Skip to Content

Recyclen met kinderen – een blog met tips en activiteiten

Recycling is een belangrijke activiteit die we allemaal kunnen doen om ons steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet. En wat is er beter dan het aanleren van goede gewoontes aan kinderen, zodat zij opgroeien als bewuste en verantwoordelijke burgers? Hier zijn een paar blokken over het recyclen met kinderen.

18 maart internationale dag  van het recyclen

Waarom recycling belangrijk is

Voordat we beginnen met recycling, is het belangrijk om uit te leggen waarom het zo belangrijk is. Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig, dus het is een goed idee om hen uit te leggen hoe afval de planeet kan schaden en wat we kunnen doen om het te verminderen. Een eenvoudige en effectieve manier om dit te doen is door middel van verhalen en filmpjes die de negatieve effecten van afval op de natuur illustreren. Laat kinderen ook zien hoe recycling kan helpen om deze problemen op te lossen.

afval scheiden
Foto door cottonbro studio: via pexels

Soorten afval en hoe ze te recyclen met kinderen

Het is belangrijk om kinderen te leren welke soorten afval er zijn en hoe ze deze kunnen recyclen. Het kan handig zijn om een kleurcoderingssysteem te gebruiken om te laten zien welk afval bij welke recyclebak hoort. Een eenvoudige manier om dit te doen is door het gebruik van afbeeldingen of posters met duidelijke instructies. Laat kinderen ook weten welke soorten afval niet recyclebaar zijn en waarom het belangrijk is om deze op de juiste manier weg te gooien.

recyclen met kinderen
Michelle Garforth Venter from pixabay

Recyclen in de praktijk

Het is belangrijk om kinderen te laten zien hoe recycling in de praktijk werkt. Maak bijvoorbeeld samen met hen een trip naar de lokale afvalinzamelingsplaats en laat hen zien hoe afval wordt gescheiden en gerecycled. Dit kan een geweldige manier zijn om kinderen te leren over het belang van recycling en hoe het werkt in de echte wereld. Een andere praktische manier om recycling te introduceren is door te beginnen met het recyclen van afval thuis. Laat kinderen bijvoorbeeld helpen met het sorteren van afval en zorg ervoor dat er op een duidelijke manier recyclebakken aanwezig zijn.

Op 18 maart staan we extra stil bij het recyclen. Het is dan de ‘Internationale Dag van het Recyclen‘. Op die dag kijken we naar hoe belangrijk het is om afval recyclen en niet weg te gooien op de grote hoop. Dit doen we voor een duurzame wereld!

Leuke en creatieve activiteiten – recyclen met kinderen

Recycling kan ook leuk en creatief zijn! Er zijn talloze activiteiten die kinderen kunnen doen om hen te laten zien hoe ze afval opnieuw kunnen gebruiken. Laat ze in het kader van recyclen de kinderen bijvoorbeeld oude kranten gebruiken om papier-maché te maken, of maak kunst van afval zoals flessendoppen, kartonnen dozen en wc-rolletjes. Kinderen kunnen ook hun eigen compostbak maken en leren hoe ze organisch afval kunnen omzetten in vruchtbare grond.

Recycling is een belangrijke gewoonte die we allemaal kunnen aanleren en delen met de volgende generatie. Door kinderen te betrekken bij recycling, leren ze niet alleen hoe ze afval kunnen verminderen, maar ook hoe ze verantwoordelijke burgers kunnen worden die zorg dragen voor onze planeet.

Lees ook deze blogs

ga jij aan de slag met recyclen met kinderen?

Footer1
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.