter de sociale normen na te willen leven. Uit eigen ervaring is het tijdens een kinderfeestje bijvoorbeeld zo dat de jongens als ongeleide projectielen rondrennen. En dat de paar aanwezige meisjes heerlijk rustig aan tafel zitten en er ook nog een leuk gesprekje met ze te voeren is. Maar het is natuurlijk ook gezellig met jongens, laten we dat niet vergeten! Ze zijn zo lekker duidelijk en direct in hun gedrag. En kunnen ze ook niet de liefste knuffels geven?

Wat zijn jullie ervaringen met meiden en jongens in de opvoeding? Laat het ons weten!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.