Skip to Content

Tips voor boodschappen doen – een blog met 4 tips

Zoals eerder aangegeven zijn er drie dingen die ik van belang vind in het huishouden: boodschappen, eten en (af)was) . Dat is de structuur die ik aanbreng in een hectisch gezinsleven. Deze keer gaat de blog over tips voor boodschappen doen. Misschien voor een aantal mensen een ‘horror’ die iedere week terug komt, maar ik vind het leuk om boodschappen te doen. Maar goed, ik kom dan ook voort uit een kruideniersgeslacht. Voelt voor mij altijd weer als thuis komen (behalve als het érg druk is. Dat probeer ik dan ook zoveel mogelijk te vermijden). Mijn tips zijn vooral gericht op rust in huis en betaalbare producten van goede kwaliteit. Tja, je bent een Zeeuw of je bent het niet.

Tip 1: Voldoende eten op voorraad als eerste tips voor boodschappen doen

tips voor boodschappen doen

De eerste tip voor boodschappen doen is dat ik zorg dat ik een voorraad eten in huis heb. De reden dat ik dit doe ligt deels in mijn opvoeding. Ik had mijn moeder als voorbeeld. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we niet te laat eten ’s avonds. Ik heb namelijk altijd honger als ik thuis kom. Daarnaast wil ik voldoende eten hebben voor eventuele onverwachte gasten. Plus geen stress om bij thuiskomst te gaan bedenken wat je wilt eten en dat ook nog te moeten gaan halen ook.

Maar, wat is dat? Voldoende eten op voorraad? Dat heeft bij mij even geduurd. Komt misschien omdat ik half hamster ben, maar ik ben nogal goed in een voorraad van eten aanleggen. Nu is dat niet zo erg als het om houdbaar gaat, maar voor niet-houdbaar is dat niet altijd even handig. Dan hebben we altijd onze vriend de vriezer nog, maar het helpt om ook weer niet te overdadig in te slaan. Ga voor jezelf na wat je écht nodig hebt voor een week of iets langer. Ik zorg altijd in ieder geval dat ik voldoende brood heb, eten voor 5 dagen avondmaaltijd en voldoende fruit, plus wat de kinderen mee naar school nemen (bij ons is dat fruit, koek, blokjes kaas of bifi-worstje, boterhammen en drinken).

Wat die 5 dagen eten betreft, voor mij is het handig als ik doe alsof dat 3 dagen is. Een goede in de lijstjes met tips voor boodschappen doen. Ik heb namelijk gemerkt dat ik altijd wel wat over houd. Wat ik dan doe is óf 1 portie in de vriezer voor later gebruik ‘of later in de week nog een keer hetzelfde of een mix van restjes van die week. Ook dat heb ik mezelf aangeleerd. Een paar jaar geleden gooide ik nog heel veel weg. Tot ik besefte dat ik zo niet ben opgevoed en dat het wel heel veel verspilling is. Uiteindelijk bleek dat we van die restjes nog een paar dagen fatsoenlijk konden eten. Wat je nog meer met die restjes kan doen vertel ik in een andere blog wat meer.

Tip 2: Eén keer per week boodschappen, mét boodschappenlijstje

tips voor boodschappen doen

Tja, op zich kent iedereen deze tip voor boodschappen doen wel denk ik, maar het is echt waar. Als je meerdere keren per week gaat kost het iedere keer weer tijd. Daarnaast ga je vaak met een hongerig gevoel die winkel in en kom je met meer naar buiten dan je van plan was. En ook zonder dat hongerige gevoel koop je meer.

Hetzelfde geldt voor de winkel binnen stappen zonder lijstje. Negen van de tien keer ben je iets vergeten, plus je koopt allerlei dingen die je niet van plan was te kopen.

Dus, deze tip bespaart je tijd én geld.

Tegenwoordig kan je digitaal op je mobiel telefoonlijstjes maken. Iedere supermarkt heeft hier wel een app voor. Je kan een lijstje maken, je ziet of het een aanbieding is of niet en je kan de folders online bekijken. Handig.

