Bosbaden oefeningen in het zakboek voor bosbaden een boswandeling

Dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert, is algemeen bekend. Het is prettig om de natuur in te trekken in stressvolle tijden. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin yoku, ofwel bosbaden: jezelf onderdompelen in de boslucht. Ik trok mijn laarzen aan en ging het (met mijn zoontje) uitproberen met het zakboek voor het bosbaden. Kijk mee naar de verschillende bosbaden oefeningen.

Uitleg en tips bosbaden

Sarah Devos en Katriina Kilpi zijn beiden ongelofelijke bosfanaten en leggen in het Zakboek voor het bosbaden uit hoe het precies in zijn werk gaat. Maar ze geven vooral ook tips over waar je moet zijn, wat het beste tijdstip is, hoe je zo’n bosbad aanpakt en wat je allemaal kunt beleven. Ze geven kleine doe-opdrachten met bosbaden oefeningen en er is invulruimte voor je observaties en tips om het bos (nog meer) te integreren in je dagelijkse leven.

Boswandeling of bosbad?

Aan het begin van het Zakboek voor het bosbaden wordt het verschil uitgelegd tussen een boswandeling en een bosbad. Bij een boswandeling stap je stevig door, al dan niet pratend met je medewandelaar of misschien wel muziekluisterend, en sta je niet écht stil bij het landschap waarin je je bevindt. Een bosbad neem je bij voorkeur alleen, zodat je tijdens je wandeling minstens 20 minuten de tijd kunt nemen om de natuur in stilte te observeren. Hierin kun je verschillende bosbaden oefeningen doen. Een écht bosbad zou het voor mij niet gaan worden, want van een bijna 3-jarige kun je niet verwachten dat die zo lang zijn mond houdt. (Als alleenstaande moeder is het praktisch gezien niet altijd te doen om zonder kind ergens heen te gaan.) Maar gelukkig zijn er geen regels voor een bosbad, daarmee bedoelt men: doe wat voor jou goed voelt, dus daarom besluit ik toch te gaan, mét mijn zoontje.

Natuur heeft een rustgevende werking voor je lichaam. bosbaden oefeningen uit het zakboek voor bosbaden in het Japans: shinrin yoku.

Boswandeling met opdrachten in vier seizoenen

Om gemakkelijk de weg naar de bosbadoefeningen die je op dat moment kunt uitproberen, te vinden, is het Zakboek voor het bosbaden ingedeeld in vier seizoenen. De oefeningen kun je natuurlijk ook in een ander seizoen uitproberen, maar per seizoen geven de schrijfsters drie insteken om het seizoen te benaderen: wander – bosbaden met je vijf zintuigen, wonder – over stoffen die vrijkomen per seizoen en wat er biologisch gezien in je lichaam en hoofd gebeurt, en weten – hoewel het de bedoeling is om je gedachten uit te zetten, kan het fijn zijn om te weten welke dieren of planten je kunt tegenkomen tijdens je boswandeling met opdrachten.

Verschillende bosbaden oefeningen in zakboek voor het bosbaden

Om het Zakboek voor het bosbaden te leren kennen, heb ik bosbaden oefeningen uit verschillende seizoenen uitgeprobeerd. Alle zintuigen komen in de oefeningen aan bod. Maar tijdens het bosbaden is je gehoor het belangrijkste zintuig. Ook mijn zoontje liet ik zijn ogen sluiten om goed naar de geluiden te luisteren en de verschillende gradaties ervan. Van knarsende boomtakken tot onze eigen ademhaling. Maar we hoorden eigenlijk vooral de gillende kinderen van het naastgelegen schooltje, hahaha. We gingen gauw wat meer het bos in en stonden regelmatig stil bij allerlei nieuwe geluiden, die wél bij het bos hoorden.

