10 minuten dozen – een Busy Bag of Time out Box

10 minuten dozen. Of je nu vakantie hebt, thuisonderwijs geeft of voor de klas staat, deze busy boxes zijn een uitkomst! Niet voor niks hebben ze namen als time out box, busy bag of busy box. In Nederland noemen we ze meestal 10 minuten dozen en dat is voor sommige kinderen ook precies de tijd waarmee hun spanningsboog afloopt.

10 minuten dozen op school

thema 10 minuten dozen Pinterest

Ik maakte ruim 60 dozen toen ik gastouder was en een groot deel van deze collectie staat nu in de kleuterklas. Wij gebruiken het bij de overblijf als de kinderen klaar zijn met eten mogen ze op hun plek een 10 minuten doosje pakken om mee te spelen. Ideaal om in je eentje mee te spelen en snel weer op te kunnen ruimen. In deze blog staan een aantal voorbeeldfoto’s die je kunt pinnen voor Pinterest. Leuk als je anderen ook wil inspireren.

10 minuten dozen

10 minuten dozen een heleboel

Als je op Pinterest zoekt op Busy Box, Busy Bag, Time out Box kom je een hoop ideeën tegen. Ik liet mij inspireren door deze ideeën en hield rekening met de leeftijden en fases van fijn motorische ontwikkeling. Het begon met een ideeënlijst van ruim 80 verschillende activiteiten en ik schroefde deze terug tot ruim 60 verschillende 10 minuten dozen.

shoplist van de busy boxen
strijkkralen en kleine doosje lego voor 10 minuten dozen

Ik shopte onder andere bij de Kruidvat, op=op voordeelshop, Aliexpress.com , So Low, HEMA kinderproducten , Action, Zeeman en voor Bouwen & constructie en bij de Intertoys.

Hema inkopen voor de 10 minuten dozen
De Hema om te puzzelen
Voor de fijne motoriek ging ik naar de Zeeman.
Bij de Zeeman voor de fijne motoriek

Ik verdeelde alles in hoofd categorieën en ga de dozen nog wel van stickers voorzien zodat de kinderen weten welke doos ze mogen pakken. Ook denk ik er nog over om een soort van aftekenlijst te maken om er voor te zorgen dat ze alle dozen hebben geprobeerd. Tenslotte gaat het ook om hun ontwikkeling. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Taal in 10 minuten dozen

Voor taal heb ik een drietal 10 minuten dozen gemaakt en nog een flink aantal werkbladen waar met een uitwisbare stift op gewerkt kan worden.

10 minuten dozen taal
Teken de stippeltjes over en vorm letters
10 minuten dozen taal
Schrijf met je vingers in het zand

In deze twee dozen kunnen de kinderen de stippen overtekenen met pen/potlood/stift om zodoende letters te volgen. En in het zand kunnen ze de letters naschrijven. Op papier leren ze tevens de juiste pengreep. Vanaf 3,5 jaar kun je kinderen hier goed op corrigeren als ze jou nog niet vanzelf precies hebben nagedaan.

De letters schrijven in zand kun je zelf kiezen of je voor hoofdletters kiest, of schrijfletters of leesletters. Je kunt natuurlijk ook cijfers schrijven in het zand.

taal 10 minuten dozen

Van dit spel, wat ik bij de kringloop kocht voor maar 0,75 cent, maakte ik bladen met zomerse woorden. Ik maakte vakjes op een papier en schreef hier de letters over.

taal 10 minuten dozen
letters nazoeken
taal 10 minuten dozen
keuze voor andere thema’s.

Nu aan de kinderen de leuke taak om dezelfde letters erbij te zoeken! Je kunt natuurlijk voor elk seizoen of thema voor andere woorden kiezen. Je kan er voor kiezen om er per blad een ander doosje van te maken zodat meer kinderen met deze 10 minuten dozen aan de slag kunnen gaan.

Knijpkaarten
werkbladen in 10 minuten dozen.

Op de site van Juf Milou vond ik gave knijpkaarten in verschillende categorieën zoals taal en rekenen. Ik moet de knijpers nog even afmaken maar dan kunnen de kaarten eindeloos hergebruikt worden. Op een paar andere websites vond ik nog meer werkbladen voor taal en rekenen. Zelfs als we dus langer dan 10 minuten hebben kunnen de oudste kinderen hier rustig mee aan de slag.

