Wiltopia dierverzorgingscentrum – een duurzame winnaar speelgoed van het jaar 2022

Altijd staat op het verlanglijstje van onze kinderen wel een Playmobil set. Of het nou gaat om onze oudste dochter van 9, onze middelste dochter van 7 of onze zoon van 5. Het uitproberen van het Wiltopia dierverzorgingscentrum is ons dan ook op het lijf geschreven. Het is een heel bijzondere uitgave van Playmobil, want het is gemaakt van minimaal 80% gerecycled plastic. We konden met z’n allen de pakketbezorger dus wel naar ons huis kijken en het uitpakken was een groot feest!

Wiltopia dierverzorgingscentrum

Wiltopia dierverzorgingscentrum

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum is een opvangcentrum voor dieren in de jungle. De kinderen maken kennis met allerlei dieren en hebben door de vele accessoires alle mogelijkheid tot het spelen van rollenspelen. Dit is ook precies waarom onze kinderen zo gek zijn op Playmobil. In de grote doos zitten de grote onderdelen van het opvangcentrum. Het lukt onze dochters om dit in elkaar te zetten. In de verpakte zakjes zitten alle kleine onderdelen, dit vinden de kinderen altijd fantastisch om uit te pakken.

In het dierverzorgingscentrum kunnen de dieren zowel binnen als buiten opgevangen worden. Er zitten verschillende voerbakken en etenswaren bij en allerlei voorwerpen om dieren te onderzoeken en eventueel medische hulp te verlenen. Aan de achterkant van het centrum is een steiger met een bootje, zodat ook dieren uit het water gered kunnen worden.

De set van het Wiltopia dierverzorgingscentrum is erg compleet. Het voordeel van Playmobil vinden wij altijd dat verschillende sets goed te combineren zijn met elkaar. Toch zijn ze ook onafhankelijk van elkaar goed te gebruiken. Er zitten meer dan voldoende ‘poppetjes’ bij. De dieren komen dus niets tekort in het verzorgingscentrum.

Rollenspel

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum zorgt, na de lol van het in elkaar zetten, voor echt uren speelplezier. De kinderen spelen er zelfstandig mee, maar ook samen gaat dit erg goed. Dit laatste is niet vanzelfsprekend in ons gezin, want er heerst soms nogal strijd tijdens spel. Het voordeel van Playmobil is de hoeveelheid ‘spulletjes’, maar ook de lichte sturing van het spel door de vele details. Hierdoor willen de kinderen ook alledrie in dezelfde ‘richting’ spelen.

Op tafel spelen

Zoals je kunt zien spelen onze kinderen graag met hun hele lijf. Onze zoon speelt het liefst op de tafel, zo kan hij overal goed bij. Het leuke van het dierverzorgingscentrum is dat er ook aan de achterkant spelmogelijkheden zijn. Dit is niet altijd zo bij Playmobil. Hierdoor is samenspelen nog gemakkelijker en hoef je niet te ‘priegelen’ in een kleine ruimte.

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum is duurzaam

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum is Speelgoed van het jaar 2022 in de categorie Duurzaamheid. Samen met het spel Ik leer recyclen en Eco Create Decorate your room heeft Playmobil de eer om de eerste winnaar te mogen zijn in deze nieuwe categorie. Met ons gezin hebben we de geweldige kans gekregen om alle drie de winnaars uit te mogen proberen, we kunnen dus ook heel goed bekijken wat dit speelgoed duurzaam maakt.

Direct als je de doos openmaakt valt het op dat deze lijn van Playmobil van ander materiaal gemaakt is. Dit klopt, want het bestaat voor 80% uit gerecycled plastic. Je kunt dit bijvoorbeeld goed zien aan het dak van het Wiltopia dierverzorgingscentrum. Het voelt wat ruwer aan en de kleur is ook niet volledig egaal verdeeld over het oppervlak. Het kleurgebruik binnen deze lijn vind ik zelf echt prachtig. Dat is fijn, het oog wil ook wat.

Ook de kleinere onderdelen van deze set zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Dit is wel goed om vooraf te weten, want het vraagt een iets andere behandeling van de speler. Waar Playmobil in de basis echt onverwoestbaar is, ik heb nog sets van vroeger in huis staan, is deze lijn iets kwetsbaarder. Niet alle sluitingen werken perfect, waardoor het soms wat meer geduld vraagt van het kind om hier mee om te gaan.

Wiltopia dierverzorgingscentrum

Opvallend vonden wij dat er 2 batterijen nodig zijn in dit speelgoed. Dat de lampjes van het röntgenapparaat en de verzorgingsbox echt aan kunnen is natuurlijk geweldig. Toch maakt het het speelgoed wel een tikkeltje minder duurzaam. Onze kinderen maken zich hier overigens absoluut niet druk om, die waren maar wat gelukkig dat de lampen het ‘echt doen’.

Informatief

Wiltopia dierverzorgingscentrum

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum heeft een bijpassende app. Je kunt informatie opzoeken over de dieren die voorkomen in het centrum. Echt informatief is dit. Onze jongste heeft het steeds weer over nieuwe dieren. Het mooie aan Playmobil vind ik dat ze een realistische situatie uitbeelden in hun sets, maar dat dit ook de ‘zone van de naaste ontwikkeling’ opzoekt. In elke set valt iets te leren. Doordat kinderen veel praten tijdens het spelen met elkaar, via de poppetjes, leren ze nieuwe woorden en leggen ze verbanden.

Het dierverzorgingscentrum staat op onze eettafel. Hierdoor hebben we binnen ons gezin ook al een aantal gesprekken gevoerd over de natuur, de jungle en de bescherming van wilde dieren. Wie zorgt er voor zieke wilde dieren? vroeg onze jongste zich af. Op deze manier kunnen we de kinderen kennis laten maken met natuurbescherming en de invloed van mensen op de natuur.

Speelgoed van het jaar 2022

Het Wiltopia dierverzorgingscentrum is dus een winnaar van Speelgoed van het jaar 2022. Hiervoor komt alleen ‘goed speelgoed’ in aanmerking. Dit is speelgoed dat aan de volgende eisen voldoet:

  • Het speelgoed is veilig en getest
  • Het speelgoed is origineel
  • Het speelgoed biedt kwalitatief en optimaal speelplezier
  • Het speelgoed is zo duurzaam mogelijk
  • Het speelgoed is inclusief en sluit niemand uit

Op de site van Speelgoed van het Jaar kun je stemmen. Je maakt hierbij kans op mooie prijzen. Vind jij dat Wiltopia de publieksprijs mag winnen? Ga dan gauw naar de site en breng je stem uit. Dit kun je natuurlijk ook doen als je een andere favoriet hebt gevonden.

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.