Duurzaam leven een blog met 7 simpele tips

Een duurzaam leven hoeft niet ingewikkeld te zijn of om veel aanpassingen of grote investeringen te vragen. Soms zit een duurzame levenswijze ook gewoon in bepaalde simpele handelingen. Zo kosten de volgende tips je bijna geen moeite of geld, maar levert het wel wat op. Soms bespaar je er geld mee, maar veel belangrijker nog is dat je bijdraagt aan een duurzamere wereld. Vandaar een blog met 7 simpele tips om duurzamer te leven.

Groente en fruit in herbruikbare zakjes

We zijn lange tijd gewend plastic wegwerpzakjes te gebruiken voor groente en fruit uit de supermarkt. Handig, maar ontzettend vervuilend. Veel beter kun je daarom herbruikbare zakjes gebruiken die in de meeste supermarkten te koop zijn. Sterker nog, Albert Heijn heeft de plastic zakjes helemaal afgeschaft. De eerste tip voor een duurzamer leven.

Herbruikbare boodschappentassen

Hetzelfde geldt voor de boodschappentassen. Ook deze zijn vervuilend, zeker wanneer je ze maar een enkele keer gebruikt en steeds weer een nieuwe tas koopt. Gebruik daarom een stevige plastic of canvas shopper voor je boodschappen. Let overigens wel op dat je niet onnodig veel tassen aanschaft, want ook deze tassen zijn natuurlijk belastend qua productie, ook de canvasvariant. Daarom zijn ze alleen écht duurzaam te noemen als je er langdurig gebruik van maakt.

Duurzaam leven? Voorkom voedselverspilling

In Nederland gooien we jaarlijks per persoon 34 kilo per persoon weg. Ontzettend zonde en onnodig dus. Twee simpele manieren om hier zelf verandering in te brengen is door thuis zo min mogelijk eten weg te gooien. Bedenk gerechten aan de hand van de ingrediënten die je nog in huis hebt en improviseer erop los, bewaar overgebleven eten voor je lunch de volgende dag of vries het in of doe boodschappen met Too Good To Go. Met deze app kun je voor een prikkie tassen vol eten kopen dat normaliter de volgende dag niet meer verkocht zou mogen worden (maar wat wel nog prima te eten is).

Kijk hier voor meer tips voedselverspilling voorkomen.

Trui in plaats van verwarming

De meeste Nederlanders zijn de verwarming inmiddels al volop aan het stoken, terwijl het echt nog niet zo koud is. Sowieso draaien we al snel aan de thermostaatknop als we het wat frisjes hebben, terwijl dat misschien eerder iets zegt over hoe je gekleed bent. Probeer jezelf daarom aan te leren éérst een dikke trui of warmere sokken aan te trekken, en als je het dán nog koud hebt draai je de verwarming pas hoger.

Draai de verwarming eerder uit voor een duurzaam leven

Nog een kleine verwarmingstip waar zowel moeder aarde als jouw portemonnee wat aan heeft: draai de verwarming voortaan niet pas uit als je naar bed gaat, maar al een uur daarvoor. Je woning blijft daarna zeker nog wel een uur aangenaam warm, maar je bespaart er toch dagelijks een uur aan stookkosten mee.

duurzamer leven
Foto: Noah Buscher via Unsplash

Duurzaam leven? Zet een regenton in de tuin

Ook in je eigen tuin kun je duurzame aanpassingen doen. De makkelijkste en stiekem ook leukste manier is door een regenton in je tuin te zetten. Op die manier kun je je tuin gratis bewateren. Daarnaast worden ook je kamerplanten heel blij van regenwater, omdat hier bijna geen kalk in zit. Op zoek naar een stylish verantwoorde regenton die niet stuk te krijgen is? Dan zit je met de regentonnen van elho sowieso goed.

Gebruik de waslijn vaker

Natuurlijk is een wasdroger handig, zeker wanneer je kleding snel droog moet zijn of wanneer je extra zachte handdoeken wil. Maar het kost je ook veel extra energie én het is niet zo goed voor je kleding. Een betere oplossing? Drogen aan de buitenlucht met een simpel waslijntje in de tuin of op je balkon. Praktisch gratis én ook buiten droogt het razendsnel! Dit was al weer de laatste tip voor een duurzamer leven.

Wat doe jij al voor een duurzamer leven?

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.