Tip 3: Ga aanbiedingen en kortingen na

Tijdens mijn ouderschapsverlof heb ik een soort van, tja, hoe zal ik het noemen? een “coupontic” ontwikkeld. Gelukkig is deze tegenwoordig wat minder, maar in de periode dat ik thuis was vanwege ouderschapsverlof liep ik met mijn dochter verschillende winkels af omdat dat ene product daar goedkoper was.  De zotheid is wat minder geworden gelukkig. Maar, wat ik eraan heb over gehouden is dat het zich echt loont om te kijken waar een bepaald product goedkoper is. Dat is dan ook de derde tip voor boodschappen doen.

Dezelfde aanbiedingen komen in verschillende weken terug bij verschillende aanbieders Als je A-merk luiers wil scheelt je dat echt 1.000 euro per jaar.. Ik heb het destijds bijgehouden en uitgerekend. Interessante site is: Spotta. Daarnaast uiteraard de aparte apps van de verschillende supermarkten.

Scoupy als tips voor boodschappen doen

Een interessante app is ook Scoupy. Daar staan aanbiedingen van verschillende producten die je uit kan proberen. Als je het product koopt en je scant de aankoopbon krijg je het bedrag op je rekening terug gestort. Wel moet je het niet erg vinden om je rekeningnummer en persoonlijke gegevens te delen met Scoupy. Een laatste in de tips voor boodschappen doen.

Bepaalde producten koop ik alleen in de aanbieding, zoals (af)wasmiddel, douchecreme, deodorant, zeep, shampoo, schoonmaakmiddel en tandpasta. Toen de kinderen nog klein waren zaten de luiers ook bij dit lijstje. Wat lichaamsverzorgende producten betreft, die haal ik eigenlijk altijd bij het Kruidvat.

Nog wel een waarschuwing. Kijk uit dat je hierdoor niet gaat hamsteren. Aanbiedingen zijn aantrekkelijk, maar ga je dat allemaal opeten en/of waar laat je al die spullen?

En voor degenen die het leuk vinden. Er is een hele leuke documentaire bij Netflix: ‘Extreme couponing’. Op youtube zijn er ook filmpjes te bekijken. In Nederland bestaan dit soort coupons niet, maar de documentaire was voor mij heel herkenbaar. Als we ze zouden hebben, zou ik daar net zo mee bezig zijn als de mensen in die serie. Nou ja, wel een tikkeltje minder hoop ik.

Tip 4: Ga (ook) naar de discounter

De laatste tip voor boodschappen doen is vooral geïnspireerd door mijn ‘coupontic’. Doe je boodschappen bij de discounter. Vooral Lidl, maar Aldi heeft ook goede producten. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Dit scheelt echt veel geld en ze hebben goede kwaliteit van producten. Het zijn echt al jaren niet meer de winkels waar je ‘uit dozen’  koopt. Er zijn ook biologische producten. Ik koop er niet alles. Sommige producten wil ik van een A-merk, zoals Coca-Cola en pindakaas. Die koop ik dan bij de Albert Heijn. Af en toe heeft Bas van der Heijden een superaanbieding waar ik voor omrijd (op de fiets dan), bijvoorbeeld voor wasmiddel. Lamsvlees en kruiden haal ik bij de Turkse winkel. Een stuk goedkoper en van goede kwaliteit.

Aldi verkoopt tegenwoordig ook A-producten, dus daar kan je van sommige producten beide krijgen. Niet alles is altijd verkrijgbaar, maar er zijn iedere week tijdelijke producten die betrekking hebben op een bepaald thema of land. En vooral tijdens de feestdagen moet ik echt met mijn ogen dicht door Lidl lopen, want anders koop ik echt teveel, zoveel lekkere dingen.

Ik hoop dat je wat had aan deze tips voor boodschappen doen. En vergeet niet…. De vriezer is je beste vriend.

Lees ook deze blogs

EllesInVerwonderLand
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.