Op zoek naar paddenstoelen in Landgoed Clingendael in de herfst

Het is herfst en ik ben er eigenlijk mentaal nog niet helemaal aan toe, maar de herfst vind ik ook altijd wel heel gezellig. Een warme sfeer in huis met al die oranje rode en bruine tinten. De verwarming en waxinelichtjes gaan soms weer aan. En heerlijk lange boswandelingen met de kinderen op zoek naar paddenstoelen, dennenappels, kastanjes, eikels en hazelnoten.

Speuren naar paddenstoelen

Ken jij de parasolzwam, de geweizwam en het vuurzwammetje al? Ik wist wel dat er verschillende paddenstoelen waren, maar hoe ze allemaal heette? Nee dat wist ik niet. De rood met witte stippen paddenstoel is bijvoorbeeld een vliegenzwam! Deze herfst kun je paddenstoelexpert worden met behulp van IVN. Een leuk uitstapje voor peuters, kleuters en grotere kinderen, samen met papa mama opa en oma of neem gewoon gezellig de hele familie mee. Een frisse neus is goed voor iedereen.

De volgende foto’s zijn van een aantal jaren terug op een mooie herfstdag in Landgoed Clingendael.

herfst paddenstoel
herfst paddenstoel
herfst paddenstoel
herfst paddenstoel

Over IVN

IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. IVN laat jong en oud zélf beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Juist voor kinderen. Zelf onderzoeken, ervaren, frisse lucht, vieze handen, speuren door de natuur… Het maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Lokaal organiseren ruim 20.000 ervaren IVN-vrijwilligers talloze excursies, cursussen, wandelingen, lezingen en andere natuur (belevings-) activiteiten door heel Nederland.

Gratis zoekkaart

Van IVN ontving ik een hele leuke zoekkaart voor paddenstoelen.

IVN Paddenstoelen

En die hebben dochterlief en ik direct maar eens uitgeprobeerd. Kijk mee met onze zoektocht!

Kom Mama wij moeten roodkapje helpen!

herfst clingendael

Welke paddenstoelen zijn dit? Ik kijk wel even in het boekje!

herfst clingendael
IVN paddenstoelen

Mama help het boekje gaat niet dicht meer

herfst clingendael

Kijk nog meer paddenstoelen mama

herfst clingendael
herfst clingendael

Hele grote paddenstoelen mama!

herfst clingendael
herfst clingendael

Kabouters waar zijn jullie?

herfst clingendael

Mama wat is dit voor boom? Een elfenboom lieverd. Ik zie de elfjes niet mama. Goed kijken misschien zit er een op dat elfenbankje!

herfst clingendael
herfst clingendael

Wil je weten waar en wanneer je met IVN op ontdekkingsreis kan? Kijk dan op ivn.nl/paddenstoelen. Daar vind je een overzicht van de bijna 100 activiteiten. Ga je zelf op pad? Vraag dan de gratis zoekkaart paddenstoelen aan en ontdek welke paddenstoelen je onderweg tegen komt! En als je nu lid wordt van IVN, krijg je gratis het paddenstoelenpakket (met een loepje, spiegeltje, zoekkaart en paddenstoelengids), waarmee je nóg meer zelf kunt ontdekken over paddenstoelen bij jou in de buurt.

herfst clingendael

IVN neemt kinderen en hun (groot)ouders dit najaar mee op ontdekkingsreis door de geheimzinnige wereld van paddenstoelen. Tijdens deze ontdekkingstocht met IVN-afdelingen beleven ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen alles wat met paddenstoelen te maken heeft. Ga mee spiegelen in het bos, brouw heksensoepjes in de open lucht en kroon jezelf tot herfstprins of -prinses. Meld je snel aan voor één van de bijna 100 IVN-activiteiten bij jou in de buurt, of ga zelf aan de slag als Paddenstoelexpert!

Ben jij al op zoektocht naar paddenstoelen geweest? Welke vind jij het mooist?

 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.