Rekenen 10 minuten dozen

10 minuten dozen busy box Pinterest foto

Voor rekenen heb ik een aantal 10 minuten dozen gemaakt en nog een flink aantal werkbladen (zie hierboven) waar met een uitwisbare stift op gewerkt kan worden.

Lees hier 60 lesideeën met bouwblokjes

10 minuten dozen optellen met duplo rekenen
Optellen met duplo
10 minuten dozen rekenen optellen en aftrekken met stokjes
aftrekken met stokjes van AliXpress

Met behulp van houten cijfer blokjes van Aliexpress of met Duplo stenen kunnen de kinderen oefenen met kleine rekensommen. De houten stokjes en de Duplo stenen zijn daarnaast natuurlijk ook leuk om te sorteren of andere dingen mee te ontdekken.

10 minuten dozen rekenen spelletje
10 minuten dozen rekenen met wasknijpers telrij
met wasknijpers de telrij oefenen

Een leuk klein spel met tellen en soorten plaatjes bij elkaar zetten is ook leuk als afleiding. Eet jij veel ijsjes en hang je de was graag op dan heb je vast wel ijsstokjes en wasknijpers in huis. Zo niet dan koop je ze heel goedkoop bij de So Low of de Action bijvoorbeeld. Je kunt er getallenreeksen op zetten en de kinderen de missende getallen bij laten zoeken. Dit kan natuurlijk in steeds grotere sprongen hoe ouder ze zijn!

uitdaging

Ook een leuke manier om de tafels te oefenen voor kinderen in groep 4.

Kijk hier voor 26 tips om tafels te oefenen.

busy bag telrij met ijsstokjes en wasknijpers

Overigens een tip. Ik speelde dit spel vanavond met dochterlief en de nummers kun je beter andersom op de knijpers schrijven. Niet handig gedaan van mij!

Heb je nog loombandjes thuis liggen? Dan kun je op ijsstokjes een cijfer zetten en dan kunnen de kids er het aantal benodigde elastiekjes op doen.

Dit kun je natuurlijk ook gebruiken met sorteren en kleuren er stiften.

Tegenwoordig heb ik in de klas ook nog een doosje met daarin 2 pakjes speelkaarten. Kinderen gebruiken ze op verschillende manieren. Ze leggen de telrij op volgorde, zoeken dezelfde cijfers als een kwartet bij elkaar en ze maken er memorie van.

Constructie

10 minuten dozen Pinterest Pin

Voor constructie heb ik ook een aantal 10 minuten dozen gemaakt.

constructie 10 minuten dozen lego werkjes
constructie 10 minuten dozen lego friends

Om te bouwen kocht ik wat doosjes bij de Action en een klein doosje Lego Friends. Met behulp van de beschrijvingen kunnen ze dan proberen wat in elkaar te zetten. Inmiddels heb ik hier veel meer doosjes van want het blijkt een favoriet te zijn bij de kinderen. Spelen met Lego is iets wat sommige kinderen in groep 1 nog niet mogen van hun ouders en dat vinden ze maar wat mooi dat dat op school wel mag. We hebben doosjes waarmee ze kleine voertuigen kunnen bouwen, maar ik heb ook dozen gemaakt van de PlusBricks waarmee ze fruitbomen kunnen maken en verschillende groentenplanten.

constructie 10 minuten dozen
Aan de slag met bouwmateriaal
constructie 10 minuten dozen
magische puzzel snake

Schoonvader zette dit houten blok met draadstangen erin in elkaar. Met wat flinke draaimoeren, moeren en bouten en een stapel voorbeeldkaarten kunnen de kinderen hier mee aan de slag om een voorbeeld na te bouwen en te ervaren hoe het draaimechanisme werkt. Overigens wordt er bij mij in groep 1 vooral mee geprobeerd hoe dat draaien werkt met naar beneden gaan en omhoog gaan.

De slangen haalde ik bij de Action op aanraden van de Facebookgroep Kleuterwereld. Er zitten wat voorbeelden bij om na proberen te bouwen. Ben heel benieuwd wat voor prachtige kunstwerken ze hier mee gaan maken!

Deze grote pijpbouw leidingen van Aliexpress is een grote hit in mijn klas. Er worden hele kunstwerken meegemaakt, in het begin hadden ze de neiging om er een wapen van te maken, maar dat is op school niet toegestaan.

