Drijven en zinken met de herfst – een leerzame activiteit

Jonge kinderen iets leren gaat verder dan woorden en gewoontes bijbrengen. Het is prachtig als je kan laten zien dat je in de grote wereld ook kunt toveren. Zoals Drijven en zinken met de herfst.

Herfst leerzame periode

Toveren met kleuren bijvoorbeeld rood met geel mengen wordt oranje. Dat vinden ze al prachtig. Of als ze ontdekken dat er speelgoed bij of weggetoverd is. Maar ook nieuwe smaken ontdekken en een enthousiast: “Dat vind ik wel lekker mama!” horen is prachtig.

Ook de natuur heeft een hoop schatten die de kinderen geweldig vinden om te ontdekken. Nu dochterlief 2,5 jaar is lijkt ze nog meer een wandelende spons die informatie opslaat in haar hoofdje. Ik kan het soms gewoonweg niet bijhouden. Ze is dol op wandelen in het park nu en kastanjes en eikels en paddenstoelen zoeken. Ze weet ze prima te benoemen en ook de kleuren van de blaadjes. Herfst is geweldig voor kinderen! En zo kwam ik op deze Drijven en zinken met de herfst les.

Drijven en zinken met de herfst

Toen ik laatst ergens een filmpje voorbij zag komen met volwassen mensen die nootjes uit een hoge smalle vaas moesten zien te krijgen wist ik dan ook gelijk dit vind zij ook prachtig! Iets wat al die mensen niet voor elkaar krijgen, maar wat voor apen een normaal iets is. Gewoon water in de vaas en de nootjes komen vanzelf boven drijven. Een lesje Drijven en zinken met de herfst!

Drijven en zinken met de herfst
Drijven en zinken met de herfst

Geweldig vond ik het om te zien. Een hoge smalle vaas en wat herfstschatten werden verzameld en natuurlijk water.

Herfstvakantie DIY peuter
Drijven en zinken met de herfst

Dochterlief en een gastkindje keken vol interesse toe hoe ik alles verzamelde en klaarzette op tafel. Ik liet ze zelf de nootjes in de vaas doen en vroeg toen of ze ze er weer uit wilden halen zonder de vaas om te draaien. Nee dat lukte ze niet.

Drijven en zinken met de herfst
Drijven en zinken met de herfst
Drijven en zinken met de herfst

Omhoog drijven van eikels en kastanjes

Volgende stap was dat ik er wat water in deed. Hé dat is gek de nootjes komen omhoog! “Kun je er nu wel bij?” vroeg ik.  “Nee nog niet mama.”  “Ok wat moet ik nu doen dan?” vroeg ik toen.  “Meer water mama!” zei ze vol trots en half bevelend..  Damn.. dacht ik.. ze heeft het gelijk door! Dus hup helemaal vol met water en ja hoor ze kon erbij! Een geweldig leuk lesje over Drijven en zinken met de herfst.

Drijven en zinken met de herfst
Herfstvakantie DIY peuter

“Nog een keer, nog een keer mama!” kwam er toen enthousiast uit. Ze stonden beiden te springen van enthousiasme.  Ik heb het wel 4 keer herhaald en ze vonden het prachtig. Toen ik haar 2 dagen later vroeg hoe ik nootjes uit een smalle hoge vaas moest halen waar oma bij was, zei dochterlief heel serieus: “Oma, dan moet je er water bij doen en dan komen ze zo omhoog ( compleet met handgebaar) en dan kun je erbij. Net als apen doen oma!”

Dit kleine trucje kun je natuurlijk nog veel verder uitwerken. Kijk maar eens naar het verschil tussen een mandarijn, gepelde mandarijn, en mandarijnenschil. Allemaal reageren ze anders op water.

Zouden er dingen zijn uit de herfst die wel zinken? Of blijft alles drijven?

Ik zou zeggen ga lekker aan de slag met je kinderen en pas het ontdekken aan op de leeftijden van je kinderen. Laat ze zelf ook met ideeën komen. En ik verzeker je dat je een prachtige middag zult hebben vol met verbazing met deze les Drijven en zinken met de herfst!

Lees ook deze blogs in thema herst en Halloween:

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.