Skip to Content

Paddenstoelen zoekkaart – een tocht langs Clingendael speeltuin

Het is herfst en ik ben er eigenlijk mentaal nog niet helemaal aan toe, maar de herfst vind ik ook altijd wel heel gezellig. Een warme sfeer in huis met al die oranje rode en bruine tinten. De verwarming en waxinelichtjes gaan soms weer aan. En heerlijk lange boswandelingen met de kinderen op zoek naar paddenstoelen, dennenappels, kastanjes, eikels en hazelnoten met de paddenstoelen zoekkaart.

Paddenstoelen zoekkaart

Ken jij de parasolzwam, de geweizwam en het vuurzwammetje al? Ik wist wel dat er verschillende paddenstoelen waren, maar hoe ze allemaal heten? Nee dat wist ik niet. De rood met witte stippen paddenstoel is bijvoorbeeld een vliegenzwam! Deze herfst kun je paddenstoelexpert worden met behulp van IVN met de paddenstoelen zoekkaart. Een leuk uitstapje voor peuters, kleuters en grotere kinderen, samen met papa mama opa en oma of neem gewoon gezellig de hele familie mee. Een frisse neus is goed voor iedereen. Ga paddenstoelen zoeken met IVN. Misschien vind je zelfs wel eetbare paddenstoelen in het bos!

De volgende foto’s zijn van een aantal jaren terug op een mooie herfstdag in Landgoed Clingendael. Hier kun je ook een prachtige Japanse tuin vinden die twee keer per jaar open is.

Over IVN

IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) is een landelijke organisatie die mensen op lokaal niveau bij de natuur betrekt. IVN laat jong en oud zélf beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Juist voor kinderen. Zelf onderzoeken, ervaren, frisse lucht, vieze handen, speuren door de natuur… Het maakt kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Lokaal organiseren ruim 20.000 ervaren IVN-vrijwilligers talloze excursies, cursussen, wandelingen, lezingen en andere natuur (belevings-) activiteiten door heel Nederland. Paddenstoelen zoeken met kinderen in de herfst is niet alleen goed voor kinderen, maar voor het hele gezin! Heb jij de paddenstoelen zoekkaart al?

Paddenstoelen zoekkaart gratis

Van IVN ontving ik een hele leuke zoekkaart voor paddenstoelen. En die hebben dochterlief en ik direct maar eens uitgeprobeerd. Paddenstoelen zoeken met kinderen wordt zo een heuse speurtocht om alle paddenstoelen van de kaart te vinden.

Tijdens ons moeder dochter uitstapje hadden we samen de grootste lol. Een aantal uitspraken van mijn tweejarige:

Kom Mama wij moeten roodkapje helpen!

Welke paddenstoelen zijn dit? Ik kijk wel even in het boekje!

Mama help het boekje gaat niet dicht meer

Kijk nog meer paddenstoelen mama

Hele grote paddenstoelen mama!

Kabouters waar zijn jullie?

Mama wat is dit voor boom? En wat is dat voor paddenstoel. Ik zie de elfjes niet mama.

Een paddenstoelen zoekkaart brengt niet alleen kennis, maar ook mooie momenten!

Paddenstoelen zoeken met kinderen tijdens de herfstactiviteiten

paddenstoelen zoekkaart

Wil je weten waar en wanneer je met IVN paddenstoelen zoeken kunt ? Kijk dan op ivn.nl. Daar vind je een overzicht van de bijna 100 activiteiten. Ga je zelf op pad? Vraag dan de gratis zoekkaart paddenstoelen aan en ontdek welke paddenstoelen je onderweg tegen komt! En als je nu lid wordt van IVN, krijg je gratis het paddenstoelenpakket (met een loepje, spiegeltje, zoekkaart en paddenstoelengids), waarmee je nóg meer zelf kunt ontdekken over paddenstoelen bij jou in de buurt.

IVN neemt kinderen en hun (groot)ouders dit najaar mee op ontdekkingsreis door de geheimzinnige wereld van paddenstoelen. Tijdens deze ontdekkingstocht met IVN-afdelingen beleven ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen alles wat met paddenstoelen te maken heeft. Ga mee spiegelen in het bos, brouw heksensoepjes in de open lucht en kroon jezelf tot herfstprins of -prinses. Meld je snel aan voor één van de bijna 100 IVN-activiteiten bij jou in de buurt, of ga zelf aan de slag als Paddenstoelexpert!

Natuurlijk neem je mooie herfstschatten uit het bos mee, om de prachtigste knutsels mee te maken!

Paddenstoelen zoeken met kinderen, ga jij wat leuks doen?

Wanneer dennenappels zoeken

Ik merkte dat er ook vragen waren wanneer dennenappels zoeken en waar! Dus waar en wanneer kun je het beste dennenappels zoeken in Nederland?

Dennenappels zijn over het algemeen gemakkelijk te vinden in naaldbossen, aangezien dennenbomen de belangrijkste bron zijn van deze kegels. In Nederland zijn er verschillende soorten naaldbossen waar je dennenappels zou kunnen vinden, zoals in de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, en delen van Limburg en Noord-Brabant.

Het beste seizoen om dennenappels te zoeken is meestal de herfst, ergens tussen september en november. Tijdens deze periode beginnen veel dennenbomen hun kegels te laten vallen als onderdeel van hun voortplantingscyclus. Kijk rond in de buurt van dennenbomen op de bosbodem of op de grond onder de bomen om dennenappels te vinden die al zijn afgevallen.

Onthoud wel dat het altijd belangrijk is om respectvol met de natuur om te gaan tijdens je zoektocht. Neem alleen wat je nodig hebt en laat de omgeving schoon achter.

Lees ook activiteiten met kinderen in Den Haag

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nicole Orriëns

Friday 25th of September 2015

Ik ben dol op de rode paddestoel met witte stippen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.