Sorteren

Voor sorteren heb ik heel veel 10 minuten dozen gemaakt. Sommige worden ook ingezet met de loose parts activiteiten waar ik nog wel eens een aparte blog over zal gaan schrijven. Ideaal voor de sorteer dozen is dat je met restmateriaal kunt werken!

sorteren met doppen
spelen met doppen en peulvruchten
sorteren met flesdoppen
sorteren met schelpen
sorteren met knopen

Neem simpele kosteloos materialen zoals doppen, knopen, kurken, schelpen en peulvruchten. De kinderen kunnen sorteren op kleur, op vorm, op grootte. Mee bouwen en verder ontdekken. En zijn tegelijkertijd ook nog eens sensopathisch aan het spelen!

sorteren 10 minuten dozen

Deze schaduwplaatjes zijn al voor jonge kinderen te maken. Je kunt er natuurlijk ook nog eens memory mee spelen en de voertuigen oefenen!

sorteren 10 minuten dozen
sorteren 10 minuten dozen
sorteren 10 minuten dozen

Uit het boek Lou viert Carnaval haalde ik van het knutselproject eerder al een vormenpuzzel die gebruik ik weer. Ook maakte ik een doos met foam figuren en een doos met vierkante papiertjes met allerlei verschillende printjes. Ook hiermee kunnen ze weer sorteren of een kunstwerk maken.

Spelen/ ontspanning

Om te spelen en voor de ontspanning maakte ik natuurlijk ook 10 minuten dozen. 11 stuks maar liefst.

spelen 10 minuten speelgoed
magnetisch doolhof
spelen 10 minuten speelgoed
kleine tekenbordjes

Een leuk klein doolhof spel met magneetjes 4 kleine tekenbordjes om rustig aan tafel te doen.

spelen 10 minuten speelgoed
kleuren mengen
spelen 10 minuten speelgoed kleuren mengen
kleuren mengen

Deze bril met verschillende kleuren glazen kocht ik bij de Action en deze gave transparante kleuren kocht ik bij AliExpress Een favoriet bij kinderen om kleuren te mengen. Het is magisch!

spelletjes en tollen in 10 minuten dozen

Ik maakte twee doosjes met deze leuke kleine spelletjes en tolletjes van de Action.

spelen 10 minuten speelgoed kleine popptjes
kleine poppetjes van Tsum Tsum
spelen 10 minuten speelgoed
babydieren

Om rustig te spelen een bakje met deze leuke Tsum Tsum om mee te spelen en torens mee te bouwen. En een doosje met wat kleinere diertjes om aan tafel mee te spelen.

spelen 10 minuten speelgoed
constructie auto met bouten en moeren

Van Playmobil deed ik de babykamer in een doosje om mee te gaan spelen. Altijd leuk voor de kinderen omdat ze vaak thuis ook een baby hebben.

Voer de stoere jongens en meiden een grote auto die je met gereedschap uit elkaar kunt halen. Hier heb ik ook een dinosaurus van en het is een gewilde doos bij jongens en bij meiden!

spelen met kleine autotjes busy box
lou viert carnaval

Verder nog een doosje met kleine autotjes en allemaal puzzelstukjes uit het boek Lou viert Carnaval. Kunnen ze alle plaatjes vinden in het boek?

kleine boekjes om te lezen
bak met mini boekjes
houten speelgoed om mee te spelen

Dan nog een doosje met wat kleine boekjes en de boekjes van Jip en Janneke van de Hema.

Dit laatste doosje met houten bloemen en vlinders vertellen de kinderen zelf een verhaal bij.

En met deze schattige familie vingerpopjes kunnen ze vast ook wel 10 minuten spelen denk je niet!

Motorisch en Sensopathisch

10 minuten dozen pinterest pin mamascrapelle

En dan zijn we aangekomen bij de grootste categorie voor de motoriek. Daarbij is er eigenlijk ook sprake van Sensopathisch spel wat ik zo belangrijk vind voor de kinderen.

Maar liefst 25! 10 minuten dozen vulde ik met allemaal materiaal en speelgoed.

