Knutselen met bladeren in de herfst

De natuur is volop in beweging en zeker met het herfstzonnetje wat zo goed haar best doet is het heerlijk vertoeven in de buitenlucht. Met de gastkinderen maak ik nu regelmatig een lange ochtendwandeling naar het park. Dan zijn de bladeren die van de bomen zijn gevallen nog vers en niet al teveel vertrapt door de schoolkinderen, fietsers en wandelaars. En dat is erg handig want we gingen al veel knutselen met bladeren! 

Bladeren in de herfst

In de herfst heb je het natuurlijk over regen/ paraplu/ kaplaarzen/ appels/ peren/ pompoenen/ kastanjes/ dennenappels/ paddenstoelen/ eikels/ beukennootjes/ hazelnoten en kabouters! Maar ook hebben we het over de bladeren in de herfst. Ze veranderen namelijk allemaal van kleur. Wat ooit allemaal groen was veranderd in geel, oranje, rood, bruin en alles wat er tussen in zit. Nu hoef ik het nog niet over alle moeilijke kleuren te hebben met de kinderen, maar de herfstkleuren die zitten er bij de meesten wel goed in na de afgelopen weken. En knutselen met bladeren hoort er natuurlijk helemaal bij!

Knutselen met bladeren

Het eerste wat de kinderen van mij leren als we bladeren gaan zoeken in het park is dat ze alleen blaadjes van de grond mogen pakken en niet uit de bomen mogen trekken. Dat is iets wat ik vroeger heb geleerd van iemand. Bomen en bloemen hebben ook gevoel en ze willen niet zomaar alles kwijt raken waar ze zo hun best voor hebben gedaan om mooie te laten groeien en bloeien. De bomen mogen zelf kiezen wanneer ze hun blaadjes willen laten vallen en langzaam veranderen in een kale boom.

Plakken en verven met bladeren

knutselen met bladeren

De eerste knutsel met bladeren die wij maakten was plakken en verven.

knutselen met bladeren

Elk kind mocht uit een grote stapel mooie bladeren uitzoeken en deze met stevige lijm opplakken. Daarna kregen ze groen/geel/bruin/rode verf aangeboden en gingen ze verven. Net zoals grote Saar uit Saar op school van Pauline Oud.

knutselen met bladeren

Prachtige kunstwerken werden dit natuurlijk! Ik koos de grote witte papieren vellen uit de IKEA pakken voor diegene die het graag wil weten.

Bladeren kleuren en versieren

knutselen met bladeren  knutselen met bladeren

De tweede knutsel met bladeren werd er een om zelf te kleuren en te versieren.

Op groot bruin karton tekende ik beuken bladeren en knipte ze uit voor de kinderen. Zij gingen weer met diezelfde herfstkleuren aan de slag om hier op te kleuren. Daarna mochten ze met foamstickers gaan versieren. Via de weggeefhoek had ik hele leuke foamstickers gekregen waar ook bosdieren bij zaten! Zo konden wij het gelijk hebben over egels, konijnen, eekhoorntjes en beren.

knutselen met bladeren

Wil jij ook gave bosdieren foamstickers dan kan je van het merk Baker Ross hele gave vinden bij Bol. 6,99 voor 100 stuks kosten ze.

Toveren met waterverf

knutselen met herfstbladeren

Als laatste had ik de kinderen wijs gemaakt dat ik kon toveren! Op een vel wit papier, ze hadden hem gecontroleerd hij was echt gewoon wit, toverde ik met waterverf bladeren tevoorschijn! Nou dat wilden zij natuurlijk ook wel even uitproberen.

Knutselen met bladeren is echt een feest want wij zijn al heel vaak naar het park geweest om de veranderingen in de natuur te bekijken en de mooiste bladeren op te rapen!

Van te voren zoek je mooie bladeren uit je verzameling en legt deze tussen twee witte A4 vellen. Met wit kaarsvet ga je vervolgens hard over de bladeren heen wrijven zodat je de bladnerven goed zichtbaar krijgt.

knutselen met herfstbladerenknutselen met herfstbladeren

Je kunt varieren hierin door de bladeren op de kop/ niet op de kop te leggen. Zo krijg je verschillende resultaten.

knutselen met herfstbladeren

Ik liet hierna de kinderen zelf de kleuren waterverf uitkiezen die zij bij de herfst vonden passen. Opvallend dat blauw en paars ook steeds van de partij waren!

knutselen met herfstbladeren

Toveren met wasco krijt

knutselen met herfstbladeren

Je kunt natuurlijk ook herfstbladeren toveren met wasco krijt. Leg een blaadje met de nerf naar boven onder een wit papiertje en ga er hard overheen met een wascro krijt. Je krijgt dan ook een prachtig resultaat maar voor de kinderen betekent dit wel dat ze hard kracht moeten zetten. In mijn ervaring kunnen de meeste peuters dit nog niet. Voor kleuters is dit wel een haalbare knutselactiviteit om te knutselen met bladeren!

Hup naar buiten!

Dus heb jij nog geen herfstbladeren in huis dan weet jij wat je vanmiddag mag gaan doen! Hup dat park of dat bos in. Haal je van te voren wel even het gratis boekje Buiten de Pixels op bij een Pearle vestiging bij jouw in de buurt?! Dan ben je ook nog eens gezond bezig want spelen in de buitenlucht remt de ontwikkeling van bijziendheid af. Veel plezier in elk geval met deze knutselen met bladeren tips! En mocht je nou nog meer herfstschatten vinden maak dan ook gelijk een leuk herfststukje met ze!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.