Skip to Content

Tuinverbouwing een blog met vijf aanwinsten in de tuin

Denk jij er weleens over om jouw tuin een opknapbeurt te geven, of juist een complete makeover? In deze blog geef ik 5 tips voor aanwinsten in de tuin. Of wil je met jouw tuin de natuur een steuntje in de rug geven? Ik heb de afgelopen 2 jaar in verschillende fases de voor- en achtertuin aangepast. En zelfs het dak van de schuur doet inmiddels met de tuin mee! Ik neem je mee in mijn tuinverbouwing!

1. Een Sedumdak

Mijn nieuwste tuinverbouwing is het aanbrengen van een sedumdak. Ik hoorde van verschillende mensen om mij heen dat ze zo’n dak hebben aangelegd, vooral omdat dat goed is voor de natuur. Daar ben ik even ingedoken en het blijkt dat een sedumdak goed is voor de biodiversiteit; het verbetert de leefomgeving van vogels, insecten en vlinders. Eigenlijk verleng je de tuin door op het dak van bijvoorbeeld een schuur of veranda een sedumdak aan te leggen. Het ziet er dus mooi groen uit, met kleine plantjes en bloemetjes.

Er zijn ook nog andere voordelen: die kleine pleintjes nemen een groot deel van de regen op en geven dat vocht langzaam af en daarmee gaat het dak zelf langer mee. Ook werkt een sedumdak als een isolerende laag. Nog een laatste tip: via de overheid kun je subsidie aanvragen voor dit soort daken, omdat je daarmee dus de natuur een handje helpt. Dat maakt het nog aantrekkelijker. Mijn dak ligt er sinds april op. De eerste plantjes beginnen nu op te komen en ik ben heel benieuwd hoe het er volgend jaar uitziet. Wil je meer weten over een sedumdak kopen? Klik dan op de link.

2. Tuinverbouwing Tegels eruit, groen erin

Een andere tuinactie, die past bij het sedumdak is het verwijderen van (wat) tegels en daar groen voor in de plaats doen. De tuin fleurt er van op, en ook dit is goed voor de natuur. Het blijkt dat de tuinen in Nederland steeds meer tegels bevat, wat consequenties heeft voor insecten en vlinders, maar bijvoorbeeld ook voor de afwatering in de tuin. Dus door wat tegels in te ruilen voor groen, maak je een makkelijke ‘groene’ stap. Een kleine tuinverbouwing die goed is voor de natuur dus!

3. Een tuin als ‘extra woonkamer’

De derde aanwinst in de tuin is het creëren van een ‘buitenwoonkamer’. De afgelopen jaren zie je steeds meer dat tuinen als het ware bij de woonkamer worden getrokken. Mensen creëren een soort woonkamer buiten. Dat kan door een mooi zithoek te maken, een lekkere loungebank of schommel(stoel), of bijvoorbeeld een veranda. Een buitenkeuken maakt dit helemaal af. Maar ook een vuurkorf of lichtjes (op zonne-energie, lekker makkelijk) zijn erg gezellig. Een iets grotere tuinverbouwing dus die zorgt voor een rustige plek om te relaxen.

tuinverbouwing

4. De voortuin: het visitekaartje van het huis

Vorig jaar heb ik mijn voortuin veranderd, met behulp van een hovenier. Ik moet zeggen dat de voortuin een aardig ‘ondergeschoven kindje’ was. Vaak gaat het maar om een klein stukje grond, maar tegelijkertijd kan de voortuin ook wel een soort visitekaartje zijn voor het huis. Het is het eerste wat je ziet als je thuiskomt. In mijn geval stonden er enorme hortensia’s in, in twee vierkanten van haagjes. Dit is er allemaal uit gegaan tijdens de tuinverbouwing. Ik heb er nu een grote rechthoekige plantenbak laten maken, met een lagere bak erachter. Met een klein boompje en veel planten, daarmee is het een heel ander gezicht. Ik heb er expres ruimte open gelaten zodat gasten er wel hun fiets neer kunnen zetten in plaats van op de stoep. En een mooie besparingstip is dat de oorspronkelijke trommelstenen opnieuw gebruikt konden worden als looppad.

tuinverbouwing

5. Leibomen tegen de inkijk laatste tip tuinverbouwing

De vijfde aanwinst in de tuin zijn leibomen. Deze hoge, groene, maar wel smalle boompjes kun je goed gebruiken om de inkijk in je huis wat te verminderen. Of bijvoorbeeld om een afscheiding in de tuin te creëren. Er zijn verschillende soorten en maten leibomen, qua kleur en type blad bijvoorbeeld. Een Leiboom blijft het hele jaar groen, waardoor ze dus zo geschikt zijn om de tuin te omheinen qua privacy. En dat zonder een dikke haag te vormen.

Heb jij wel eens nagedacht over een tuinverbouwing?

Lees ook deze blogs:

leukste tips voor een sfeervolle tuin

planten in je tuin

nationale tuinweek

Footer3
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

KleineTuinen

Tuesday 16th of August 2022

Leuke tips voor een nieuwe tuin of tuinrenovatie. In elk geval wordt er actief een groene(re) tuin gepromoot. Daar houden we van!

Zelfs voor meer privacy kijk je naar een groene optie: de leiboom. Dit werkt perfect en geeft je tuin meteen een groenere uitstraling.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.