Skip to Content

Sensorybottles – een leuk diy project voor sensopathisch spel

Wat zijn nu weer sensorybottles hoor ik je denken. Als je een beetje goed bent in Engels dan hoor je de woorden Sensory en Bottles. Oftewel Zintuigen en Flessen. Het zijn dus flessen voor de zintuigen. Ik maakte die toen ik gastouder was en het was 5 jaar lang het speelgoed waar het meeste mee is gespeeld, het hele jaar door!

Sensorybottles

Ik begon met 4 sensorybottles. 2 met gekleurde rijst en gekleurde pasta en 2 met water met wat dingetjes die blijven drijven of juist naar de bodem zakken. Sommige helemaal vol, andere met een klein beetje zodat het niet te zwaar zou zijn voor de jongere kindjes.

Het was zo’n groot succes dat ik al snel meer sensorybottles maakte nadat ik een rondje pinterest had gedaan. Nu met water en glitters erin en een met pasta en suiker wat allebei anders valt en geluid geeft. En van de week heb ik weer 3 gemaakt. Met gekleurde luciferstokjes, belletjes en kralen. Het is al een hele bonte verzameling bij elkaar. En zoals je ziet worden de lege spa en sap flesjes mooi hergebruikt! 

sensorybottles

Hoe maak je zintuiglijke flessen?

De standaard uitrusting om sensorybottles te maken is secondelijm om de dop vast te lijmen en een plastic flesje.

Daarnaast kun je aan van alles denken, kralen, rijst, pasta, papier, theekruidenblaadjes, suiker, meel, olie, water, kleurstof, schelpen, zand, sop, kleine poppetjes, glitters, belletjes, satéprikkers, nepsneeuw, bierdoppen, kurken, zilverfolie gescheurd, knoopjes, pompons, lintjes, koffiebonen, zaden en noten en ga zo maar door. 

Alles maakt weer anders geluid en ziet er anders uit en dat is precies waar het sensopathische spel omgaat. Ontdekken en leren op een veilige manier. Want normaal laat je je kleine kinderen niet met deze materialen spelen omdat het gevaar bestaat dat ze het in hun mond stoppen, of omdat het te scherp is. En ik moet zeggen, Na 5 jaar zaten de doppen met de secondenlijm nog steeds muurvast!

Sensorybottles zijn echt superleuk om zelf te maken. Varieer zelf met hoeveelheden. Alles is goed en niets is fout. Zorg dat ze allemaal anders zijn en zo blijft er altijd wat te ontdekken. Of het nu luisteren is naar de geluiden, kijken naar wat er in de fles gebeurd of net doen alsof je allerlei soorten frisdrank in je speelgoedkeuken verkoopt. Van jong tot oud zijn de kinderen er zoet mee.   

Ga jij ook Sensorybottles maken? Ik ben benieuwd naar je resultaten!

Lees ook deze blogs

Geen zin om zelf te maken? Je kunt ze ook kant en klaar kopen!

Footer1

 

 

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.