Knutselen met kastanjes en beukennootjes – een inspiratie blog

Heb jij thuis ook zo’n grote voorraad kastanjes staan? En zijn de kinderen al een beetje uit geëxperimenteerd dat kastanjes plat kunnen zijn en rond, klein en groot. Hebben ze torens proberen te maken en zijn ze geteld. Dan is het tijd om er wat anders mee te doen want kastanjes gaan niet heel lang mee! In deze blog gaan we knutselen met kastanjes en beukennootjes! 

Knutselen met kastanjes peuters en kleuters

Pinterest staat er vol mee. Creatieve ideeën met schatten van moeder natuur. Voor de kastanjes en beukennootjes zocht ik er een paar uit en werkte deze uit naar mijn eigen ideeën.

Kastanjes stippen tellen

Benodigdheden:

 • 6 kleine bakjes
 • tipp-ex of pen wat op een kastanje schrijft
 • post-its om op de bakjes te doen.
 • en heel veel kastanjes!
creatief met kastanjes
creatief met kastanjes

Schrijf 1 tot 6 stippen op de kastanje. Maak er zoveel je wil, maar 6 per aantal is wel voldoende voor de concentratieboog voor peuters en 4 jarige kleuters. Zijn ze ouder dan kun je hier natuurlijk meer mee variëren. Denk dan ook aan tafelsommen!

En dan is het een kwestie van een grote hoop maken en sorteren maar! Dochterlief (hier 3 jaar) leest al cijfers en wist ze allemaal in het juiste bakje te deponeren. Ze vond het een erg leuk spel om te doen.

creatief met kastanjes en beukennootjes
creatief met kastanjes en beukennootjes

Uiteraard kun je ook variëren met letters of symbolen of kleuren. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Peuters en kleuters zijn dol op sorteren en zullen het prachtig vinden dat ze de door hun gevonden kastanjes in een spelletje worden omgetoverd. Wie weet hebben zij ook al nog wel andere ideeen om creatief met kastanjes te zijn.

Knutselen met kastanjes Rups maken

Benodigdheden:

 • Pijpenragers
 • kastanjes met een gat ( manlief even lief aankijken)
 • wiebeloogjes en eventuele andere dingen op om te plakken zoals blaadjes
 • lijm
creatief met kastanjes en beukennootjes
creatief met kastanjes en beukennootjes

Uiteraard kun je ook eikels er tussen doen ( wat dochterlief persé wilde, want de rups moest ook een buik hebben! )

Maak een knoopje aan een einde van de pijpenrager en laat de kinderen de kastanjes rijgen alsof het een ketting is. Ik leg altijd uit eerst het touwtje erdoor, dan het touwtje aan de andere kant eruit trekken en dan de kastanje naar beneden trekken. 2 jarigen kunnen dit prima doen! Jonger hebben ze nog wel wat hulp nodig.

creatief met kastanjes en beukennootjes
knutselen met kastanjes

Daarna moeten er natuurlijk wiebeloogjes op ( ik koop ze bij de so low) en nog wat versieringen anders is de rups zo ‘naakt en krijgt hij het koud’)

Egel maken met beukennootjes

Deze knutsel stond in het superleuke voorleesboek Saar in de herfst en leek mij leuk om met de kinderen te doen. Beukennootjes zijn toch een veiligere oplossing dan sateprikkers.

Benodigdheden:

creatief met kastanjes en beukennootjes
 • Klei dat hard wordt zonder af te bakken
 • beukennootjes of eventueel korte houten prikkers of dennennaalden
 • kleine oogjes (kruidnagel of mini wiebeloog so low)
 • neus ( kruidnagel)
egel maken met beukenootjes

Dan laat je de kinderen een rondje maken en vervolgens de beukennootjes inprikken! Vooral de oogjes en neusje vonden ze geweldig om te doen! Daarna wel goed handen wassen! Uiteraard kun je dit ook maken met kleine satéprikkers als je geen beukennootjes hebt.
Knutselen met kastanjes kan natuurlijk ook om een egel te maken, maar dan wel met sateprikkers. Daar maak je ook je eigen egel in de herfst mee.

