Skip to Content

Kids in en met de natuur – activiteiten in de natuur

Buitenspelen is natuurlijk ontzettend leuk, en heel belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Lekker schommelen, in de zandbak spelen of tikkertje doen. De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Maar het verzinnen van originele buitenspeelactiviteiten kan best wel lastig zijn. Gelukkig is daarvoor het boek Kids in en met de Natuur. Elke Vanhouche beschrijft maar liefst 55 leuke activiteiten voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Waar kun je dan zoal aan denken? Een modderdiner, tekenen met stenen of een buitenbingo. Hoe leuk klinkt dat!

Ga samen op pad of blijf gezellig thuis, maar geniet vooral van de natuur en elkaar!

voorkant boek

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen is heel belangrijk, en er wordt geadviseerd dat kinderen dit minimaal 1 uur per dag doen. Maar de cijfers zijn wat verontrustend. Want schermtijd van 1 uur redden de meeste kids met gemak, maar buiten in de natuur zijn helaas niet. Terwijl dit voor veel ontwikkelingsgebieden voordelen heeft. Bijvoorbeeld de motoriek, het versterken van het immuunsysteem maar ook sociale en emotionele vaardigheden.

Maar zoals Elke Vanhouche zelf ook in haar inleiding aangeeft: je kunt als moeder de beste intenties hebben, maar vaak blijkt dat in de praktijk toch anders uit te pakken!

Vind 55 leuke activiteiten in de natuur voor kids in en met de natuur, in dit leuke en creatieve boek van Elke vanHouche Mama Baas.

In de praktijk is de televisie of een tablet ook wel gewoon handig als rustmomentje voor ouder en kind. En het kan ook leuk en leerzaam zijn. Maar afwisseling is natuurlijk wel het sleutelwoord. Kinderen worden creatiever, socialer én vermoeider van actief spelen. Dus het heeft ook nog eens een positief effect op de nachtrust. En buitenspelen kan altijd, ook als het slecht weer is! Dus hup met de kids zoveel mogelijk de natuur in!

Kids in en met de natuur: 55 activiteiten in de natuur

Sommige ouders zijn van nature al wat creatiever, en kunnen zowel binnen als buiten allerlei leuke activiteiten bedenken. Maar tips zijn altijd fijn. En bij het doorbladeren van dit boek Kids in en met de Natuur denk je direct: waarom heb ik dat zelf nooit bedacht? Wat een leuke en simpele ideetjes om kinderen lekker buiten hun gang te laten gaan. Het boek is opgedeeld in twee delen: activiteiten in de natuur en activiteiten met de natuur.

Activiteiten in de natuur

Buitenspelen met allerlei dure attributen is helemaal niet nodig om het leuk te hebben. Vaak geldt juist: hoe simpeler hoe beter. Gebruik dus vooral materialen uit de natuur, is de tip van Elke Vanhouche. Dat is ook wel zo duurzaam en milieuvriendelijk. Denk aan stenen, zand en modder, dennenappels, bladeren en nog veel meer.

Erg leuk is bijvoorbeeld de bladzijde met het modderdiner. Je kunt dit natuurlijk helemaal uitgebreid met een buitenkeukentje doen, maar dat hoeft niet. Gebruik wat pannen en bakjes, maak van zand, aarde en water een lekker modderig papje en kokkerellen maar. Prikkel de fantasie door uit de natuur ingrediënten toe te voegen zoals kruiden, takjes en bloemetjes. Oude kleding aan en wasmachine stand-by! Bij ons was het modderdiner in combinatie met het blotevoetenpad in ieder geval een groot succes.

Maar er zijn nog veel meer toffe activiteiten voor kids in de natuur. Zoals de buitenbingo, waarvoor je achterin het boek een link kunt vinden naar pdf’s om te downloaden. En verstop buiten bijvoorbeeld leuke attributen, maak een kunstwerk van stenen of verf met water op warme dagen. Zo vermaken we ons wel op een vrije middag of vakantiedag!

Activiteiten met de natuur in Kids in en met de natuur

Je kunt de natuur ook naar binnen halen. Verzamel allerlei materialen om aan de tafel mee aan de slag te gaan. Een dorp in fantasieland is bijvoorbeeld ook een erg leuke tip uit het boek. Vul een plastic bak met zand en bouw een klein dorpje. Gebruik wat houten blokjes, lego popjes, stenen en takken. Een goede manier om fantasie en creativiteit te stimuleren. Spelen op deze manier is erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen!

Andere ideeën zijn bijvoorbeeld het maken van kaartjes, mozaïeken of muziekinstrumenten met verschillende natuurelementen. Het gaat er in eigen huis natuurlijk wel wat minder gecoördineerd aan toe dan in het boek beschreven staat. En de uitvoering van ons dorp in fantasieland was wel een beetje rommelig. Maar het plezier was er niet minder om!

Mama Baas – creativiteit en originaliteit

Kids in en met de natuur is uitgegeven onder het Belgische platform Mama Baas. Leuke, creatieve en originele tips voor de mama’s die hun kinderen proberen te vermaken. Maar ook leerkrachten kunnen erg leuke lesideeën uit het boek halen. Knutselwerkjes maken met bladeren en stenen bijvoorbeeld. Maar ook voor spellen met letters en rekenen met natuurlijke materialen vind je tips.

Elke Vanhouche is de auteur van het boek, en is actief als blogger onder de naam Sunkissed. De lay-out van het boek is op zichzelf al erg mooi. De uitleg is duidelijk en de foto’s zijn heel sfeervol. Een leuk boek om in te bladeren en creatieve ideetjes op te doen. Natuurlijk zien we in het boek ook leuke tips voor speelbossen, vogels spotten, wandelen met dieren, blotevoetenpaden en speurtochten. En nog veel meer!

Dus zoek je leuke activiteiten om met je kids te doen in en met de natuur, dan is dit boek een aanrader!

Kijk hieronder voor een paar leuke uitstapjes om buiten te ondernemen:

Specificaties Kids in en met de Natuur

Auteur: Elke Vanhouche | Fotografie: Stefanie Faveere | Vormgeving: Studio Lannoo (Mieke Verloigne) | Uitgeverij: Lannoo | 9789401482080 | februari 2022 | 128 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier bij bol *

achterkant

Lees ook deze blogs

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.