Shinrin-yoku oefeningen – bosbaden oefeningen

Bosbaden, of shinrin-yoku, is een praktijk die voortkomt uit de Japanse cultuur en die gericht is op het volledig onderdompelen in de natuur om de gezondheid en het welzijn te bevorderen. Hier zijn enkele voorbeelden van bosbaden oefeningen die je kunt proberen:

  • Langzaam wandelen: Loop bewust en langzaam door het bos. Let op elke stap die je zet en voel hoe je voeten de grond raken. Adem diep in en uit terwijl je loopt.
  • Boomomhelzing: Omarm een boom stevig en voel de textuur van de schors. Sluit je ogen en adem diep in terwijl je de energie van de boom in je opneemt.
  • Luisteroefening: Zoek een comfortabele plek om te zitten en sluit je ogen. Luister naar de geluiden om je heen, zoals vogelgezang, bladergeritsel en stromend water.
  • Geurwaarneming: Ruik aan verschillende planten, bloemen en bomen. Adem diep in en concentreer je op de geuren om je heen. Probeer te herkennen welke planten je ruikt.
  • Aarden: Ga op een rustige plek zitten en concentreer je op je ademhaling. Visualiseer hoe je verbonden bent met de aarde, alsof wortels vanuit je lichaam de grond in groeien.
  • Mediteren met de natuur: Zoek een comfortabele plek en mediteer terwijl je luistert naar de geluiden en de geuren om je heen. Laat je gedachten komen en gaan, terwijl je je concentreert op het zijn in het moment.
  • Waterobservatie: Zoek een beekje of vijver en observeer het stromende water. Let op de reflecties, de bewegingen van de vissen en eventuele geluiden die het water maakt.
  • Bladeren tellen: Loop langzaam en tel het aantal verschillende soorten bladeren dat je tegenkomt. Besteed aandacht aan de vormen, kleuren en texturen.
  • Zintuiglijke verkenning: Sluit je ogen en gebruik je tastzin om de textuur van de natuurlijke elementen om je heen te verkennen, zoals bladeren, stenen en schors.
  • Creatieve expressie: Neem schetsboek en potloden mee en teken of schrijf over je ervaringen in het bos. Laat je creativiteit de vrije loop.

Bosbaden gaat om het bewust waarnemen van de natuur en het verbinden met je omgeving op een dieper niveau. Experimenteer met verschillende bosbaden oefeningen en ontdek wat het beste voor jou werkt.

Voor de volgende keer met Zakboek voor het bosbaden

De laatste bosbad oefening die ik uit het Zakboek voor het bosbaden pikte stond eigenlijk bij het lente-seizoen, maar vond ik wel een goede om altijd te gaan gebruiken. Die ging namelijk over foto’s maken. De meeste mensen maken die met hun smartphone en dat kan onbewust toch wat stress opleveren. Zodra je je smartphone in je hand hebt, zie je toch weer een melding van gemiste berichtjes en sowieso kan het stress opleveren wanneer je het beste beeld probeert te krijgen. Zelf heb ik bijvoorbeeld altijd moeite om de mooie oranje herfstgloed vast te leggen en als dat na meerdere pogingen niet lukt, dan baal ik op zo’n moment dan wel een beetje van. Dus de volgende keer blijft mijn smartphone in mijn zak en maak ik ‘mentale’ foto’s!

Jongen met loopfiets in bos

Bosbaden Nederland met kinderen

Mijn conclusie is dat het bosbaden met een kind best goed te doen is. Mijn zoontje was een goed hulpje en ik vond het leuk om hem ook bewust te maken van de natuur. De oefeningen in het Zakboek voor het bosbaden hielpen daar goed bij. En het viel me mee hoe lang hij stil heeft kunnen staan bij alles wat zijn zintuigen raakte. En ik? Ik ging ontstresst weer naar huis, heerlijk. Voor herhaling vatbaar dus!

Weet jij een mooi bos voor de volgende keer? Kijk hier naar mooie herfstwandelingen in Nederland

Specificaties ‘Zakboek voor het bosbaden’

Natuur heeft een rustgevende werking voor je lichaam. bosbaden oefeningen uit het zakboek voor bosbaden in het Japans: shinrin yoku.

Auteur: Katriina Kilpi Sarah Devos | Uitgever: Lannoo | 9789401463379 | oktober 2019 | 128 pagina’s | meer informatie vind je hier*

Lees ook deze blogs:

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.