Memory en torens van houten schijven

Bij de Action had ik een tijd geleden deze houten schijven gekocht. Die liggen buiten voor de kinderen om mee te spelen, maar ik besloot ze laatst naar binnen te halen. Tijd voor een herfstachtige memory.

boomstam memory

Kies ongeveer dezelfde maten uit en begin met 8 stukjes. Dat is meer dan zat voor peuters die memory nog niet helemaal onder de knie hebben.

Vervolgens heb ik ze er allemaal bij gepakt. welke houten schijven zijn rond, welke niet. Welke is de grootste is en welke de kleinste en we hebben een toren gebouwd van groot naar klein.

boomstammen toren

Heb je daarna nog steeds genoeg materiaal over? Bij ons spelen de kinderen er met veel plezier buiten mee. Ze bakken taarten en gaan bij elkaar op de thee 😉

creatief met kastanjes en beukennootjes

Knutselen met kastanjes nog meer inspiratie

Met kastanjes kun je allerlei leuke knutselprojecten maken, vooral in de herfst. Hier zijn enkele creatieve ideeën om met kastanjes aan de slag te gaan:

 1. Kastanjebeestjes: Gebruik kleine takjes, eikels, en kastanjes om schattige dierenfiguurtjes te maken, zoals egels, uilen, en eekhoorns. Lijm de onderdelen samen om de vorm van het dier te creëren en voeg ogen, neuzen en andere details toe met verf of kleine stukjes gekleurd papier.
 2. Kastanje poppetjes: Maak kleine poppetjes of figuren door kastanjes te gebruiken als het lichaam en hoofd. Voeg kleine stukjes stof aan als kleding, of teken gezichtjes op de kastanjes om personages te creëren.
 3. Kastanje sieraden: Doorboor kastanjes met een naald en rijg ze aan een touwtje of elastiek om een herfstige armband of ketting te maken. Je kunt de kastanjes ook schilderen of versieren voordat je ze aan elkaar rijgt.
 4. Kastanje-spinnen: Bevestig lange dunne takjes aan de zijkanten van een kastanje om de poten van een spin te maken. Voeg wiebeloogjes toe en schilder of versier de kastanje om een enge of grappige spin te creëren.
 5. Kastanje-kaarsenhouders: Snijd een klein stukje van de onderkant van een kastanje af, zodat deze rechtop kan staan. Maak een holte in de bovenkant van de kastanje en plaats er een kleine kaars in. Dit creëert een mooie herfstkaarsenhouder.
 6. Kastanje mobile: Verzamel verschillende kastanjes en schilder ze in herfstkleuren. Bevestig een touwtje aan elk van hen en hang ze op verschillende lengtes aan een tak of een stuk hout om een herfstige mobiel te maken.
 7. Kastanje-afdrukken: Snijd een kastanje doormidden en dompel de platte kant in verf. Gebruik deze kastanjeafdruk om herfstachtige kunstwerken te maken door ze op papier te stempelen.
 8. Kastanjekettingen: Rijg kastanjes en andere natuurlijke materialen, zoals gedroogde bladeren of stukjes dennenappel, aan een koord om decoratieve kettingen te maken.

Met kastanjes kun je dus allerlei leuke en creatieve knutselprojecten uitvoeren, perfect voor de herfstperiode. Laat je fantasie de vrije loop en geniet van het knutselen met deze natuurlijke materialen!

Ga jij ook knutselen met kastanjes en beukennoten en andere schatten uit de natuur?

Kijk ook eens naar deze blogs met thema herfst:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

1 reactie

 1. Leuke ideeën. ik wil volgende week met de kinderen in de klas spinnen maken van een kastanje. Ik laat ze strijkkralen rijgen aan het pijpenrag ene kant in de kastanje en andere kant ombuigen, dit doen we 8x en de spin is klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.