Sensory play herfst, een sensopathisch spel voor peuters en kleuters
Ik vind het geweldig om jonge kinderen nieuwe structuren te laten voelen. Over het sensopathisch spel heb ik al eens eerder geschreven. Samen met de gastkinderen ging ik naar de winkel en kocht daar 4 pakken peulvruchten. Samen met wat schatten uit de natuur bedacht ik deze speciaal voor de Sensory play herfst. Leuk om te doen met je kinderen. Waarschuwing vooraf, wees voorbereid op rommel op de vloer en heel veel pret!
Benodigdheden sensopathisch spel:
- Bij de supermarkt kocht ik deze 4 pakken met peulvruchten
- Kastanjes, dennenappels, eikels bijvoorbeeld
- Grote bak om alles in te doen
- kleine bakjes om in te verzamelen/sorteren

Werkwijze Sensory play herfst:
Doe elk soort peulvrucht/natuurschat in een doosje en maak in een grote bak duidelijk onderscheid tussen de verschillende soorten. Als scheidingslijn heb ik bijvoorbeeld gekozen voor de dennenappels, kastanjes en eikels. Je kunt natuurlijk ook nog beukennootjes gebruiken of de jasjes/hoedjes van de verschillende noten.


Geef de kinderen van alles 1 of een paar exemplaren en laat ze deze op de goede plek in de bak zetten. Met 1 of 2 van elk soort snappen ze snel wat de bedoeling is van deze Sensory play herfst en welke hetzelfde zijn. En goed om te zien of kinderen goed kunnen sorteren!
Soorten peulvruchten herkennen
Leuk om te wijzen op de verschillen in de peulvruchten. Helemaal plat, halfplat/halfrond, helemaal rond en rond/langwerpig. Zo leren ze ook de rijke woorden om te benoemen wat ze voelen.

Hierna heb ik voor elk kind een apart bakje gemaakt waar ik van alles door elkaar heb gedaan. Een grotere hoop dus en ze weer dezelfde opdracht gegeven. Doe ze in de juiste strook neerleggen bij de andere die hetzelfde zijn. Hoe is het met de concentratie en de fijne motoriek? Kunnen ze goed sorteren in de sensory play herfst bak?


Dit werd voor de twee dreumesen en peuterdochter toch wat teveel uitdaging en de spanningsboog ging lekker de kant op van ontdekken en spelen. Helemaal prima en ze hadden alle drie de grootste pret. Eigen bakjes werden gevuld met de mooiste vruchten en noten. Het werd op de tafel gezet en op de grond gegooid. Dolle pret hadden ze en na 45 minuten Sensory play herfst moest ik ze echt van de tafel aftrekken om te gaan lunchen. De oudste twee hielpen mij nog even de vloer weer leeg te ruimen en in bakjes te doen wat er allemaal op de grond was beland. Spelend opruimen is het leukste wat er is!

In de middag ging ik samen met dochterlief weer met Sensory play herfst bak spelen en nu proberen terug te verzamelen in kleine bakjes. Dat vond ze even leuk om te helpen, maar daarna ging ze er lekker weer mee spelen en haar eigen emmertjes vullen.
Ik heb haar ook nog laten horen met welk verschillend geluid de vruchten en noten neerkomen als je ze uit je handen laat glijden. Dat vond ze erg leuk om te doen.

Variatietip Sensory play herfst:
Als extra variatie kun je de vruchten en noten ook in een hoge vaas met water doen. Welke blijven drijven en welke zinken naar de bodem?
Maak verschillende sensorybottles en sensorybags om kleine kinderen die nog de neiging hebben alles in de mond te stoppen ook veilig te laten ontdekken. Heb jij wel eens een Sensory play herfst bak gemaakt?
Sensorische bak
Een sensorische bak, ook wel bekend als een sensorische tafel of sensorische speelbak, is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om sensorisch spel en sensorische stimulatie te bieden aan kinderen en volwassenen. Het is vaak een bak of tafel gevuld met materialen die diverse zintuigen kunnen stimuleren, zoals zien, voelen, horen en soms zelfs ruiken en proeven. Het doel van een sensorische bak is om sensorische exploratie en ontwikkeling te bevorderen, vooral bij kinderen met sensorische verwerkingsstoornissen of andere speciale behoeften. Het kan ook gewoon een leuke en leerzame activiteit zijn voor kinderen om verschillende materialen te ontdekken.
Enkele voorbeelden van materialen die in een sensorische bak kunnen worden gebruikt, zijn onder andere:
- Zand
- Water
- Rijst
- Bonen
- Klei
- Modder
- Schelpen
- Knikkers
- Schaafijs (voor een koude ervaring)
- Textiel zoals stoffen, linten of wol
- Herfstschatten zoals in deze sensory play herfst!
De materialen worden vaak gecombineerd met verschillende gereedschappen en speeltjes om de sensorische ervaring verder te verrijken. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met hun handen door het zand of de rijst graven, patronen maken in de klei, objecten verbergen in de bak voor schattenjachten, enzovoort.
Sensorische bakken worden vaak gebruikt in zowel thuis- als educatieve omgevingen om de ontwikkeling van motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden en zintuiglijke waarneming te bevorderen. Ze zijn ook nuttig voor kinderen om te ontspannen en te kalmeren, vooral als ze overprikkeld zijn door sensorische input.
Kijk hier voor meer sensorisch speelgoed
- Sensopathisch schatgraven
- Natuurspeelgoed
- sensory bottles
- Sensory bags
- Time out box
- Sensopathisch spel
- Sensopathisch speelgoed voor thuis en in de klas
- DIY water -zandtafel
- Modderdag
- sensomotorische speelrijst
- Spiegelblokken en sensorische blokken
- Kriebelkoffer
Kijk vooral deze blogs voor inspiratie:
- knutselen met bladeren in de herfst
- herfststukje voor kinderen
- herfstknutsels peuter
- herfstknutsel baby peuter
- kinderliedje op een grote paddenstoel
- kinderliedje het regent het regent
- paddenstoelen zoeken
- drijven en zinken met herfstschatten
- kinderliedje herfst
- Raamschildering maken met verf
- Herfstwandeling met speurtocht
- Anti-verveeltips herfstvakantie
- herfstwandelingen

Leuk gedaan, vooral met de diverse kleuren.