Rijgen:

rijgen 10 minuten dozen
met grote kralen
rijgen 10 minuten dozen
rijgen met kleine houten kralen

Hele grote kralen om een veter heen en wat kleinere houten kralen om chenilledraad  heen.

rijgen 10 minuten dozen
rijgen met chenille draad en ongekookte pasta en rietjes
rijgen 10 minuten dozen
rijgen met een touw met ongekookte pasta en rietjes

Gekleurde pasta en rietjes om chenilledraad heen en om een dun touwtje heen.

rijgen 10 minuten dozen
rijgen met dun touw en kleine kralen
rijgen 10 minuten dozen
rijgen met grote strijkkralen

Kleine kralen om draad heen en grote strijkkralen om veters heen. (veters staan niet op de foto)

rijgen 10 minuten dozen
borduren
rijgen 10 minuten dozen
borduren

Houten figuren om te rijgen om de rand heen en een rijgwerkje met rijgwerk in het midden.

Figuren leggen

10 minuten dozen pinterest pin mamascrapelle busy bag
figuren leggen 10 minuten dozen
zoek dezelfde
figuren leggen 10 minuten dozen
leg hetzelfde neer

Oude sleutels verzamelde ik en trok deze over op papier. Kunnen de kinderen de juiste sleutel op de juiste plek leggen?

Met de gekleurde ijslollystokjes kun je de kinderen leuk aan het werk zetten. Voor de fijne motoriek om de stokjes op de juiste plek te krijgen ( te laten liggen is de grootste uitdaging.)

figuren leggen 10 minuten dozen tangram
tangram
figuren leggen 10 minuten dozen tangram
spelen met tangram

Tangram heb je in de vierkante versie en in de ovalen versie. Hier maakte ik 2 mappen van met nabouw vellen om mee aan de slag te gaan.

Motorisch spelletje

10 minuten dozen motoriek
veters strikken en rijgen
10 minuten dozen motoriek
tetris

Veters leren strikken met deze schildpad en een doosje met tetris.

10 minuten dozen motoriek
mini toren van pisa
10 minuten dozen motoriek

Een mini uitvoering van de toren van Pisa en een Montessori spelletje met cilinders in verschillende diktes en lengtes .

10 minuten dozen motoriek

Met deze gekleurde houten staafjes met inkepingen kunnen ze bouwen. Maar dit vergt heel wat motorische vaardigheden!

knippen enzo
knippen over de lijn
kettingen maken

Van allemaal restjes gekleurd papier ( die ik dus altijd bewaaar) kunnen ze lijntjes volgen om te knippen.

En deze kralen kunnen in elkaar geklikt worden. Ze komen onder andere bij de Action vandaan.

knippen enzo
mini strijkkralen
knippen enzo
kleine puzzel

Strijkkralen zijn super goed voor de fijne motoriek maar het nadeel is vaak dat het zo lang duurt. Met deze kleine vormpjes zijn de werkjes zo klaar! Een echt 10 minuten werkje.

In de Playmobil Wedding goodiebag zat dit leuke kleine puzzeltje. Met veel kleine stukjes wordt dat een leuke uitdaging voor de kinderen.

knippen enzo
sieraden maken
knippen enzo
kleuren oefenen

Deze kralen vond ik bij de Zeeman en worden op touwtjes geregen. En deze schattige kleurenkaarten komen van Peuteractiviteitenweb. Goed om de kleuren te oefenen met de jongste kinderen.

Ik hoop dat je met deze 10 minuten dozen genoeg inspiratie en afleiding hebt om het thuisonderwijs door te komen! Je kunt de 10 minuten dozen natuurlijk ook in bags doen dan heb je echte busy bags voor onderweg en op vakantie!

Meer inspiratie?

Op mijn Pinterest staat trouwens nog meer inspiratie!

Wil je niks missen van onze blogs? Volg ons dan op Instagram  en/of Facebook  en/of Pinterest. Dagelijks komen er 2 a 3 blogs online en regelmatig organiseren we leuke winacties!

Veel plezier!

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

6 reacties

  1. Wow 60 dozen, super leuk! Ik ken de busy bags al heel lang, maar ik kom er nooit toe om ze te maken. In Amerika doen ze ook wel eens swaps, dat iemand heel veel dezelfde zakjes maakt en dan op een avond kun je ze uitwisselen en heb je allerlei verschillende. Dat lijkt me ook wel eens gaaf.

  2. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar wat is het leuk. Ik ga me er zeker verder in verdiepen. Ik vind het echt super leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.